לפני שנתווה את הדרך העולה מעלה להצלחה המיוחלת, רצוי שנקדיש חשיבה מסוימת לשאלה "למה עד היום לא הצלחנו?" הרי המטרה שאנו מנסים להשיג חשובה לנו כל כך, אפשר לומר שהוא מבין הענינים החשובים יותר בחיינו. אנחנו משקיעים הרבה: חושבים, מתכננים, מתלבטים, מנסים, נסוגים, מתברחשים עם המחשבות ועם עצמנו שוב ושוב, ועדיין לא התחלנו לזוז!
גם אם כבר יצאנו לפעולה, אנו נתקלים בעיכובים, מכשולים, מניעות, דחיות, עיקומי אף, חוסר בהירות רגשית ומחשבתית…
אז מה קורה כאן?
בהנחה שכבר יש לך מטרה ברורה ומוגדרת, יתכן ששמת לב שצעד זה כשלעצמו כבר הסיר במקצת את עוצמתם של החסמים שהזכרנו. אך עלינו לתת את הדעת שלא תמיד הבעיה היא "מה לעשות עכשיו". הרבה אנשים מחפשים פתרון זמין ומיידי שקשור בפעולה, וחושבים שפתרון שכזה יביא אותם מיד אל המנוחה ואל הנחלה. אך שימו לב כמה פעמים מישהו אחר הציג בפניכם בעיה, והיה לכם פתרון מעשי מיידי עבורו, אך למרבה תדהמתכם הוא פשוט לא עשה בו שימוש! כן, לפעמים הבעיה אינה "מה לעשות", אלא קשורה למעצורים פנימיים עמוקים יותר. גם את יודעת מה צריכים או חייבים לעשות – אך זה לא ממש עוזר לך להתקדם.
כאן עלינו לעצור ולשים לב להשפעתם העצומה של שני רבדים פנימיים, שבדרך כלל איננו מקדישים להם מחשבה: הרובד הקוגניטיבי – חשיבתי, והרובד האמוציונאלי – רגשי. רגשות ומחשבות אי אפשר לקרוא בעין בלתי מזוינת, ולכן קשה לנו לקלוט במבט ראשון עד כמה האלמנטים הללו מכתיבים לנו את סדר היום.
השפעתם של רגשות ומחשבות על התנהלות האדם אינה מוטלת בספק. שיטות חדשניות רבות בתחום הפסיכולוגיה ונפש האדם, השקיעו מאמץ בהבנת המנגנון הפנימי ובמציאת דרכים לשלוט בו, ולנסות לשפר באמצעותו את איכות החיים של האדם.
בעצם, כל תפיסת המציאות שלנו עוברת דרך המחשבות, שהם בעצם הדרך שלנו לפרש את המציאות שסביבנו. העולם מעניק לנו שפע של מראות, קולות, צלילים ומאורעות, ואנו מפרשים אותם בדרכנו שלנו. דרך זו מושפעת מניסיון העבר, חוויות ילדות, השקפות, אמונות ותפיסות עולם. אין לנו דרך לחוות את המציאות ללא המחשבות.
מחשבות, בעיקר כאלו שקשורות אלינו אישית ויש להן השפעה על חיינו, מעוררות בדרך הטבע תגובה רגשית. אם אין מדובר בידיעה טכנית מרוחקת, כמו למשל, מזג האוויר באלסקה, אלא בשיטפון העומד לנחות עלינו מחר בבוקר, או בתכניות החשובות שלנו שאמורות להשתנות בעקבות מזג האוויר הסוער, או אז מתעורר אצלנו, אם בני אדם חיים אנחנו – שטף של רגשות. כל רגש מעורר בעקבותיו, גם תגובה פיזיולוגית גופנית.
על העיקרון הזה בנויה בדיקת הפוליגרף: כשאדם משקר, או מתנצל, או מדבר בפני קהל – חולפות במוחו תגובות ומחשבות הגורמות לו לרגשות עזים ובעקבותיהם לתגובה פיזית חיצונית (הזעה, פעימות לב, סומק וכו'), ו"מכונת האמת" מזהה תגובות אלו.
הרבה אנשים נוטים להתעלם מחלק הרגשות שבתוכם. אולי בגלל שרגשות הם דקים יותר וקשים לאבחנה, אולי כי יש אנשים שמחשיבים התייחסות לרגשות כחולשה. כך או כך, גם בך יקירתי, הרגשות משחקים היטב, ולא תאמיני כשתגלי עד כמה הדמות הרציונאלית והמעמיקה שחשבת שהנך – נותנת לרגשות השקטים והעמוקים לנהל אותך באמת.
בהמשך הדרך נבחין כיצד תגובות ופעולות שונות שאנו מבצעים באופן אוטומטי, ללא חשיבה מיוחדת, הם בעצם נובעים מתפיסות ורגשות אלו, ולמעשה הם המקומות שמפילים אותנו. זיהוי דפוסי התנהגות יאפשר לנו לברר כמה דפוסי חשיבה ודפוסים רגשיים שאנו נוקטים בהם בלא שימת לב, הם אלו שמרחיקים אותנו מהשגת חפץ הלב שלנו.
איך המחשבה משפיעה על מעשה?
זה עובד כך: מחשבות, עמדות ופרשנויות מעוררים בנו רגשות המשפיעים על התנהגותנו. למדי את נוסחת התוצאות: מחשבה > רגש > פעולה = תוצאה.
יתכן שהפרשנות לבדה לא היתה גורמת לנו כל אי נעימות, כי היא בסך הכל ניתוח רציונאלי של האירועים. לשכל יש כלים של ניתוח, השוואה והסקת מסקנות, והוא יכול גם להפריך הנחות שנראות לו מוטעות. אך כאן מתערב כוחו והשפעתו של הרגש, ומשבש את המערכות. הוא גורם לאמירות ולמחשבות להצטרף למערכת שלמה של עמדות ותפיסות עולם שכבר קיימת בנו עקב חוויות קודמות, ולהסיק מסקנות, המשפיעות באופן ישיר על הפעולה שננקוט בה בעקבות הארוע.
המחשבות והרגשות צצות וחולפות בהבזק של שניות, ובעקבותיהם מגיעה התגובה – פעולה מעשית, תגובה חיצונית לארוע. זהו רובד גלוי שכל אחד יכול לתפוס בחושים – לראות, לשמוע, ולטעום את נחת זרועך…
הרבה פעמים תגובה יוצרת ארוע נוסף, פרשנות חוזרת, רגש כלשהו, תגובה אופינית וחוזר חלילה. כל מעגל כזה מחזק את הדפוסים הקיימים, וגורם לנו לחוש את הרגשות בעוצמה רבה יותר. לפעמים גם התגובה החיצונית תהיה עזה יותר. זהו מעגל קסמים שניתן להפסיקו רק עם יצירת שינוי משמעותי ברובד הסמוי.
מכיון שהשפעת הרובד הסמוי כמונע הצלחה או כמניע היא משמעותית מאין כמותה, עלינו להיות מודעים לאבני הנגף המונעים בעדנו מלהתקדם. ואולי נהפוך אותן למדרגות…