מה זה בכלל, הצלחה? יש חיה כזאת?
כולנו רוצים להצליח. כל אחד מאיתנו, בכל זמן נתון, נמצא על מסלול כלשהו בחייו, בניסיון להגיע להצלחה. ילדים בגיל בית הספר, שואפים להצליח בלימודים. נערים ונערות בגיל ההתבגרות, רוצים להצליח בחברה, נשים קרייריסטיות שכמונו, שואפות להתקדם ולהצליח וכמובן לפרנס את ביתנו בכבוד. חשוב לנו להראות מצליחות בעיני הבוסית במשרד, וממש אויר לנשימה עבורנו היא ההצלחה בגידול הילדים וחינוכם לבני אדם חכמים, צדיקים ומנומסים.
שמתי לב, שכל אחד מאיתנו מגדיר אחרת את המושג "הצלחה". זה ענין אינדיבידואלי, שקשור כפי הנראה להרבה גורמים סביבתיים ואישיותיים מורכבים. אז החלטתי לערוך סקר קצר בנושא, וכל מי שעבר לידי באותו יום, "נשטף" בסדרת שאלות חפרניות משהו, בנושא ההצלחה. טוב, הם כבר רגילים אלי ולתרגילים החדשים שאני ממציאה ומעבירה עליהם כסטאז'.
ואלו תוצאות הסקר, באדיבות אחי הקטנים: מוישי, 20: "לעשות את המקסימום שאתה יכול בכל רגע נתון". חני, 22: "הנאה היא הצלחה. כשאני מצליחה אני נהנית, וכשאני נהנית, אני יודעת שאני מצליחה". ועוד אחד: דוידי, 18: "מי שיש לו מעמד בחברה נקרא מצליחן".
ישבתי עם עצמי לחשיבה בנושא, וגיליתי שההגדרה היא חמקמקה משהו. לא כל מה שנראה בעיני כהצלחה, יחשב כמדד בינלאומי להצלחה אצל כל אדם אחר. אולי זה קשור לזה, שמיד לאחר שהשגנו אותה – אתם מיד חותרים לדבר הבא?
למעשה, המסקנה שלי היא שהגדרת ההצלחה הינה אישית למדי, וקשורה בהגדרה העצמית שלך. המסקנה הזו מושפעת כמובן מתפיסת העולם הכללית שלי כמאמנת, המאמינה שכל אדם הוא עולם מלא וייחודי בפני עצמו. לכל אחד מאיתנו יש חשיבה שונה, סגנון אחר, אופי מיוחד, וצורת התמודדות אחרת. תחת החיפוש של הגדרה כוללנית ומשותפת לכולם, אני תמיד מחפשת את האינדיבידואל, את הפרט, ואת עולמו המיוחד במינו. את החוויה החד פעמית, שרק הוא בעצם קיומו, מביא במתנה לעולמנו.
בואי תגדירי לעצמך, מהי בשבילך הצלחה.
מהי בעיניך, הצלחה? ______________________________________________________________
מתי תרגישי שהצלחת? ______________________________________________________________
מה תרגישי כאשר תצליחי? ______________________________________________________________
מתי בעבר חשת תחושת הגשמה? ______________________________________________________________
מה יאפשר לך לחולל הצלחה בחייך? ________________________________________
מטרה ברת השגה
כעת בררת לעצמך, מהי בכלל, הצלחה עבורך. ולמה זה חשוב? כי ייתכן שתעברי חיים שלמים, עם הרבה התקדמות והישגים, אך לא תחושי מצליחה. כאשר תדעי מהי ההצלחה שלך – תרגישי אותה כאשר תגיעי אליה. הסיפוק, והטפיחה העצמית על השכם, הם קריטיים לחיים מלאי התרגשות, התלהבות וניצוץ בעיניים. וכמובן – חשק להמשיך ולמלא את משימות ומטרות חייך.
איך משיגים מטרות?
נתחיל בנקודה עקרונית ובסיסית: בשלב הראשון בדרך להצלחה, חשוב מאד להגדיר בדיוק ובבהירות מירבית – מה אנו רוצים, לאן אנו חותרים להגיע.
הגדרת המטרה נעשית במספר שלבים.
ראשית ציירי לעצמך את המצב הרצוי בעיניך, בקוים כלליים – מה את רוצה שיהיה לך? מה חשוב לך במיוחד? מה הכי חשוב? איך תיראה ההצלחה שלך? מה תרגישי אז? מה תאמרי לעצמך?
בשלב שני, הבהירי לעצמך, למה בכלל המטרה הזו חשובה בעיניך? איזה ערך חשוב שלך היא משרתת? מה תשיגי באמצעותה? מה זה ייתן לך?
בשלב השלישי, עליך לנסח את המטרה שלך באופן מדויק ככל האפשר, על פי עקרון "מאסטר". המאסטר הוא מפתח שפותח הרבה דלתות נעולות, וכך גם עקרון זה. לאחר שתנסחי את המטרה בבהירות, ייתכן שמיד תגלי כי כמה דלתות שהיו נעולות בפניך, בלתי אפשריות כמעט – כבר מתחילות להפתח.
מאסטר – ראשי תיבות. מלהיב, אפשרי, ספציפי, מוגדר בזמן (טיים), ו-ריאלי.
מלהיב. המטרה שלך צריכה להיות מלהיבה עבורך, משהו שירגש אותך ושיהיה לך שווה להשקיע עבורו. אם את רוצה להרוויח כסף באמצעות עבודה מהבית, אבל את מאד אוהבת את המגע האנושי ועבודה מול בני אדם, ייתכן שהמטרה טובה – אבל יהיה לך קשה להתמיד בה כל עוד אינך מתלהבת ממנה, ומחוברת אליה רגשית.
אפשרי. בדקי האם המטרה היא אפשרית מבחינת הכישורים שלך, הזמנים, האנשים הסובבים אותך. יכול להיות שבשביל השכנה ממול מטרה כמו לנקות את הבית לפסח בארבעה ימי עבודה רצופים, היא מצוינת, אך בעבורך, עם ארבעה קטנטנים הזקוקים לטיפול, היא ממש בלתי אפשרית.
ספציפי. גורם מכריע ביותר בענין הזה הוא הדיוק והירידה לפרטים. ככל שהמטרה יותר ספציפית כך יש לה יותר סיכוי להצליח. הגדירי את המטרה בזמנים מסוימים, לאנשים מסוימים, במקומות מסוימים.
מוגדר בזמן. מטרה = חלום עם תאריך. גורם הזמן הוא משמעותי ביותר. מהו טווח הפעולה שלך? מתי תתחיל המשימה, ומתי היא תגמר? הרבה פעמים אני פוגשת נשים שמתנגדות לתת לי תאריך יעד – ייקח כמה שייקח… האם גם את שאר הענינים אתם נותנים למזל לנהל? החליטי עכשיו: עד איזה תאריך את משיגה את המטרה, בכל מחיר!
ריאלי. התבונני בענין באופן כללי, האם המטרה מציאותית וברת השגה? והאם היא מנוסחת היטב? אם התשובה היא כן – קדימה – לעבודה!