שבת

|

ד׳ באלול ה׳תשפ״ד

|

07/09/2024

לאישה החרדית

|

ד׳ באלול ה׳תשפ״ד

|

|

07/09/2024

|

שבת

האם טיפול רגשי עלול להזיק ? בואו נדבר על זה!

מורכבויות בטיפול רגשי
לאחרונה נשאלתי האם טיפול רגשי עשוי לגרום לנזק?
אחד הנושאים הפחות מדוברים בתחום הטיפולים הפסיכולוגיים/ רגשיים הוא האפשרות שמערכת היחסים עם המטפל/ת תסתבך ותגרום לעגמת נפש או נזק למטופל.
האמת שתוך כדי כתיבה אני מוצאת את עצמי מתקשה בניסוח המשפטים ואני חושבת שלא סתם.
ראשית- כמטפלת רגשית וזהו גילוי נאות, כמובן שאעדיף לכתוב על התועלת ועל הדברים המקסימים שעשוי לחולל טיפול רגשי, ולאו דווקא על נזק או הסתבכות.
שנית- יש כאן לקיחת סיכון מסויימת, כיצד יובנו הדברים אצלכן- הקוראות.
לכן אנסה בהמשך למצוא איזשהו משפט שיענה על השאלה מהו בכלל נזק כתוצאה מטיפול רגשי. מלבד זה ש"הטיפול לא עזר" וגם משפט זה צריך עיון…
בתהליך הטיפול הרגשי עוברים המטופל והמטפל תהליך לא קצר בד"כ, ומתפתחת ביניהם מערכת יחסים מורכבת שיש בה אינטימיות, לעיתים תלות רגשית (חיובית), וכן מה שמכונה "יחסי העברה" . הכוונה לכך שהמטופל מתחבר רגשית למטפל כ"כ ומשליך עליו תכנים מעולמו הפנימי. כך למשל מטופל יכול לשחזר דפוסי תקשורת ויחסים שדומים למערכת היחסים עם ההורים שלו. הדבר המגניב הזה קורה כיוון שדמות המטפל משחזרת אצל המטופל זכרונות רגשיים מיחסים עם אביו או אמו או דמויות משמעותיות אחרות.
המטפל מצידו אמור להישאר נייטרלי ולהיות "לוח חלק" עד כמה שאפשר.
בנוסף בתוך מערכת היחסים הזו עשויה להיות גם "התקה" –שהיא העברה של רגשות/ זכרונות מחשבות מתוך יחסים אחרים אל מערכת היחסים עם המטפל. מתוך הדברים לעיל לעיתים רבות בתוך הקשר הטיפולי מתעורר זעם/ תחושת תסכול או תחושה של חוסר הכלה/ אמפתיה מצד המטפל ולאו דווקא כי המטפל באופן אובייקטיבי עורר את הרגש השלילי אלא מתוקף העובדה שהוא משחזר רגשות ממערכת יחסים מורכבת אחרת (לעיתים מערכת יחסים עם דמות שפגעה במטופל בעבר). הרגשות הקשים האלו כמו גם חוויה של "חוסר ניראות" מול המטפל, תחושה שהמטפל "לא קורא" אותי וכד' הינם בשרות הטיפול ומקדמים את התהליך בכך שהם מאפשרים את בחינת הרגשות ומאפשרים ליצור תיקון לחוויות השליליות מהעבר. המטפל יגיב בדרך של אמפתיה כיוון שהזעם/ האכזבה במקורה אינם מיוחסים למטפל עצמו אלא לדמות שהוא משחזר.
מה שניסיתי להסביר, זה זה שלא כל רגש שלילי או אף תקופה בטיפול שנחווית כשלילית נחשבים "לנזק". הפוך לעיתים קרובות התקופות האלו מאיצות את התהליך הטיפולי ואת התיקון ליחסים שיחווה המטופל. זאת בהנחה שהמטפל ידע לעבד ולעבוד נכון יחד עם הרגשות הקשים המתעוררים שלעיתים מתבטאים אף בהיעדרויות מהפגישות הטיפוליות, איום בעזיבת הטיפול- מצד המטופל ועוד.
גם לגבי תקופה בה אתם מרגישים ש"הטיפול לא עוזר" או לא מתקדם. חשוב לשוחח על התחושה הזאת עם המטפל, משום שלפעמים מדובר באיזושהי חוויה רגשית או בציפייה גבוהה מדי יחסית למשך הזמן מאז החל הטיפול, אולי המטפל יראה את הדברים אחרת. ולעיתים אתם צודקים וגם במקרה הזה חשוב לשוחח עם המטפל על מנת לקבל החלטות.
כל אלו אינם נחשבים "נזק" כתוצאה מהטיפול, אלא זוהי דרכו הטבעית של טיפול.
אז מהו נזק כתוצאה מטיפול לא נכון? אנסה להסביר ע"י דוגמא:
אשתף אתכם בקצרה בכתבה שקראתי על אישה שהיתה מטופלת במשך כשנתיים אצל פסיכולוגית בארה"ב, ללא הטבה. האישה פנתה לטיפול בעקבות ירידה בתפקוד הכללי, תחושות של חוסר מוטיבציה ואפילו חוסר חשק לחיות. מסתבר שהאישה הזו היתה לאחר לידה מסובכת והסתבר בדיעבד שהיא פיתחה דכאון לאחר לידה.
הפסיכולוגית טיפלה בה באמצעות שיחות (פסיכותרפיה) בלבד במשך כשנתיים, אולם ללא הטבה במצבה הנפשי, ואפילו חלה החמרה קשה עד כדי הזנחה של התינוק ופגיעה עצמית. ערב אחד לאחר שהבעל שם לב כי אשתו מנסה לשים קץ לחייה הוא לקח אותה לביה"ח למיון פסיכיאטרי (כן, יש דבר כזה) ושם הוחלט שהאשה תשהה באשפוז לתקופת הבראה ושיקום מסויימת, אובחנה כסובלת מדכאון קליני במצב בינוני וכמובן קיבלה טיפול תרופתי שבהדרגה שיפר את מצבה תוך התחלה של טיפול פסיכולוגי אצל מטפלת אחרת. במקרה זה ניתן לומר כי עגמת הנפש שנגרמה למטופלת מהווה נזק בשל אבחון שגוי של המצב הנפשי. ואכן לאחר התייעצות עם עו"ד ובסיום הליך משפטי בית המשפט הכריז כי הפסיכולוגית לא אבחנה נכונה את המטופלת שהיתה זקוקה לטיפול תרופתי מההתחלה וחלקן של השיחות הטיפוליות גרם אף להסלמה של תחושות התסכול שלה וחוסר המוטיבציה. אי לכך בית המשפט חייב את הפסיכולוגית לפצות את המטופלת בגין הנזק הרגשי/ נפשי שנגרם לה כתוצאה מאבחון שגוי של קשייה ואי המלצתה על טיפול תרופתי בזמן.

יש לכן שאלות? תיאורי מקרה?
אשמח להתייחס אליהן כאן במדור. avigailvanunu@gmail.com

 

אביגיל וענונו –  בתהליך הכשרה לפסיכולוגית קלינית בעלת M.A תרפיסטית בפסיכודרמה בטיפול בהבעה ויצירה ו B.A בחינוך מיוחד ולימודי תעודה תרפיה במוזיקה בהתמחות בפסיכודרמה. קליניקה בבני ברק. מטפלת בנוער, מבוגרים וילדים. קבוצות ופרטני. ליצירת קשר: avigailvanunu@gmail.com 0547097874

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של "קול כבודה"

WhatsApp Icon

להצטרפות לניוזלטר של "קול כבודה"

Gmail Icon

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך

שיחה

9 תגובות

  1. לצערי בציבור החרדי קיימים מקרים מזעזעים הרבה יותר. ישנן מטפלות לא מקצועיות שנחשבות למקצועיות, אך חסרות ידע בסיסי או מוכנות לטפל, או שהן בעצם יועצות או מאבחנות ולא מטפלות, ואם הן לוקחות על עצמן דברים שהן לא באמת יכולות לעמוד בהן הנזק הוא עצום, כספית, נפשית ועוד הרבה. אני מכירה אישית בחורה שפנתה לטיפול, ולאחר תקופה משמעותית, בה התחיל תהליך של טיפול, שהיה נראה מאד מקצועי כי "המטפלת" השתמשה בכלים אבחוניים ונתנה הרבה מידע וגם נתנה לה להבין שאם היא תעשה את התהליך "הנכון" מבחינתה אז יהיה שיפור במצבה, ומה שלא מספיק מתקדם זה בגלל שהיא לא "רוצה" מספיק. ולאחר תקופה כשהמטפלת ראתה שאין שהמצב רק מדרדר, שלחה אותה למוח אחד, שמה שהוא נותן זה עבודה על קושי מסוים נקודתי ולא תהליך ארוך של טיפול שזה בעצם מה שהיא הייתה צריכה. הבחורה ההיא שאחת מהבעיות שלה היו בדידות ושלא היה מישהו שיכל לייעץ ולעזור, נתלתה בסיכוי האחרון הזה שניתן לה והייתה שנים בטיפול במוח אחד, שלא נתן הרבה רק לקח הרבה כסף, השקעה של משאבים, זמן, תקווה ועוד.. עד שאחרי תקופה היא עזבה גם את הטיפול הזה.. ונשארה עם הרבה תסכול, עגמת נפש, חוסר אמון, ובעיקר אשמה כבדה, כי מה שהיא לא מצליחה זה אומר שהיא לא רצתה מספיק… צריך מאד מאד להיזהר כשפונים לטיפול לפנות לדמות מקצועית עם תעודה וגם אז עם יד על הדופק.

    1. גם אני נפגעתי ממטפלת עם שם 'אוללה' שתכל'ס אין לה תעודה והיא כותבת בכל מיני עיתוני נשים ומייעצת, השקעתי אצלה זמן וכסף כדי שהיא תגיד לי שזה הכל בגלל שאני עצלנית ולא מעוניינת לעבוד. ביטחון עצמי עד השמים, חוסר מקצועיות וסחיטה כספית ורגשית. תיזהרנה

  2. אביגיל שלום,

    תודה רבה על המאמרים שלך מרתקים ומחכימים תמיד.

    אשמח מאוד אם תתייחסי לנושא של טיפול אצל מטפלת רגשית שאינה חרדית כאשר המטופלת כן.

    האם זהו פער העלול לפגוע ביעילות הטיפול, עד כמה זה אכן משמעותי.

    תודה

  3. לא תמיד חוסר החיבור בין המטפל למטופל מקורו בתהליך הטיפולי לפעמים זה חוסר התאמה וצריך גם לדעת לחתוך ולחפש מטפל אחר.

    1. היי שולמית
      את בהחלט צודקת
      אני חושבת שלפני שהולכים לטיפול צריך לבדוק מי המטפל,מה סוג הכשרה שלו, כמה זמן הוא כבר בתחום
      האם השיטה שבה היא עובדת מתאימה למטופלת
      וכו…צריך באמת לחשוב לפני ולא להחליט בפזיזות
      בהצלחה…

  4. כתבה ממש מיוחדת שדנה בטיפול מקצועי בכמה מהזווית הטובות והפחות .נותנת עצות טובת מתוך הקלינקה .תודה רבה

  5. שלום אביגיל,
    כתבה מעניינת ומעוררת מחשבות.

    לגבי הנייטרליות של המטפל, ישנה הגישה ההתייחסותית שנותנת מקום דווקא לחוסר הנייטרליות. גישה זו מאוד פופולארית היום ואני מקוווה ללמוד אותה יותר לעמוק. אני רק זוכרת את פרופ' אוריה תשבי, ראש המגמה שלנו לפסיכולוגיה קלינית, שאומרת שאפילו פרויד לא השתמש בביטוי לוח חלק אלא "זכוכית עמומה" וזאת מתוך ההכרה בכך שאי אפשר להתעלם מנוכחותו של המטפל, רואים משהו עמום ועליו ניתן להשליך מהעולם הפנימי.

    ולגבי מהו "נזק" אפשר לחשוב על טיפול כעל ניתוח. יש מנתחים טובים יותר ופחות לכן חשוב לברר אבל בסוף זה קצת כמו שידוך. במהלך הניתוח יכולים להתגלות כל מיני דברים מסובכים לטיפול ברמה זו או אחרת. יש מטופלים שיברחו באמצע כשהנשמה ביד… (ואכן, לא קל להיות בטיפול), ולמה יקרה טיפול מוצלח? (כלומר מהו ה"לא נזק" או ה"תועלת"?) גם לא תמיד אפשר לומר ולעולם לא נדע מה מתחולל בנפשו של המטופל. מה "הצליח", מה הוא לקח לחיים מה השתנה בו מהותית. רב הנסתר על הגלוי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים אחרונים