יום ראשון

|

י״ב באלול ה׳תשפ״ד

|

15/09/2024

לאישה החרדית

|

י״ב באלול ה׳תשפ״ד

|

|

15/09/2024

|

יום ראשון

למה זוגיות היא צורך אלמנטרי?

בס"ד

סיום סדרת ששת הצרכים הנפשיים שלנו. עד עכשיו הסברנו את ששת הצרכים הנפשיים הפועלים בכל אחת מאיתנו, ופרטנו על שלושת הראשוניים : הצורך בוודאות, הצורך באי וודאות (גיוון) והצורך במשמעות. הגענו לצורך הרביעי – הצורך באהבה ובקשר.

4) אהבה וקשר – הצורך הזה מתחיל עוד מלפני הלידה. כולנו רוצים לאהוב, לחוש נאהבים, קשורים ומשתייכים. זוהי התלות שלנו באחרים ויש לה השפעה ברוכה על יכולת החשיבה, ההצלחה והתפקוד הנורמטיבי בחיים. עלינו לוותר מעט על הייחודיות שלנו כדי ליצור קשר עם הזולת.

דרכים חיוביות : אמונה היא חיבור להקב"ה. זוגיות, קשרים חברתיים, השתייכות קבוצתית ומפלגתית, פעילות קהילתית. שמירה על קשר עם חברים ומשפחה בטלפון, באי-מייל, מפגשים וכדו'.

דרכים שליליות: פיתוח מנטליות של 'קרבן', השתייכות לכת או מכות (מגע שלילי).צורך חזק לרצות יכול להתבטא בהתמכרות לעבודה, קניית מותגים מעבר ליכולת הכספית והשקעה מוגזמת בהופעה.

כל קשר בין-אישי דורש איזון מתמיד בין הצורך שלי לאהבה וקשר לבין הצורך שלי להיות ייחודי. עלינו לדאוג לפיתוח העצמיות בתוך הקשר על מנת לא להגיע למצב של תשוקה לעצמאות ו"נמאס לי להשקיע בקשר".

ארבעת הצרכים הראשונים שסקרנו עלולים להפריע זה לזה ונמצאים בשאיפה מתמדת להגיע לאיזון. שני הצרכים הנוספים עוזרים זה לזה להגיע לרמה גבוהה יותר של סיפוק. כמו כן נראה שעלינו לספק את ארבעת הראשונים לפני שנוכל לצמוח ולתרום.

5) צמיחה – כל לימוד חדש מוסיף נדבך נוסף לסל הביטחון העצמי שלנו. אנו צומחים כבי אדם, משפרים את יכולותינו ומרחיבים את גבולות האפשרויות שלנו. כדי לצמוח נדרש מאיתנו לצאת מאיזור הנוחות ולהעיז להתגבר על  הפחדים האומרים לנו ,"אתה לא יכול, אל תיקח סיכון".

דרכים חיוביות: לימוד מקצוע, לימוד מוזיקה, שפה חדשה. הצבת מטרות וכיבוש יעדים חדשים, לימוד הלכה יומית, התעדכנות בנעשה בעולם ולקיחת חלק בשיחות עם אחרים. אנו מותחים את עצמנו גם בהתעמלות פיזית. משחקים וחידות מפתחים את המוח וכן יציאה להרפתקאות. חז"ל אמרו: "מתלמידי יותר מכולם".

לא קיימות דרכים שליליות לצמיחה ותרומה, בהגדרתן הן חיוביות.

6) תרומה – כל פעולה או כוונה לפעול משהו שמשפר את מצב הזולת שיפור פיזי או רגשי. אם באינטרקציה  שלך עם הזולת נתת לו הרגשה טובה הרי שתרמת לחייו. נתינה מספקת לנו עצמנו הרגשה טובה. כאשר אנו נותנים אנו מעריכים את עצמנו יותר, ואת מה שיש לנו. סיפוק צורך זה יכול בו זמנית לספק צרכים אחרים שלנו. אנו נותנים כאשר אנו חשים בוודאות שיש לנו מה לתת. נתינה לאנשים שונים מספקת לנו את הצורך בגיוון. זה יכול גם לענות על הצורך במשמעות , באהבה ובקשר.

חשוב לתת בלי אנוכיות, נתינה לשמה, לשם עזרה לזולת ולא "על מנת לקבל פרס".

דוגמאות : הורות, עזרה בבית ובמשפחה המורחבת, הצעת עזרה בארגונים וליחידים. להיות מורה, מנהיג. לתרום לעולם מזמנך ומתן צדקה.

ההבדלים בין בני האדם יכולים להיות קיצוניים מאוד, ועלולים ליצור לא מעט קונפליקטים, בפרט בנישואין. אי הבנת ההעדפות של כל אחד מבני המשפחה יוביל למתחים ולכעסים. לעומת זאת,כאשר ננסה להבין את הצורך החשוב של האחר, גם אם הוא מנוגד לשלי, ונקבל את מעשיו הנובעים מצורך זה, תגדל ההרמוניה בינינו.

לפניכם תרגיל שמטרתו לגלות מהי צורת דירוג חשיבות הצרכים שלך ושל בן-זוגך. הבנה זו חשובה על מנת שנדע לספק לבן- הזוג את הצרכים החשובים בעיניו ולא לפי חשיבותם בעיניים שלי.

תרגיל לגילוי הצורך החשוב ביותר שלך ושל בן זוגך :

1) שבי במנוחה, קחי דף ועט וסקרי את ששת הצרכים. על הדף דרגי את הצרכים הנפשיים מ-1 עד 6 לפי מידת חשיבותם בחייך. התבונני על מס'1 ו-2, האם הדירוג מדוייק? חשבי על התנהגותך כי היא הקובעת. האם מעשייך מנוגדים או תואמים לדירוג שנתת לשני הצרכים הראשונים? הקדישי לכך מחשבה מעמיקה. אין כאן ענין של מה את חושבת שצריך להיות בסדר עדיפות עליון או מה את רוצה שיהיה הכי חשוב. מה אומרות פעולותייך?

2) כעת, חשבי על בן זוגך. דרגי את סדר העדיפות שהוא נותן לצרכים הנפשיים לפי מעשיו.

3) בקשי מבן זוגך לדרג בעצמו את צרכיו הנפשיים. אחר כך, הוא ידרג את שלך.

4) לבסוף, כאשר כל אחד מכם דירג בפני עצמו ,הגיע הזמן להשוות. אנא, הקשיבו זה לזו ללא שפיטה.

האם גיליתם משהו חדש על עצמכם?

האם גיליתם משהו חדש על בן/בת הזוג?

עשיתם צעד חשוב לקראת הבנת עצמכם וזולתכם. הבנת הצרכים הרגשיים שלנו ושל הקרובים לנו, מעלה את המודעות שלנו לרמה גבוהה ומאפשרת לנו לכבד את עצמנו ואת זולתנו.

 

לקבלת מבדק אישי לגילוי סדר העדיפות המדוייק של ששת הצרכים הרגשיים שלך ( מורכב מ-84 שאלות ממוספרות וטבלת ניקוד מפורטת) כתבו לכתובת : ba65858@gmail.com

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של "קול כבודה"

WhatsApp Icon

להצטרפות לניוזלטר של "קול כבודה"

Gmail Icon

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך

שיחה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים אחרונים