ילדי פיצוץ/ פרק 5
בשלב זה, אתם כבר מבינים את נטייתו של ילדכם לפיצוצים ואת הגורמים המזינים נטיה זו, ומדוע גישה המעודדת התנהגות צייתנית אינה מתאימה לילדים אלו.
הילד הזה טובע בים של תסכול ונוקשות. אתם המצילים. אם תשחו אל ילדכם הטובע, תנופפו בשטר כסף ותצרחו "שחה!", ילדכם ימשיך לטבוע. גם אם תתעלמו ממנו, הוא ימשוך לטבוע. תקופת המוטיבציה – בה ניסיתם לשכנע את ילדכם הטובע לשחות, חלפה. אם ילדכם היה יודע לשחות, הוא כבר היה עושה את זה. הגיע הזמן לתוכנית חילופית.
מהי התוכנית החילופית?
התשובה מורכבת משני רעיונות עיקריים:
*יצירת "סביבה נוחה למשתמש".
*שיטת שלוש התוכניות.
הרעיון הראשון אומר שאם ניצור לילד סביבה נוחה יותר, החולשה שלו בתחום הגמישות והעמידה בתסכולים תפריע לו פחות. זה יפזר את העשן ויכשיר את הקרקע לעבודה משותפת שלכם. ברגע שתראו לילדכם שאתם מבינים עד כמה הוא מותש ממצבים הדורשים גמישות ועמידה בתסכולים, זה כבר יעזור לו לשמור על לשמור על צלילות מחשבתו ותוכלו לדון בפתרונות אפשריים.
דמיינו את הסיטואציה הבאה :
אתה הולך ברחוב ורואה איש בכסא גלגלים ממוקם בתחתיתו של גרם מדרגות שחוסם את דרכו. אם תרצה לעזור לאיש הזה, יש בפניך שתי אופציות :
1) לעמוד על כך שייצא מכסא הגלגלים ויעלה במדרגות ברגל…
2) למצוא דרך לעזור לעזור לו לעקוף את המדרגות ( למצוא לו מעבר משופע מיוחד לעגלות וכדו').
רובנו, בני המזל שעבורנו הליכה היא דבר טבעי ומובן מאליו, מתקשים להבין את הקשיים איתם מתמודד האיש בכסא הגלגלים. בכל זאת, נוכל להבין שחשוב מאוד להפוך את הסביבה ל'נוחה יותר למשתמשים' נכים.
ולענייננו – בגלל אחד ( או יותר ) מהגורמים הנ"ל, ילדכם סובל ממגבלות המרתקות אותו לכסא גלגלים קוגנטיבי במצבים הדורשים גמישות ועמידה בתסכולים. הסיבה לפיצוצים התכופים של ילדכם היא שדרכו חסומה דרך קבע על ידי הדרישות הרגילות מהסביבה לגמישות ועמידה בתסכולים. כשננסה לעזור לו יש לנו שתי אופציות :
1) להמשיך להתעקש על כך שיהיה גמיש יותר ויתמודד עם התסכול בצורה טובה יותר.
2) למצוא דרכים לצמצם את הדרישה לגמישות כאשר הוא איננו מתליח להתמודד. במילים אחרות, עליכם למצוא מעברים משופעים לכסא הגלגלים שלו.
הצרה הגדולה של ילדכם היא שהוא נראה 'נורמלי'. אבל, ככל שנשלים עם הקושי שלו, נגיע למסקנה שכדאי לנו לאמץ את הרעיון של יצירת 'סביבה נוחה יותר למשתמש'. הדבר הטוב ביותר שמבוגרים יכולים לעשות בכל מה שקשור לפיצוצים הוא להבטיח שלא יתרחשו.
כיצד יוצרים 'סביבה נוחה למשתמש'?
1) כל המבוגרים הבאים במגע עם הילד מבינים היטב את קשייו הייחודיים, כולל הגורמים הספציפיים המזינים את נטייתו לפיצוצים.
2) המבוגרים מנסים לזהות מראש מצבים מסוימים המובילים לפיצוץ, לדוגמא : התארגנות לביה"ס, הכנת שיעורי בית, שעת שינה, שעמום, מעבר מפעילות אחת לאחרת, שהייה בקרבת אנשים משעממים, רעב, הפתעה משינוי פתאומי בתוכנית. המבוגרים ינסו לחשוב : איזה מהמצבים נוכל לשנות ? לאיזה מהם נוכל להיערך מראש ? מאיזה מצבים נוכל להימנע כדי לצמצם את מידת התסכול של הילד ?
3) המבוגרים מזהים 'נורות אדומות' כשהן מתחילות להידלק, בתחילת נעילת המוח, ומגיבים עליהם במהירות. בתחילת הנעילה עדיין נותרה בילד צלילות מחשבתית כלשהי שניתן לעבוד איתה.
4) המבוגרים מבינים שהתנהגויות לא הגיוניות מבשרות על תחילת איבוד שליטה, כאילו הילד אומר ( על ידי טריקת דלת, תוקפנות, מילים גסות וכו' ) "היכולת שלי לחשיבה רציונלית הולכת ופוחתת במהירות". הם אינם מנסים לענות לו בהגיון, לחנך אותו או להעניש. כאשר יהיה במצב צלול – זה הזמן לחינוך.
5) המבוגרים מודעים לחלק שלהם בהזנת הפיצוצים : לחץ ממצב כספי, שלום בית, תסכול מהעבודה, הספקים וכו'. הם לוקחים אחריות ושליטה על התסכולים שלהם ומנסים למנוע מהם לחלחל על הילד בצורת כעס.
6) המבוגרים משתמשים בשפה פשוטה ומדויקת כדי לתאר לילד את הרגשתו, לדוגמא : במקום מפונק, עקשן, מחפש תשומי, שתלטן, כעסן, יאמרו : מתוסכל בקלות, קשה לך לחשוב בבהירות. ידברו איתו על אפשרויות : להשאר רגוע יותר, לחשוב על הדברים, לבדוק את האפשרויות, לזהות נורות אדומות, ולזהות את נעילת המוח.
7) ציפיות – רוב ההורים לא קיוו לגדל ילדי פיצוץ. הם לא חלמו על ילדים שישפיעו על כל בני המשפחה ועל חייהם בדרכים שליליות רבות עוצמה. ובכל זאת, ברגע שמתחילים לעזור לילדים האלה לעקוף את המכשולים העומדים בפני כסא הגלגלים הקוגנטיבי שלהם, הם יכולים להפוך לילדים שנעים להיות בסביבתם. הם יכולים להיות מתוקים, מקסימים, חכמים, מעניינים, יצירתיים ורגישים. אבל כדי לשמוח בהם ולעזור להם לצלוח את קשייהם, צריך לשנות את הציפיות שהיו לכם. אם ציפיתם לגדל ילד רגיל, נוח וצייתן – זה לא מה שקורה. נקבל את רצון ד' באהבה, וניתן לנסיון לרומם אותנו למקום גבוה יותר.
לסיכום, יצירת סביבה נוחה למשתמש תביא להפחתה בתסכולים של כל בני המשפחה ( המבינים את המצב ) ובהדרגה תחזיר את הרוגע והשמחה לביתכם.