בס"ד
יש הרבה עצות טבעיות להתמודדות עם תופעות חורפיות כלליות או נקודתיות, אך ננסה להתמקד בכתבה זו בשימוש בשמנים אתריים, סתם כי במקרה ההתמחות שלי זה ארומתרפיה.
ובבחינת חנוכה, מנותר בקנקנים נעשה נס לשושנים, גם מהשמנים הצמחיים והאתריים יכולים להתרחש בבחינת ניסים ממש בגוף ובנפש, ע"י שימוש נכון והתקשרות לבורא עולם שמנשב את הרוחות הטובים בעשבים ונתן לאדם בינה להפיק מהם רפואות. "הריני מקשרת את עצמי לבורא עולם ויהי רצון מלפניך שיהיה עסק זה לי לרפואה כי רופא חינם אתה".
אז מהתחלה, בסיס למתחילי דרך…
מה זה ארומתרפיה?
נגזר מהמילים: ארומה, תרפיה. ריפוי בעזרת ריח, אך למעשה יש מספר דרכים להשתמש בשמנים האתריים ולא רק דרך המערכת האוליפקטורית (חוש הריח), אם כי זו אכן דרך יעילה ומהירה ביותר. עוד נרחיב על דרכי השימוש בעזרתו יתברך אך קודם, מה זה בכלל השמנים האתריים האלה?
השמנים האתריים הם חומרים כימיים (מטבוליטים משניים) בעולם הצומח.
מה אמרת?
חומרים הנמצאים בצמחים, עשבים, עצים וכדומה אשר משמשים את הצומח לתהליכים שמעבר לתהליכי החיות הבסיסיים (פוטוסינתזה), לדוגמא הרחקת מזיקים, משיכת מאביקים, ניצחון בתחרות הצמחית על מרחב המחיה וכדומה, חומרים אלו נמצאו כבעלי תכונות מרפא עוצמתיות ביותר. חומרים אלו לאחר תמצות נקראים שמנים אתריים והם מרוכזים מאד, מאד, כל מי שראתה בחייה בקבוקון של שמן אתרי יודעת שמדובר בבקבוקונים פצפונים של 10 מ"ל ומחירם משתנה בהתאם לנדירות שלהם, על מנת להפיק בקבוקון כזה משתמשים בכמות אדירה של צמח.
איך משתמשים בשמנים?
אז חשוב לומר שלא משתמשים בשמנים אתריים בלי ייעוץ מקצועי!! יש מספר שמנים שאפשר לקרוא להם בטוחים לשימוש אך מפאת עוצמת החומרים להרבה שמנים יש אזהרות, ויש לשיטות מסוימות אזהרות, יש שיטות שמתאימות לשמן אחד אך לא לאחר, לבעיה אחת אך לא לחברתה. מומלץ לבדוק היטב (ולא סתם באינטרנט) לפני שמשתמשים. את העצות שאתן בסוף המאמר אדייק בעזרת ה' ואוסיף אזהרות אם יש ולכן ניתן ליישמן, אך לא להשליך על דברים אחרים שאינם כתובים כאן ללא ייעוץ. (אזהרות כלליות בסוף המאמר).
יש מספר שיטות לשימוש בשמנים האתריים:
- הרחה ישירה/ הדפה במבער- שימוש במערכת האוליפקטורית (חוש הריח) :
מטפטפים 4 עד 10 טיפות בקערה עם מים חמימים ומניחים על מתקן מיוחד הנקרא
"מבער" שבתוכו יש נר הגורם לאידוי המים והדפת מולקולות השמן באוויר.
או הסנפה ישירה מהבקבוקון של השמן או מבד שעליו טופטפו מספר טיפות שמן.
בכל אופן הרחה ישירה מובילה את החומרים הפעילים אל בלוטות הנמצאות בקצה הנחיריים, בלוטות אלו הם חלק מהמערכת הלימבית ולכן החומרים משפיעים מיד על הרגש. נשימה של אוויר המודף עם שמן בתוכו חודרת גם אל מערכת הנשימה ויכולה להשפיע על הריאות, סימפונות וכו'.
- אפליקציה חיצונית- מריחה, עיסוי וכו'.- מפגש עם העור והשפעה עליו, חדירה דרך שכבות העור. שטח יותר נרחב, כמות יותר גדולה של חומר, השפעה משמעותית, שימוש בעזרת שמני נשא( הרי השמן אתרי הוא מאד חזק ומתומצת שמים כמה טיפות ממנו על כמות גדולה יותר של שמן נשא, המינון חשוב מאד אז לא לשער כמויות לבד!).
- בליעה- רק לחלק מהשיטות, ורק כשנרשם על ידי מטפל/ת מוסמכ/ת ! משפיע על מערכת העיכול בפרט ועל מערכות הגוף השונות בכלל, תלוי גם בחומרים המרכיבים את השמן ודרכי הפינוי שלהם מהגוף.
יש עוד דרכים מעניינות ומיוחדות להשתמש בשמנים… אך הן יותר נדירות, אם ירצה השם נגיע גם לשם.
אילו שמנים מומלצים לחורף בפרט? ולמה?
אז ככה, אנחנו המצאנו תערובת שנקראת s.o.s התערובת הזו היא בהשראת תערובת אחרת, במקור צרפתית המיוצרת גם בארץ ונקראת "סינרג'י מאסטרבלנד" סינרג'י מלשון סינרגיה, תערובת ומאסטרבלנד מלשון לעז ל"תערובת על", מכיוון שהיא יעילה למספר דלקות ומחלות, על התערובת הזו קצת הוספנו וקצת שינינו במגמה ליצור שמן שהוא גם מחזק את המערכת החיסונית בכלל, ולכן הוא טוב גם למניעה של מחלות חורף, גם למניעה של הדבקה במקומות ציבוריים (גן, בית ספר, עבודה), גם למניעה של הדבקות בבית מילד אחד לשני וגם לטיפול במחלות ודלקות שונות. התערובת שלנו מכילה את השמנים : ארטימזיה, רבינסרה, רוזמרין, לימון, אורן, אקליפטוס, עץ התה, בזיל, לבנדר רפואי, ציפורן, מליסה, תימוס אדום, הל, אקליפטוס סטריאדורה וילאנג ילאנג. המינונים זה הסוד כמובן, והסיבות לריבוי השמנים ולבחירת הסוגים הספציפיים נעוצות בהבנה כימית של רכיבי השמנים, ניתן לרכוש אצלנו את התערובת (-:
שמנים נוספים שאפשר לרכוש בחנות טבע (של חברה מוכרת ומאושרת!) ולהשתמש בבית במספר דרכים:
אקליפטוס: מקל על מערכת הנשימה, יכול לעזור במקרים של אסטמה, שיעול, סימפונות מכווצות, הצטננות. הוא אסור לשימוש אצל אנשים שסובלים מאפילפסיה ולא כ"כ מומלץ לילדים קטנים כשהוא בפני עצמו. (אזהרות כלליות בסוף המאמר). איך להשתמש? כדאי במבער כי זה משפיע על מערכת הנשימה, אפשר גם בשיטה של טפטוף 2 טיפות לקערה עם מים חמים ונשימת האדים כאשר אנחנו מכוסות במגבת החוסמת את פיזור האדים בחדר, יש להיזהר לא לקרב את הפנים יותר מדי כדי לא לקבל כוויה באף, וגם לשים לב מתי זה די, לעשות הפסקות. לא לבצע טיפול זה בהריון עם לחץ דם גבוה. ניתן גם לערבב עם שמן נשא ולעשות עיסוי באיזור החזה וגב עליון, המינון המתאים למבוגר/ת הוא בין ארבע לשמונה טיפות שמן אתרי על כמות של עשר מיליליטר שמן נשא, אם אין לכם את שמני הבסיס שיוזכרו בהמשך השתמשו במה שיש למשל שמן זית, שקדים, שומשום או קוקוס היותר נפוצים בשימוש ביתי (במטבח).
אקליפטוס רדיאטה: סוג נוסף של אקליפטוס (דרך אגב יש המון סוגי אקליפטוס, אולי יותר מ2000 זנים שונים, מתוך בערך 200 מהם יש ניסיון בהפקת שמנים), סוג זה, רדיאטה, טוב במיוחד להקלה על גודש באף, הווה אומר פתיחת אפים סתומים, שווה להחזיק למי שיש נטיה וסובלת מהבעיה, יש להשים בזהירות בעזרת קצה אצבע נקיה טיפה בכל נחיר, ניתן לבצע טיפול זה גם לילדים.
רבנסרה: מחזק מערכת חיסון! מאד אנטי ויראלי (משמיד חיידקים) גם טוב להתקררות, שפעת, שיעול, חום, הפרעות בדרכי נשימה, עוזר במקרה של דלקת ריאות. לא בהקשר החורף הוא מעולה גם לטיפול בהרפס, בתערובות נגד פטריות ובניקוי כבד. חוץ מהאזהרות הכלליות של שימוש בשמנים אתריים הוא בטוח לשימוש, נחשב ידידותי אך עוצמתי ויותר מומלץ לילדים מהאקליפטוס. דרכי שימוש בייתיות יהיו כמו אלו שציינתי לעיל באקליפטוס (לא רדיאטה).
הדס: בהקשר החורפי הוא מעולה למערכת הנשימה, ואפילו עוד יותר מתאים לילדים מאלו שהזכרתי עד עכשיו, וגם לתשושים (חולים או קשישים), הוא גם מחזק מערכת חיסונית נפשית ומי שבתחום ההוליסטי יכולה להעריך זאת שכן החוסן הרגשי הוא מקור משמעותי להרבה הפרעות ורפואתן. לא בהקשר חורפי הוא ידוע כנוגד פרזיטים (תולעים ועוד), מועיל לריכוז ומדיטציה (לא סתם מחלקים הדס בבית הכנסת…) ומעולה לעצירת ומניעת התפרצות הרפס. בהקשר החורפי השימוש הביתי יהיה שוב, כנ"ל. לילדים יש להוריד מעט את מספר הטיפות. בהקשר ההוליסטי, מבער מתאים. בהקשר הטפילי, לא נרחיב. בהקשר ההרפסי, להשים נקי על המקום בו מתחיל העקצוץ של הפצע לפני ההתפרצות. מה לא שווה להחיק אחד כזה בבית?
תימוס אדום: חייבת להזכיר אותו בהקשר החורפי, הוא שמן חזק, אסור מתחת גיל ארבע (ויש סוברים יותר מזה), אסור בהיריון, אסור ביתר לח"ד, אסור לשימוש על העור. מה אתן עושות פרצוף? יש גם כמה בחורות, אבות ודודים בעולם לא? שווה לשמוע בכל מקרה… הוא קטלני לחיידקים תוקפניים כמו הסטרפטוקוק הידוע בשמותיו הנוספים, בזניו ובתסמיניו המגוונים, אבל זה אומר דלקות גרון, אנגינות, סינוסיטיס,. משמש כ"אנטיביוטיקה טבעית" לשיטת המצדדים בבליעת שמנים אתריים. מכיוון שמדובר בשמן רפואי חריף, ושיטת הבליעה שנויה במחלוקת, אפרט כאן שני דרכי שימוש אחרות. לדלקות גרון וכדומה יש לטפטף 2-3 טיפות שמן אתרי על חצי כפית מלח ולערבב בתוך חצי כוס מים חמימים. לגרגר מספר פעמים ביום. ניתן להכין תערובת למריחה במינון של 4 עד עשר טיפות שמן אתרי (תלוי בגיל ובחומרת הבעיה) על כל 10 מ"ל שמן נשא.
עוד שמנים מועילים למערכת הנשימה הם: אורן, הל וארז. ארז ומליסה מחזקים את מערכת החיסון הפיסית והרגשית. ונראה לי שאם אני אמשיך לכתוב על סוגי שמנים המאמר לא ייגמר ואתן תאבדו עניין…
ואם שאלתן את עצמכן איך זה שאני כותבת את אותה פעילות למספר שמנים המופקים מצמחים כל כך שונים התשובה היא שוב לחזור לכימיה, לכל שמן יש חומרים פעילים שונים הפועלים על המערכות בגוף בצורה שונה, מי לוחם ומי מרפה, מי מכווץ ומי משחרר, מי באש ומי במים…. ולכן אפשר לתת כללים מסויימים לשימוש ביתי בשמנים אתריים אך מטפל/ת מוצלח/ת הוא זה שיודע להרכיב פורמולה ספציפית לפי הבעיה ולהתאים את השמן שפועל בצורה הכי מדויקת לפתרונה.
שמני בסיס:
זרעי חרדל: שמן בסיס, מעולה להיות הנשא לשמנים שהזכרתי כי הוא מפזר ליחה ומחם. בכללי זרעי חרדל עושים את הפעולה הזו ולכן שווה להחזיק אותם בבית בחורף, משלבים אותם בתזונה והם מונעים הצטברות ליחה ומפזרים אותה באופן נהדר. איך משלבים? אם שמים מעט אז לא ככ שמים לב ואפשר "להחליק את זה" אבל מה שאני עושה זה משחדת את הילדים בעזרת דבש, כפית גדושה של דבש וזרעי חרדל, אצלי זה הולך, והולך טוב. ואם בעצות ביתיות לא של שמנים עסקינן הלימון גם מבצע פעילות כזו וכדאי פשוט לסחוט לימון ולשתות במקרים של גודש ליחתי, למשל נוזלים באזניים, שיעול ליחתי וכו', גם כאן הדבש יכול לשמש כשוחד, שימו לב שעם דבש טבעי איכותי אנחנו מרוויחות גם את התועלת והריפוי של הדבש.
פשתן: שמן בסיס עדין יש לשמור בקירור, הוא גם סופח ליחות (ופסולת) ולכן מומלץ למקרי חורף ליחתיים וגם לעור שומני. הוא גם מאד יעיל בבליעה מספק שומנים חיוניים לגוף ועוזר לפעילות ניקוי מעיים. שווה להחזיק אחד במקרר.
אז סקרנו כאן כמה שמנים שאפשר להחזיק. אני מאד מקווה שיישמתן שאין להמציא לבד ערבובים אלא אם את מטפלת מוסמכת בארומתרפיה. מי שמרגישה שהיא לא בנויה לכלכך הרבה הוראות ואפשרויות מוזמנות להסתפק בתערובת הs.o.s שלנו (קישור לרכישה בתחתית המאמר) וניתן להתקשר לייעוץ ולהפנות שאלות.
אזהרות: מתי אין להשתמש בשמנים אתריים כלל?
- חולי סרטן בטיפול רפואי.
- משותלי איברים.
- מטופלים בסטרואידים בפועל או בחודשים האחרונים.
- בעת ובעונה אחת עם חומרים נוספים (אלא אם נאמר במפורש שאפשר ע"י מטפל)
מתי יש להשתמש בשמנים אתריים בזהירות מרובה ורק לאחר התייעצות עם איש מקצוע?
- חולי כליות/ עצבים/ לב/ לח"ד.
- נשים בהריון
- מטופלים הורמונאלית (פריון וכד')
- תינוקות, קשישים, תשושים.
ויש לזכור שלכל שמן יש או אין אזהרות משלו וחייב לבדוק כדי להימנע מנזק ומטעויות בלתי נעימות.
כמו כן השמנים אינם היפואלרגניים, זאת אומרת שלכל אדם יכולה להיות רגישות לשמן זה או אחר
וכדאי לבדוק לפני השימוש.
את מוזמנת לבקר באתר שלי, בו ניתן לרכוש את השמנים "ציהרא" – דולה ומכינה ללידה
הבהרת המערכת: הנכתב באחריות הכותבת בלבד.