בס"ד
הסתכלות הוליסטית על בריאות הגוף והתמודדותו עם מחוללי מחלה.
מאמר מאת שרית עדי, תומכת לידה ומטפלת מוסמכת בארומתרפיה ורפלקסולוגיה. בעלת האתר והמותג "ציהרא".
מהי בכלל מערכת החיסון?
למה מתכוונים שאומרים "מערכת חיסון חלשה" "חיזוק מערכת החיסון" ?
ואיך, אם בכלל אפשר לחזק אותה?
כל זאת ועוד בפוסט שלפנינו בעזרת השם…
מערכת החיסון מורכבת מצינורות הלימפה שלאורכם אזורים מיוחדים בשם "קשרי לימפה", מערכת זו מגיבה בכל מצב שבו יש צורך בתגובה למשל במקרים של פצע, זיהום, תקיפה של חיידק ועוד, זאת כל ספר רפואי יוכל לגלות לכן, לא נכנס למורכבות הפעילות הפיסית שלה ולשמות הרכיבים והחומרים הלוקחים חלק בפעילות זו אלא נתבונן בצד נוסף של הדברים.
ברפואה משלימה אנו מסתכלים על האדם כמכלול: גוף, נפש, רגש, נשמה… אמנם יש שינויים בין הגישות השונות ברפואה המשלימה כי רבות הן, אך המשותף כמעט ללא יוצא מן הכלל היא עובדת ההסתכלות ה"שלימה" ומכאן שמה הנוסף "רפואה הוליסטית" מלשון שלמות, שמסתכלת על כמה רבדים באדם ומחברת אותם בין באבחון ובין באופן הטיפול.
אתן דוגמא, הטחול מבחינה רפואית מערבית קשור לתפקודים מסוימים של מערכת הלימפה ותפקודים אחרים במערכת הדם, לא נרחיב, אך מבחינה הוליסטית הטחול גם קשור לרגשות האשמה של האדם, ערך עצמי של האדם, עיבוד תהליכים ועוד.
מאד מעניין ומפעים לראות את ההקשרים שבין החוויות הרגשיות והנפשיות שלנו לבין מערכות הגוף שלנו, אתן דוגמא מאד פשוטה, אתמול חברה באה אלי לאסוף משהו, היא אמרה לי בדרך אגב ששוב פעם מתחיל לה הכאב בגרון וזה כבר לא הגיוני, היא כבר לא יודעת מה לעשות, האם לפנות שוב אל הרופא? עוד פעם אנטיביוטיקה? עוד פעם לחזור לניקוי סלרי וגזר? לי היה ברור, בעקבות שיחה אחרת שלנו שהדבר קשור לתהליך אחר בכלל שהיא עוברת כרגע בחיים, כל כך ברור שהייתי בטוחה שגם לה זה ברור, אמרתי לה אז תלכי לטיפול… אז היא אמרה לי :"איזה טיפול?", "נפשי" אמרתי לה בפשטות וצחקתי, "מה נפשי?!" "מה כאילו פסיכולוגית? מה השתגעתי?" אמרתי לה "לא, חס ושלום יפה שלי, תירגעי, כל אחד צריך טיפול רגשי ונפשי ברמה כזו או אחרת, יש הרבה דברים בחיים שתוקעים אותנו, תוקעים מלהתפתח, גורמים מחלות, גורמים לנו לחזור לאותם טעויות… זה כיף ללכת לטיפול, גם אני רוצה ללכת… תמיד טוב, וחוץ מזה לא אמרתי פסיכולוגית, היום ברוך השם יש מטפלות בשפע בכל מני תחומים, ומישהי שתלווה אותך בתהליך שאת עוברת יכול ממש להקל עלייך ולשנות את החוויה מהקצה אל הקצה…", והיא: "רגע, אז את חושבת שהכאב גרון קשור ל… ? לזה שזה ממש מפחיד אותי? ל…. וואי את גאונה"… והשיחה המשיכה לה, טוב לא צריך להיות גאונה בשביל לקשר, אולי צריך קצת ידע, קצת חשיבה "משלימה"… וזו רק דוגמא אחת, מובן גם שלרוב יותר קשה לאדם לזהות אצל עצמו דפוסים מסוימים… אך יש דברים שניתן לראות בבירור, למשל סטרס כמחולל מחלה… גורם להתפרצות הרפס/ אקנה/ פסוריאזיס, ועוד דוגמאות ידועות כאלו.
ובעומק יותר כמו שאמרתי לכל איבר התכונות המשויכות אליו, פנימיות התורה מלמדת את חכמינו ואותנו דרכם מה השורש של כל מחלה, מהם יסודות האדם, איך כל מצווה קשורה לאיבר מסוים ועוד… גם בחוכמות הגויים יש רעיונות וחלקם תואמים את תורתנו הקדושה.
אם כן מערכת החיסון אשר מורכבת מכמה וכמה אזורים של קשרי לימפה, צינורות ואיברים ותפקידה להיות "שומר הראש" של גופנו, ניתן לשער שהיא מושפעת ממכלול דברים שעוברים עלינו במהלך החיים מסדר היום שלנו, מרמת הלחץ והסטרס, מהתזונה, ממערכות היחסים שבחיינו…, ניתן לשער שהיא מתעייפת וצריכה חיזוק וחידוש.
אותו הדבר ניתן להסיק לגבי מערכת החיסון של ילדינו, כן גם היא יכולה להיות מושפעת מהערך שהם מייחסים לעצמם, מהקשר אתנו או עם המורים או עם החברים שלהם, מכמות שעות השינה שלהם, מהתזונה…
נסתכל על מכלול המשפיעים, ולא נבודד אחד מהם.
לכן לקראת החורף (ובכלל) אני מציעה לחזק את מערכת החיסון בכמה מישורים…
- ניתן לקנות פרוביוטיקה המעלה את רמת החיידקים החיוביים וכבר מאזנת את המצב, להשיג בחנויות הטבע ולהתייעץ שם עם הנטורופטית לפני הרכישה.
- נדאג למספיק שעות שינה, לזמן אישי עם עצמי/ עם הילד (תלוי במי מתמקד הטיפול) שבו אני נחשפת אל העולם הרגשי ורואה אם יש דברים שאפשר לחזק לבד או אולי אם יש צורך להיפגש עם מטפלת או אשת מקצוע באחד מהתחומים.
- ניתן להשתמש בשמנים אתריים המחזקים את מערכת החיסון הפיסית והרגשית כמו קמומיל, רבנסרה, מליסה, או התערובת SOS שעליה כתבתי בשבוע שעבר. יש להתייעץ עם ארומתרפיסטית מוסמכת לפני השימוש ואפשר איתי בשמחה.
- ניתן לקבל טיפול ברפואה משלימה כמו רפלקסולוגיה, דיקור סיני, ועוד, הרפואה המשלימה דוגלת ברפואה מונעת ולא צריך לחכות עד שהגוף יאותת או יקרוס כדי לגשת לחזק את המערכות. ממליצה על זה הרבה יותר מעל חיסון נגד שפעת, מה עוד שהיום יש מגוון מטפלות זמינות באופן פרטי וגם דרך קופות החולים.
מאחלת לכולנו חורף שקט, בריא ובטוח. מלא בשמחה משפחתית ובקרבת ה'.
אין לראות במאמר תחליף לייעוץ רפואי או הנחיה רפואית כלשהי, בכל מקרה צורך יש להתייעץ עם אשת/איש מקצוע ולפעול לפי הנחייתם.