שבת

|

ד׳ באלול ה׳תשפ״ד

|

07/09/2024

לאישה החרדית

|

ד׳ באלול ה׳תשפ״ד

|

|

07/09/2024

|

שבת

מהי הסיבה שפעמים רבות את חשה 'בדידות'?

בס"ד

 "לא טוב היות האדם לבדו…"-  בדידות חברתית

בואי נצא ביחד למסע אחר, מסע אל… העולם הפנימי.

מוכנה? מה אנו צריכות לקחת לדרך? אני בוחרת את תמונות הילדות שלי, את חוויותיי בשלבים השונים של חיי… ואת סידור התפילה שלי.

התחלנו במסע, ופגשנו דברים מעניינים. פגשנו את עצמנו מנקודות מבט שונות, לעיתים פחות מחמיאות. פגשנו  את עצמינו כמות שאנחנו…

הבעיה היא שלעיתים אנחנו מציגים את עצמנו אחרת ממה שאנחנו באמת. הדבר עלול להוביל לתחושת בדידות!

בדידות היא מצב סובייקטיבי. כאשר אנחנו מתקשים לבטא את העולם הפנימי שלנו בפני אחרים, אנחנו נרגיש בודדים. קיימת סתירה בין העולם הפנימי לדימוי החיצוני שבנינו לעצמנו.

ואכן, גם כשאנחנו "מחוברים" לעצמנו, ומודעים לעולם הפנימי שלנו אנו עלולים לחוות בדידות אם נחשוש לחשוף את עולמנו הפנימי, לחיות על פי האמת הפנימית שלנו.

ההגדרה הרווחת של בדידות היא 'פער בין רצונו של האדם למערכות יחסים חברתיות לבין קשריו החברתיים בפועל'

הגדרה אחרת לבדידות הינה: מצב שבו אדם כמה לחברה, אך מרגיש לבד ובודד, גם כאשר הוא נמצא בחברה. 

תחושת הבדידות קשורה בקשר ישיר לתחושת האדם לגבי עצמו. זו הסיבה שישנם אנשים שמעדיפים להימצא בגפם ואינם חשים בודדים (בד"כ מאחר וההרגשה שלהם לגבי עצמם היא טובה), בעוד שאחרים, גם אם הם נחשבים לחברותיים, מרגישים בדידות על אף שהם מוקפים בחברים.

כאשר אדם חש שאיננו במיטבו, קיים בו חשש וחרדה מיחס החברה אליו, בשל כך הוא לעיתים מתרחק מחברה ונמנע ממנה. במצב זה יש נטייה לחשוב כי החברים אינם מבינים ללבו, או כי הוא אינו מוצא חן בעיניהם כבעבר. (לרוב, עוצמת תחושת הדחייה מצד הסביבה כלפיו מקבילה לעוצמת הרתיעה שלו מעצמו). בדידות יכולה להיווצר גם ממצב אובייקטיבי של חסך בחברה, (בין אם ביוזמתו של האדם או לא), או ממצב של נתק פנימי מהאנשים הנוכחים בסביבתו. הנתק יכול לנבוע בין היתר גם מחששות שלו מהסביבה, חוסר עניין באנשים או מדיכאון משתק שמוריד את המוטיבציה להתחבר לאנשים בסביבתו.

מהו בידוד חברתי? בידוד חברתי מאופיין בהיעדר קשרים חברתיים משמעותיים.

הן בדידות והן בידוד חברתי קשורים לתחושה שאיני אהוב, איני מובן או איני משמעותי מספיק לאנשים אחרים. חווית הבדידות והבידוד החברתי קשורים בכאב נפשי עמוק ובתחושת חוסר משמעות וערך. כאב נפשי עלול להוביל לדיכאון או חרדה.

גורמים אישיותיים כגון אנשים המתקשים לתת אמון בזולת, לא מאמינים בעצמם ונוטים להאשים את עצמם בכישלונות חברתיים גורמים לדחייה חברתית.

ככל שאדם נמצא עם קונפליקטים אישיים ביותר תחומים כך תחושת הבדידות עולה. כשאדם לא רואה את המציאות כטובה, הוא חש בודד.

קשר מעניין זה בין תחושת רווחה אישית, כלומר: סיפוק ואושר בחיים, לבין הצלחה חברתית מצביע על המקורות הפנימיים להצלחה או קשיים חברתיים. משום כך הטיפול בקשיים החברתיים מתמקד בילד עצמו.

כיצד קשורה הבדידות החברתית לביטוי הרגשי?
לתחושת הבדידות תפקיד חשוב המשמש בכדי שלא נישאר לבד, והדוחף אותנו  לחפש אחר אינטראקציות חברתיות מספקות והימנעות מקשרים לא מספקים, בדיוק כמו שתחושת רעב מאיצה בנו לחפש אחר מזון. ומשום שביטוי רגשי, כלומר: הכרה ברגשות שמנהלים את חיינו, שליטה וביטוי רגשי מילולי, וויסות רגשי, הם הכלים האישיותיים המסוגלים לעזור לנו להתחבר לעצמנו ולתת לגיטימציה לרבדים הפנימיים יותר באישיותנו, אנו זקוקים להכרת עולם הרגשות שלנו לצורך יצירת קשרים חברתיים ושמירה עליהם.

 

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של "קול כבודה"

WhatsApp Icon

להצטרפות לניוזלטר של "קול כבודה"

Gmail Icon

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך

שיחה

2 תגובות

  1. בכל פעם אני מתפעלת מחדש מהתכנים המענינים שמוגשים
    בלשון נקיה וקולחת נוגעת בנושאים חשובים מאוד
    כבעלת מקצוע בתחום הטיפול ,אני מאוד שמחה על הבמה החשובה!
    ישר כח!
    בכבוד רב אילה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים אחרונים