יום חמישי

|

|

23/01/2025

לאישה החרדית

|

|

|

23/01/2025

|

יום חמישי

הקשר בין התינוק לאם

תינוק בא לעולם! איזו התרגשות…כמה ברכות ואיחולים.. מוצצים.. בקבוקים.. חיתולים.. עגלה חדשה וכו'

מה מעבר להכנות הטכניות?

מהו התהליך הלא מודע המתרחש בין האם לתינוקה?

השלב הראשון של חיי התינוק מאופיין בסימביוזה עם אמו- כלומר חיבור חזק מאד (בעברית-צוותאות- מלש' צוות.) בשלב זה האם והתינוק ניזונים רגשית האחד מהשני.

חווית התינוק בשלב הסימביוזה היא שהוא ואמו הם ישות אחת. התינוק אינו מרגיש שהאמא היא בעצם בן אדם נפרד ממנו, עד כדי כך שאינו יודע להבחין אלו איברי גוף הם שלו ואלו של האמא. כך למשל, מתוך הבנתי את הדברים, החוויה של סיפוק הצרכים, לדוגמא הזנה, הוא מרגיש שהאוכל איפשהו הגיע ממנו, מתוך איזשהו חלק שהוא שלו.

 

הערך ההישרדותי של יצירת ההיקשרות הוא בכך שהתינוק יוכל לשרוד רק אם יהיה קרוב לאובייקט/לאמא שיש בכוחה לשלוט על התנאים החיצוניים ולספק לתינוק סביבה מספקת ויציבה על מנת שיוכל להתפתח, לשרוד. הכוחות הנפשיים של התינוק לצאת אל העולם, לחקור אותו וכו' נובעים מכך שיש לו אמון באם שהיא "תהיה שם" על מנת לעזור לו במידה ויזדקק לעזרה.כלומר מתוך הקשר שנבנה כבר עם האם, מתוך ההיקשרות שבה קיבל בטחון, חום והכלה, משם הוא יכול לצאת, מצויד בבטחון עצמי לחקור את העולם. וזה הערך ההישרדותי של ההיקשרות, שבאמצעות היקשרות, בהנחה שהיא טובה הוא יוכל לשרוד בהמשך.

ילדים עם היקשרות לא בטוחה עלולים להיתקל בקשיים משמעותיים כאשר יפתחו קשרים בעתיד חייהם, זאת בשל העובדה שמודל העבודה הפנימי שלהם התגבש לתבנית של קשר לא עקבי, (לדוג' תינוק שאמא לא נכחה באופן עקבי לידו) משום כך בעתיד יטה להיכנס לקשרים שאין בהם עקביות, או אין להם בסיס להיות קשר יציב זאת משום שבתבנית, במודל העבודה הפנימי האדם התרגל שלא לצפות לדוג' שהאחר יהיה שם כשקשה לו (כיוון שאמא לא הגיעה כשהיה זקוק לעזרתה בינקות) כמו כן ילד עם היקשרות לא בטוחה אינו מעריך את עצמו מספיק כך שיחשוב שמגיע לו לקבל אמפתיה, אהדה וכד' מקשרים שנמצא בהם, כיוון שבבסיס לא קיבל את כל אלו. מבחינתו כך נראה קשר, כיוון שהקשר הראשון שלו, הקשר עם אמא, שעיצב את כל הבנתו, תפיסתו וציפיותיו כלפי קשרים היה חסר את הנ"ל. וכמובן שהדברים נושקים גם לענין של הערכה עצמית, הילד אינו תופס את עצמו כראוי לתמיכה, לאהבה שאינה תלויה בדבר וכד' ומתוך כך יטה להיכנס לקשרים שישחזרו באיזשהו אופן את צורת ההיקשרות עם אמא וממילא יחווה קשיים שונים בקשרים עתידיי

מצאת טעות בכתבה? יש תוכן שאינו ראוי ? כתבי לנו בלחיצה כאן

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של "קול כבודה"

WhatsApp Icon

להצטרפות לניוזלטר של "קול כבודה"

Gmail Icon

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך

שיחה

3 תגובות

  1. לא נראה לי שמדובר על היעדרות לעבודה כי למרות העבודה את האדם הנוכח בחייו חוצמיזה ש16 שבועות של חופשת לידה שיא הקשר האינטימי

  2. במצב של היום כאשר האשה עובדת ולא נוכחת באופן עקבי ליד התינוק,

    איך אפשר לפצות על הקושי הרגשי לפי דברייך?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים אחרונים