בס"ד
סטטוס שנגע לליבי השבוע טען כך: "תמיד יש מעט אמת מאחורי "סתם צחקתי…" מעט רגש מאחורי " לא אכפת לי" מעט כאב מאחורי "זה בסדר" מעט "אני צריך אותך" מאחורי "עזוב אותי לבד" והמון מילים מאחורי השקט."
מעניין,מה? מסתבר שיש דברים בגו!
בין אם ננסה זאת בעולם הילדים ובין אם ננסה זאת בעולם המבוגרים, גם כאלו שיקראו לעצמם פתוחים, משוחררים, "בעלי מודעות גבוהה", אישיות מניפולטיבית או חלקה… מסתבר שהתת מודע חזק מאתנו לפעמים.
היה מי שהמציא את המשפט "אין פליטת פה בסינית", ומהו עומקם של דברים?!
ובכן פירושו אומר שאין מציאות שבן אדם יפטיר איזושהי אמירה בלי שעומד מאחוריה איזשהו רצון, כאב, כוונה, פגיעה, משיכה, תחרות, קנאה, חיבה, רצון להידמות, געגוע וכו' ועוד היד נטויה… אף אם יתעקש האדם שהאמירה היתה "סתמית" ו"דרך אגב" ברב המקרים היא נושאת מטען רגשי קל או כבד, או צורת ביטוי לצרכיו/ רצונותיו.
ובחזרה לעולם הילדים…
בבואנו לפענח, להבין התנהגות מסוימת של ילד בין אם היא תקינה ובעיקר כאשר היא לא כזו, עלינו להבין שככל הנראה מתחת לפני השטח יש דברים טעונים או לא פתורים מאחורי ההתנהגות. כלומר הביטוי הרגשי, האמוציונאלי, ההתפרצות או השקט שיבטא ילד מן הסתם טומן בחובו כמה רבדים ששווה "לחפור" בהם על מנת שנוכל לעזור לילדנו/ תלמידנו/מטופלנו.
אולי זוהי גישה קיצונית, אולי אפילו יש בכך כדי להלחיץ ולאיים בטענה כי מאחורי כל משפט קיימת משמעות נסתרת, אך מתוך הבנה לחשיבות הבנת נפש האדם לעומקה ולמורכבותה יש להבין כי יש בתובנה זו פריצת דרך בטיפול ובקריאת נפש האדם וכנ"ל בהבנת נפש הילד כעסקינן.
חשוב להבין , הדברים אמורים לא רק לגבי מלל של ילדים/ מבוגרים אלא גם לגבי התנהגויות, ואצל ילדים כשהצד הוורבלי לקוי או ילדותי או לוקה בחסר בשנות הילדות המוקדמות (גילאי 5, 6 ), כלומר בכל התנהגות חריגה או לא תקינה מבקש הילד להעביר אלינו מסר , פעמים תוכן המסר הוא קליל וניתן לקריאה בקלות, ופעמים תוכן המסר הוא ממש כמו פענוח קוד סודי, מורכב ודורש חקירה והתייעצות בטרם נבין.
ממש "פלסטלינה של רגשות" לחיוב ולשלילה, עדיף לחיוב.