יום ראשון

|

ה׳ באלול ה׳תשפ״ד

|

08/09/2024

לאישה החרדית

|

ה׳ באלול ה׳תשפ״ד

|

|

08/09/2024

|

יום ראשון

כדאי להכיר: בית המרקחת של סבתא לאחר הלידה | אורה רוזנטל

את בטח יודעת איך זה להרגיש אחרי לידה... החולשה, הכאבים, את והתינוק - כל אחד והחיזוקים שהוא זקוק להם. קבלי מקבץ מפואר של תרופות סבתא מעולות למגוון תרחישים לאם ולתינוק
| קרדיט: shutterstock

פעיותיו הקסומות של הבייבי שזה עתה נולד, נשמעות באוזנייך כערבה במנגינות תבל. רק לפני שעות ספורות חווית את המופלא והמסעיר ביותר הלידה. הרגע המרגש, המקפל בתוכו את כל הציפייה, התפילה והאושר. החוויה המפעימה, מלאת ההוד בה קבלת מתנת שמיים נפלאה תינוקך. את חובקת בזרועותייך את פקעת החיים הקטנטונת, ו... החיים כמו נעצרו, עבר הווה ועתיד נפגשים.

ברוכה הבאה בשערי המקצוע העתיק ביותר: האמהות. לא רק התינוק נולד, גם את האמא נולדת מחדש, וגם משפחה 'חדשה' נולדה כאן! מזל טוב!

בימים היפים האלו, בהם תכירו ותסתגלו זה לזה, כדאי לתכנן ולהתכונן, וכמובן, להשקיע בבריאותך, ההשקעה המניבה והכדאית ביותר.

האם חשבת פעם על "תרופות סבתא" העשויות להיות זמינות, פרקטיות ובעיקריעילות? אנחנו חשבנו עליהן, ויצאנו ללקוט עבורך כמה מהן, יחד עם רמדיס (תמהילים) הומיאופתיים זמינים, כדי לעזור לך לצלוח את התקופה הזוביתר קלות!

 

אמא טריה, גם את זקוקה לא.מ.ה, כלומר:

א. אוכל טוב

מ. מנוחה הגונה

ה. התעמלות ספציפית למשכב הלידה ולאחרי.

 

עיכול זריז

עצירות לאחר לידה היא תופעה דיי רווחת, אלא שהיא עלולה להתדרדר לטחורים ודימומים. רצוי להקפיד על תזונה מדגנים מלאים העשירה בסיבים, המסייעים בדחיפת האוכל בתוך המעיים ומזרזים את העיכול וכן להרבות בירקות ופירות. הקפידי לצרוך לפחות שלוש מנות ביום. אכלי ירקות בקליפתם. פירות יבשים יכולים לשמש לך כתחליף לממתקים, גם הם מסייעים לעיכול זריז.

 

מיץ שזיפים, סלק וכל העלים הירוקים יעזרו למערכת העיכול לפעול כמו שצריך, פעילות גופנית מתונה כמו הליכה תזרז את חילוף החומרים בגוף. וגם תרגול רצפת האגן. ההומיאופתיה גם היא מטפלת בתופעה בהצלחה רבה.

 

שוקולד: בעת שהותך בבית החולים וגם לאחר מכן, יגיעו אלייך משלוחי שוקולד מתוקים, שהרי אין כתומו כדי להביע שמחה ואהבה. אולם, ראי הוזהרת! לאחר הלידה המעיים רגישות ביותר ועובדות בעצלתיים, יש להן נטייה להגיע בקלות למצב של עצירות, והשוקולדים על כל צורותיהם הם אויב מספר אחד שלהם.

המלצה סבתאית: חלקי אותם בנדיבות לבני משפחתך, ואת-אין לך אלא לראותם בלבד!

 

לרוויה! – למניעת כאבי בטן, נפיחות ותחושת כובד, כדאי שתדעי שהדרך הטובה ביותר לומר לגוף 'בקר טוב' ו'לילה טוב' היא בשתיית מים פושרים. פעולה זו מסייעת  לפעילות המעיים. שתי עד רוויה, משק הנוזלים בגופנו הוא אינדיבידואלי, אין לשתות על פי המלצה רוטינית X כוסות ליום, יש לשתות לפי הצורך ותחושת הרוויה, כדי שלא להישאר צמאים. לאחר הלידה הגוף נפטר בהדרגה מנוזלי ההיריון, וזו הסיבה שתרוצי לא מעט להתפנות. למרות זאת, המשיכי לשתות!

שזיפים יבשים– השרי מבעוד לילה כ-6 מהם בכוס מים, ועם שחר אכלי אותם ושתי את המים שהפכו חומים. הטעם אינו משובב נפש, אך יעילותו, כך אומרות הסבתות, מוכחת!

 

>קיימים כדורים טבעיים מעולים, אשר נטילת 2 מהם בערב מפעילה את המערכת כבמטה קסמים. הם נמכרים בחנות טבע, עשויים מחומרים טבעיים, ומלבד בטן מתהפכת מעט, אין להם תופעות לוואי, הם בטוחים ומומלצים לשימוש, אך למרות זאת היוועצי בבעל מקצוע לפני נטילת כל תוסף שהוא.

 

 

 

חזרה מהירה לגזרה

הגוף מדולדל, עודפים פה ושם, ואמהות רבות מצפות לשוב לגזרה שלפני, במהירות רבה. חשוב לדעת ש'תוספת המשקל' הזאת נרכשה במהלך 9 חודשים, הטי חסד לעצמך ותני לגופך את הזמן. עם תזונה נכונה בשילוב פעילות גופנית, תראי תוצאות.

ההיריון וגם ההנקה דורשים בסך הכל כ-300 קלוריות נוספות. מי ש'קפצה על העגלה' ואכלה בשביל שניים תראה בהתאם, האחד יצא והשני נותר על המותניים..

אכלי מאוזן, פחמימות מורכבות, חלבונים, ירקות ופירות. הימנעי ממזון עתיר בשומנים, כמו: מרגרינה, קצפת, בשר שמן (הנקניקים למיניהם "עשירים" מאוד בשומן טחון), חמאה. זו האחרונה עדיפה על מרגרינה, מחמאה וכל הצורות האחרות. מדובר בשומן טרנס שמזיק לגוף ומשמין מאוד. כל המאפים העשויים מבצק עלים הם הדרך הקצרה לעלייה במשקל. שימי לב שרוב המוצרים המעובדים מכילים שומן זה, ברכיבים תמצאי "שומן צמחי מוקשה\מוקשה חלקית" אלו מילים נרדפות לשומן טרנס – מרגרינה. מונסודיום גלוטומט הוא חומר נוסף שכדאי לשמור מרחק ממנו, הוא מוכנס כ"מחזק טעם" לכל נשנוש מלוח שהוא, גם באבקות המרק. החומר עלול לגרום לסחרחורת ולעייפות.

 

מצד שני, אין זה הזמן לדיאטות מפוקפקות, שיוציאו אותך מאיזון ויגרמו לך עייפות. גופך זקוק למנת חלבונים כל יום; דגים, עוף רזה, ביצים, יוגורט. ריבוי מוצרי חלב ובעיקר חלב ניגר עלולים לגרום לתינוק כאבי בטן וכדומה, הסתפקי ב"כוס" ליום (200 גר' של מוצרי חלב כלשהם ליום).

ומה עם הסידן את שואלת? הסידן שאכן מצוי בדברי החלב נספג בצורה חלקית, לספיגת הסידן במעי דרוש ויטמין D, ספיגת הסידן מהצומח, כמו מחמאת שומשום או שקדים למשל, טובה בהרבה.

 

נכון שהנקה שורפת קלוריות, אבל אין זה אומר שמומלץ לזלול אותן חזרה. גם לך אמרו שבירה שחורה מגבירה חלב? בפועל היא מגבירה את עודף הקלוריות! העדיפי מים או תה צמחים על פני משקאות ממותקים.

 

מנוחה הגונה

אין כמו השינה! את זקוקה לה בשפע רב, והיא חשובה לך להתאוששות, וגם לייצור החלב.

הנסיך הגיע ממקום חופשי בו יום ולילה משמשים בערבוביה, כדאי לך לישון כשהוא ישן, הדבר חשוב מאוד גם להתקשרות ביניכם (ראי מסגרת על התקשרות) כך תנהלי את הזמן ביעילות, קבלי כל הצעת עזרה בשמחה. אל תנסי להיות סופרוומן ולהספיק הכל…היי גאה בתינוקך ובעצמך על היותך אמא מצוינת, המודעת לצרכייך.

ארוחה חלבית…

ההנקה מעצימה את ההתקשרות בינך לבין הפעוט, והדרך הטובה ביותר לבסס את ההנקה היא להיות זמינה, ולהעדיף אותה על פני בקבוק או מוצץ.

חלב האם מספק לתינוק את כל הדרוש לו לגדילה ולהתפתחות. וכדי להעשיר אותו מומלץ לצרוך: אגוזים ושקדים – או מספר כפיות "שקדיה" המכילה שקדים טחונים בכבישה קרה. וכן טחינה משומשום מלא העשירה מאד בערכים כמו ברזל וסידן.

 

וכאשר לא הכל הולך כשורה? גם לכך יש עצות וסגולות ששורשיהן ותיקים מאוד!

גודש: החלב הגיע בכמות גדולה, את חשה מלאה! הכל נוקשה וחם וקשה לך להניק.

מה עושים? קחי מקלחת חמה או הניחי קומפרסים קרים על המקום. תוכלי להשתמש בחיתול בד נקי שהוקפא. נוח מאד להקפיא פד רטוב, לעטוף אותו בכפפה חד פעמית ולהניח על המקום.

 

כדי למנוע את הגודש הבא, שאבי חלב והקפיאי, זה ישמש אותך כשתשובי הביתה. חלב עמיד בהקפאה חודש, ובהקפאה עמוקה אפילו יותר.

 

במקרה של דלקת, עלי כרוב יעילים מאד ויקלו על תחושתך. בחרי לך כמה עלים בשרניים, רדדי במערוך והניחי אותם בין ההנקות, למשך כ-20 דקות בכל פעם, עד שהעלים מתרככים. הגודש יוקל במהירות!

 

סדקים: הפה הקטנטן לא תמיד מצליח להיצמד כמו שצריך, מה שגורם לסדקים או פצעים, שמרי על איזור נקי, והעניקי לסדקים סיכה טבעית עם החלב שלך! אין כמוהו לטיפול מוצלח ויעיל!

גם אוורור האזור יועיל מאד, וכן מריחת משחות טבעיות כמו-ארניקה, פפאיה וקלנדולה.

 

פטריה: בפי התינוק מופיעה שכבה לבנה עבה וגם את עלולה להדבק, ואחר כך שוב להדביק וחוזר חלילה. כדי להדביר את הפטרייה ולעצור את מחול השדים הזה, מהלי כפית אבקת סודה לשתיה בכוס מים ומרחי בעדינות  בעזרת גזה שליפפת על אצבעך הקטנה – על לשונו של התינוק.

מומלץ לך להרבות באכילת יוגורט, הוא מכיל חיידקי "BIO," הנלחמים ביעילות בפטרייה.

לחילופין תוכלי למהול כף מיץ לימון בחצי כוס מים רתוחים, ובהם לטבול את הגזה ולהעביר על לשון התינוק ועל החך.

 

קרן השפע: לעיתים הנסיך הקטן אינו רגוע, ואת תוהה האם יש לך מספיק חלב. גם קצב העלייה במשקל לא ממש משביע רצון, מה עושים? מנוחה היא הנוסחה העתיקה לשפע של חלב.

קיימות מספר המלצות נוספות שיוכלו לסייע לך בהגברת החלב ובהעשרתו:

  • נבטי אלפלפא + בזיליקום. ניתן להכין סלט נפלא, מחסה, שומר נבטים ברוטב פסטו, מתכון מצורף
  • חמאת שומשום – מעשירה ומרבה את החלב
  • חילבה – צמח ששימושו נפוץ ביותר בקרב בני עדת תימן, סגולותיו הבריאותיות רבות, אך יש אנשים שריחו דוחה אותם. במקום לחלוט גרעיני חילבה, תוכלי לרכוש טבליות חילבה ולבלוע שני כדורים, 3 פעמים ביום, זאת בתנאי שאין לך בעיות ברמת הסוכר, היות ויש לצמח זה השפעה על כך. ושוב תזכורת! חשוב להתייעץ עם בעל מקצוע לפני צריכת כל תוסף תזונתי!
  • תה שומר – ניתן לרכוש שקיות תה מוכנות, אולם בחנויות הטבע יש פרחי שומר, וזרעי שומר מיובשים, שאיכותם עולה בהרבה על שקיות התה המסחריות. כדי להפיק ליטר תה שומר, יש למזוג 4 כוסות מים רותחים על 5 שקיקי תה, או על 5 כפיות שומר מיובש, לכסות ולהשרות למשך חצי שעה. יש לשתות חצי כוס תה בין הנקה להנקה, ולסיים את כל הכמות במשך 24 שעות. יש להמשיך בכך 3 יממות לפחות כדי לחוש בתוצאות: הגברה ממשית של כמות החלב.

 

תפרים

במידה ויש לך תפרים, תוכלי לזרז את איחוים בעזרת ג'ל קלנדולה טהור. ניתן להשיג בבתי המרקחת. (בעברית: ציפרני חתול.)

לקלנדולה יכולת מופלאה לשקם עור פצוע, וג'ל זה שימושי מאוד גם לפציעות ילדים, כוויות ועוד.

כטיפול משלים נסי את האמבטיה הבאה:

  • חופן קלנדולה (צפרני חתול)
  • חופן ילקוט הרועים
  • חופן קמומילה

חלטי את הצמחים הללו במים רותחים והשהי לכשעתיים. הוסיפי את החליטה למי האמבט.

ניתן לרכוש שקיקים מוכנים לאמבט שיבולת שועל, המרגיע את העור ומקל על התפרים.

ניתן למלא גיגית ולשבת בה לכמה דקות, מספר פעמים ביום.

חשוב לנקות את איזור התפרים כדי למנוע זיהום, ג'ל קלנדולה יסייע פלאות להחלמת העור הפצוע.

 

*האדום האדום הזה*

התינוק המקסים נולד כמעט מושלם. כמעט, אמרנו כי לעיתים מתגלות על גופו נקודות חן, ואפילו "תותים"- ריכוז של כלי דם העתידים להיספג. הם אינם חביבים עליך כלל, במיוחד לא כאשר התמקמו באזור הפנים. עצה מועילה, שתראה לך אולי משונה, היא- ללקק את התות, כן ממש בעזרת לשונך, מספר פעמים, רצוי בעת הקימה בבוקר. עם שחר, יש לרוק ריכוז גבוה והוא עוצמתי ביותר. נכון שזה מרתיע מעט, אך הסבתות טוענות בלהט, שפעולה זו מאיצה את ספיגת כלי הדם, ומסייע. להעלמות מהירה של ה"תות".

 

*אוזני חמור?*

שימי לב לאוזניו הקטנטנות והחמודות של התינוק, לעיתים הוא נולד עם אפרכסת מקופלת, נוטה קדימה ואינה צמודה מספיק לראש. מצבים קיצוניים מצריכים לעיתים התערבות כירורגית. אולם עתה, כשאבריו של הקטן עדיין רכים, ביכולתך למנוע זאת . הצמידי את האוזן הזעירה בעזרת פלסטר אל הראש, פעולה זו תקבע את אופן גדילת האוזן ותשפיע על הזוית. יתכן וזה נשמע לך הזוי, אך מניסיונם של אלו שהקפידו על כך, אכן נראה שיפור משמעותי  ביותר ונחסכה התערבות זו.

 

*אוי! הבטן…*

למרות שאת מטפלת בו 24 שעות במסירות, הבייבי לא תמיד רגוע. הוא סובל מכאבי בטן ומגזים,
צורח ומתפתל מכאב. יתכן ומערכת העיכול שלו עדיין לא בשלה! תוכלי לנסות לסייע לו אם תשקי אותו בתה העשוי משומר או מקמומיל. צמחים אלה יעילים להרגעת מעיים. הכיני אותם משקיות תה שתחלטי במים רותחים.

התייעצי באחות טיפת החלב. אצל תינוקות שאינם עולים די במשקל, עלול התה לבוא במקום האוכל, ואז יצא שכרך בהפסדך. במקרה כזה הקפידי את לשתות את התה כשעה לפני ההנקה. כך יקבל התינוק את ההרגעה שבשיקוי מבלי שהדבר יפגע בארוחותיו.

 

יש ותינוקך סובל מקושי ביציאות. תוכלי לעזור לו על ידי עיסוי עדין סביב הטבור, ולאחריו קפלי את רגליו למספר שניות. ושוב עיסוי בצורה סיבובית כ-10 פעמים, וקיפול. פעולות אלה מקלות עליו מאד ומזרזות את העיכול. צורת החזקת התינוק כאשר ידך מונחת תחת בטנו וגופו כאילו נשען עליה, תגרום ללחץ מתון, ואף היא תקל מאד על סבלו. סבתי היתה תמיד מרגיעה כך תינוקות, והצרחנים המקצועיים ביותר נכנעו על אתר ליד המיומנת שאחזה בהם כך, בעוד שהיד הפנויה ליטפה את גבם הלוך ושוב והרגליים נחו רפויות לצדדים. שלווה היתה יורדת עליהם, ולרוב, היו העיניים אט אט נעצמות ברוגע לרווחת הבייבי והסובבים המותשים.

 

*בעין טובה!*

בבוקר בהיר אחד מקיץ היצור המתוק, אולם את מבחינה מיד שהעין אדומה ולעיתים דומעת. דלקת מאיימת להתנחל ולעורר מהומות, טפטפי מיד מספר טיפות חלב אם לתוך העין החשודה, התמידי בכך בעקביות כמה פעמים ביום, החלב, כבר אמרנו, מכיל נוגדנים וילחם ביעילות בחיידקים. גם לפתיחת אף סתום מומלץ לטפטף כמה טיפות כאלה, ובא לציון גואל.

 

*אור לעור*

עורו של הפיצפון רגיש מאד. ודאי רכשת עבורו חיתולים סופגים מחברה אמינה, אולם זכרי, את מופקדת על ניקיון האזור! רק מים וסבון יעשו את הניקוי ביעילות, חשוב לציין שעורו של התינוק רך ורגיש, ולכן יש להשתמש בסבון אורגני לעור רגיש, לפחות ב6 חודשי חייו הראשונים.

הניחי את התינוק תחת זרם מים חמימים ושטפי אותו היטב בעת החלפת החיתול. מגבונים לחים הם ברירת מחדל המתאימה רק כשאת בדרך, או אם את ממהרת במיוחד! הסבתות טוענות בתוקף כי המגבון מורח את הלכלוך ואינו מנקה באמת.לדעתן יש לשטוף ולייבש היטב ולאוורר את העור. ג'ל הקלנדולה הטהור ישמש אותך גם כאן, זכרי, הרבה יותר קל לשמור על הקיים מאשר לתקן מצב בו האזור אדום ומודלק.

בשכונת ילדותי היתה מטפלת מסורה, שהקפידה על שטיפות כאלה לילדים שהיו בהשגחתה, אין פלא כי שמה הלך לפניה… אך אל תשלי את עצמך, זה סיפור מהימים ההם, היום אין מטפלות מן הזן הזה.ובכל זאת תוכלי לבקש מהמטפלת לטבול את המגבון במים חמימים, לסחוט קלות ואז לנגב. כך לפחות החומרים המגרים שבמגבון נשטפו. היי אמא מסורה, אל תתעצלי, והרבי להשתמש במים למרות מפלס הכנרת הנמוך. זה ימנע סבל מיותר מהחמוד שלך! מאוד לא מומלץ להשתמש במשחות יקרות וחריפות המכילות קורטיזון.

עצת סבתא מצוינת: כאשר אין בבית משחה לאזור החיתול, השתמשי בקמח תפוחי אדמה, זה שנשאר לך מפסח. פזרי בנדיבות. הקמח מרגיע, מגעו קטיפתי ומלטף והוא גורם הקלה מיידית!

 

*ללל הפצ'י!*

לקראת סיום, נעניק לך עצה, היעילה לכל גיל, מ- 0 עד 120.

אם אי מי שכח לסגור הדלת, הצטנן המסכן והוא אף משתעל, תרופת סבתא יעילה מאד היא: לפרוס בצל למספר פרוסות ולהניח על ידו בעת שהוא ישן.

אדי הבצל חודרים לקנה הנשימה ומנקים אותו והשיעול פוסק. מומלץ בקור! ניתן ליישם זאת גם על הבייבי החדש.

 

צמחי מרפא להתאוששות מהירה:

סרפד: מכיל כמות גבוהה של סידן וברזל. הוא מטהר את הדם, וממריץ יעיל בעת תשישות. עלי הסרפד תומכים במערכת כלי הדם ומסייעים במניעת דליות וטחורים. כמו כן הוא מעודד את אספקת החלב ומשפר את איכותו.

 

עלי פטל: הפטל עשיר מאד בויטמינים ומינרלים, במיוחד בברזל, בסידן ובמגנזיום. כדאי לשתות תה העשוי מ 1-2 כפיות עלי פטל שלוש פעמים ביום. הפטל גם מקצר את משך הדימום, ומסייע לרחם לשוב למצבו המקורי. לעלי הפטל השפעה חיובית על תפקוד הרחם, הפטל מסייע לרחם להתכווץ טוב יותר ולשוב לעצמו, במיוחד אחרי לידה/

 

מומלץ להשתמש גם בכמוסות מסטיק תימני-למטרה זו, וכן בצמח הנקרא-"ילקוט הרועים". מצמחים אלו שתי כוס תה שלוש פעמים ביום.

 

את צמחי המרפא כדאי לרכוש בחנות טבע, היות ששקיקי תה תעשייתיים אינם מכילים תערובת טהורה של עלים. יש לשים כפית או שתיים בתוך כפית – מסננת סגורה, למזוג מים רותחים, להשהות לכ-10 דקות ולהוציא את העלים המשומשים. יש צמחים שניתן לרכוש בטיפות או בקפסולות.

חשוב !

כל העצות שהבאנו הן המלצה בלבד ואין לסמוך עליהן  במקום ייעוץ רפואי.

 

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של "קול כבודה"

WhatsApp Icon

להצטרפות לניוזלטר של "קול כבודה"

Gmail Icon

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך

שיחה

2 תגובות

  1. תודה רבה על המאמר!
    עד איזה גיל העצה של הצמדת אוזניים רלוונטית?
    כתם לידה כחול גם נובע מריכוז כלי דם? עד איזה גיל אפשר ללקק?

  2. סוף סוף מישהי חושבת על הדברים הקטנים והבסיסיים וכותבת עליהן….
    תודה רבה רבה !
    העצות להנקה בפרט וכל השאר בכלל היו לי לעזר רב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים אחרונים