אמהות יקרות- ארחו את הבת שלכן אחרי לידה
כולנו יודעות שיולדת עייפה אחרי הלידה. יולדת צריכה מנוחה. לפעמים, היולדת צריכה גם השגחה. לעיתים, סיבת ההשגחה, תהיה הדרכה של היולדת הטרייה כיצד לטפל בתינוק. לפעמים, היולדת תהיה עייפה ומדוכדכת. ולכן, כתבתי את המאמר הזה, כדי לבקש ממכן: היולדת עייפה ומדוכדכת- הזמינו אותה להתארח אצלכן!
האם אירוח יולדת משמעותו חינוך לפינוק?
לפעמים, יכולה להיות תפיסה האומרת שאם נזמין את הבת היולדת, אנו מחנכים את הבת לפינוק. אירוח יולדת, אין משמעותו פינוק. באירוח, אנו מסייעים ליולדת. אנו עוזרים לנו לנוח, ולאגור כוחות. צריך להבין. זה בסדר, וזה טבעי שנותנים ליולדת כמה ימים בהם היא לא צריכה ללמוד כיצד לעשות הכל לבד.
כדאי לסייע ליולדת להתרגל מנטלית לתינוק החדש:
כל יולדת, חווה משבר פיזי אחר הלידה. אולם, יהיו יולדות שיחוו משבר מנטלי. בדרך כלל, משבר זה יהיה בלידה ראשונה, או כאשר יש פער בין הילד הראשון לילד השני. היולדת הטרייה, צריכה להתרגל לשינוי שמביא לחייה התינוק החדש. כאשר לפני הלידה, הייתה עסוקה היולדת במירוץ חיים של עבודה ולימודים, עלולה להביא הלידה משבר. היולדת עלולה להתקשות להתרגל למנוחה בבית. לפעמים, היולדת מאבדת את מקום עבודתה עקב הלידה. לכן, במצב כזה חשוב מאוד לארח את היולדת, ולעודד. במהלך ימי האירוח, חשוב לתכנן ביחד עם היולדת, כיצד ייראו החיים עם התינוק החדש. חשוב להסביר ליולדת את סדר היום החדש, ואת חשיבותו, ותפקידה כאמא.
כאשר היולדת איבדה מקום עבודה, או כאשר היולדת מתקשה להתרגל שלסדר יומה נוסף הטיפול בתינוק, מומלץ שהאם תחזק את היולדת, ותסביר לה שזהו מצב זמני. היא תמצא עבודה חדשה, ובבוא היום תחזור לסדר חייה הרגיל. חשוב שהיולדת תבין ש"הקריירה בחיים" העיקרית, היא הטיפול בתינוק.
יש מקרים בהם היולדת זקוקה להשגחה:
ישנם מקרים, בהן היולדת זקוקה להשגחה. לפעמים, היולדת תהיה חלשה מאוד אחרי איבוד דם רב בלידה, או אחרי ניתוח קיסרי. לפעמים, הסיבה תהיה דיכאון של היולדת. המשותף ל2 המקרים, הוא הצורך להשגיח על היולדת, ולוודא שמטפלת היטב ברך הנולד. לעיתים, במצב של חולשה פיזית, היולדת תצטרך עזרה פיזית בטיפול בתינוק.
לא תמיד היולדת יכולה "להסתדר לבד":
תקופות רבות, היו חיים בצורה שבטית ומשפחתית. לאחר הלידה, היולדת היתה נחה, וכל בני משפחתה היו עוזרים לה. כיום, היולדת קמה בו ביום, וכולם מצפים ממנה לתפקד כרגיל. גם אורח החיים השבטי השתנה. במשפחות רבות, היולדת אינה מתארחת אצל האם. לפעמים, מחוסר יכולת, לפעמים מחוסר זמן ונוחות. לפעמים, תפיסת ההורים כלפי הבת היולדת תהיה: "היא צריכה ללמוד לבד כיצד להסתדר. היא עזבה את הקן. שבעלה יעזור לה".
אכן, בעלים רבים עוזרים לנשותיהם אחרי לידה. אולם, אין זה מספיק. לפעמים, גם יכולת הבעלים מוגבלת. בנוסף, לא תמיד יידעו הבעלים לזהות מצבי דיכאון אחרי לידה. האימהות המנוסות יצליחו יותר לזהות מצבים אלו. לכן, במצב בו יש חשש שהיולדת בדיכאון, חשוב לארח את היולדת. האם של היולדת, תחליט האם יש צורך בפנייה לגורם מקצועי לקבלת טיפול נפשי עבור היולדת.
הפתרון הטוב ביותר עבור דיכאון- הוא מנוחה:
ישנו קשר בין דיכאון אחרי לידה, ובין חוסר מנוחה. פעמים רבות, חוסר מנוחה מוחלט של היולדת אחרי הלידה, יגרום להתפתחות דיכאון אחרי לידה. פעמים רבות, ניתן באמצעות מתן עזרה, ומנוחה מרובה של היולדת, למנוע מצב של דיכאון אחרי לידה. אולם, גם כאשר יש מצב של דיכאון אחרי לידה, ניתן באמצעות מנוחה מרובה להפחית את הדיכאון, ואף לרפא. אולם, על מנת להצליח לרפא, יש צורך שהיולדת תהיה במנוחה מוחלטת. לכן, במנוחת היולדת אצל ההורים, היולדת יכולה לנוח ולהבריא.
ואם הבית של ההורים צפוף?
לפעמים, גם הבית של ההורים עמוס בילדים קטנים. לכן, במקרים כאלה, מוטב שהאם, תתארח כמה ימים אצל ביתה, ותסייע לה. כאשר היולדת גרה קרוב להורים, אפשר לסדר שהיולדת מתארחת רק בשעות הבוקר. העזרה אמנם חלקית, אבל היא חשובה ונחוצה. עדיין, היולדת תוכל לנוח חצי יום.
לעזור ליולדת זה לא בושה:
לעזור ליולדת, על ידי כך שתוכל לנוח אצלך בבית, זה לא בושה. גם אם את אשת קריירה מוצלחת. אם את מארחת, את עושה מצווה. את הפכת לאשה חשובה ברמה גבוהה. עשית מצווה של העמדת יולדת על רגליה. למצווה זו, אין מחיר.
האירוח- משמעותי ביותר בחג הפסח:
יולדות רבות שילדו לפני פסח, עלולות לקבל דיכאון אחרי לידה. המאמץ סביב הניקיון במקום מנוחה, ביחד עם הטיפול בתינוק, מביאים את היולדת לעייפות ותשישות. לכן, לפעמים, תהיה זו מצווה גדולה לחסוך מראש ליולדת את ניקיונות פסח. תארחו. לא נוח- לא נורא. מה עדיף? שהיולדת תקבל דיכאון בגלל חוסר מנוחה? לפעמים, מרוב מחשבה על הנוחות של עצמנו, והרצון לשקט, אנו עלולות לקבל תוצאות מסוימות. האם עדיף שיולדת תקבל דיכאון לידה בגלל ניקיונות פסח, רק בגלל שלא נוח לנו לארח?
ואם נחליט לממן למשפחת היולדת בית מלון- אין זה פתרון. אם היולדת במצב שרוצה בחד הפסח מנוחה, עדיף שהמנוחה תהיה תחת השגחה. אז תוותרו שנה אחת על תכניות הבילוי בחג, או על נופש בבית מלון, ותעזרו לבת היולדת. אל תתנו ליולדת להגיע למצב של תשישות פיזית. תשישות זו, תגיע לתשישות נפשית. ההשלכות יכולות להיות אחר כך הרסניות- הזנחה של הבית והתינוק. ולפעמים, מצבי דיכאון קשים, והשלכות קשות יותר. לא חבל? עדיף לוותר על נוחות זמנית שלנו, לארח, לתת מעצמנו. לעזור ליולדת עם התינוק. כך, שהיולדת תנוח ותתאושש.
שכר המצווה- מצדיק את חוסר הנוחות הזמנית:
המצווה שאתן עושות, בכך שאתן מארחות את היולדת, מצדיקה את חוסר הנוחות הזמנית שתהיה לכן. אמנם, ויתרתן על מקום פנוי בבית, על זמן, ולפעמים, גם הכסף שעולה לנו האוכל עבור האורחת. אבל, עשיתן מצוה גדולה. העמדתן יולדת על הרגליים. היולדת תחזור הביתה בריאה, ומתפקדת היטב. עשיתן בכך, גם חסד לרך הנולד.
נעמה נייגר 054-6575551/ [email protected]
עיצוב גרפי ומיתוג, בניית אתרים, בניית דפי נחיתה, כתיבת תכנים, קידום ממומן בגוגל, קידום אורגני
15 תגובות
אין בעיה באמא שלא מסוגלת לארח כיוון שאין לה כוחות לכך. כן יש בעיה באמא שמארחת ועוזרת למי שנוח לה לעזור ועושה איפה ואיפה בין ילדות.
אחרי לידה בד"כ איני נעזרת אך הפעם היה לי קצת יותר קשה וביקשתי מאימי לארח אותי בשבת. מסתבר שהזמינה גם את אחותי שמוזמנת אליה כל שבת שניה, בעוד שאני מגיעה לשבת פעם בשלושה חודשים. ממש התקוממתי, עד שאני מגיעה לשבת האחות ששורצת אצלה תגיע גם עם ילדיה ? מה מנוחה בהזמנה זו?
ולא רק זאת ,אחרי לידה ברור שאחות זו מקבלת עזרה ללא גבול וגם בלי שביקשה וכשאני מבקשת עזרה בתקופה שלאחר לידה, שזו תקופה שמתבקש שהאימא תיתן בה עזרה, העזרה ניתנת ככפיה.
אני קוראת לאמהות מליבי הכואב- קשה לכן לעזור? מובן. אך אל תפלו ותעזרו לילדה כן ולאחרת לא. יולדת שמקבלת עזרה צריכה מנוחה ושקט, זה לא זמן למפגש משפחתי
לא ייאמן!
חשבתי שהכותבת מגזימה לגמרי עד שקראתי את התגובות.
היולדת מתמסכנת??
שתסתדר בכוחות עצמה?
ש"תחשב לפני" האם היא מסוגלת להביא ילד לעולם??
בבית שלי גידלו אותי כ"כ אחרת.
עד עכשיו הערכתי את ההורים שלי מאד על כל העזרה שהם נותנים ועל התחושה שהם מעניקים- שבדיוק בשביל זה יש הורים. וזו הזכות שלהם לנסות ולעזור עד כמה שניתן. ( כמובן, במידת האפשר, אבל ברגע שהגישה היא כזאת, תמיד אפשר למצוא אפשרויות לעזרה)
עכשיו, אחרי הכתבה והתגובות, אני מבינה שאני צריכה לנשק את כפות רגליהם ולהכיר להם טובה אינסופית!!!
אני לא מצליחה להבין איך מישהו יכול לחשוב שיולדת יכולה להסתדר בכוחות עצמה. הנשים כיום עובדות, ועובדות קשה, מגדלות את הילדים ויולדות. למה אנחנו מצפים?? שהן תקרוסנה מעומס המטלות?? שהעומס והקושי יתנקמו בילדים? ( והם מתנקמים, תאמינו לי!) ולא פלא שיש היום כל כך בעיות התנהגותיות, רגשיות, התפתחותיות….
איזה אבסורד שבזמן שבו היו חיים יחד וכל המשפחה היתה עוזרת ליולדת, הנשים נדרשו להרבה פחות ממה שהן נדרשות בדור שלנו.
תודה נעמה שהארת את עיניי להכיר עוד יותר טובה להורים היקרים שלי!
שה' ישלח כוח לכל הנשים הצדקניות שלא מוותרות ולמרות הקושי זוכות לבנות את עמ"י. אשריכן!
אם לא שמת לב
את הגעת בגישה שמוקירה טובה ותודה להורים על האורח
הכותבת ועוד יולדוות רשמו כאן בדרישה
ופה נמצא ההבדל הגדול
קודם כל,
כולכן צדיקות ובוראות עולמות!
מסכימה עם מי שכתבה שצריך לחשוב קודם אם יש לי כוחות, ואוסיף- ואם יש לי תמיכה סביבתית/ שאני באמת מסוגלת להסתדר בלעדיה…
אבל חושבת שחשוב מאד לעורר את המודעות אצל הסביבה, לאו דוקא ההורים.
לפעמים, בזכות הנשים הצדקניות של הדור, אנחנו כבר לא שמות לב ליולדות שסביבנו
זה כל כך טבעי, וקשה לעזור שוב ושוב לכל אחות, גיסה ושכנה…
אבל בואו נעלה את המודעות
וניקח כל אחת חלק בבנית עולמות.
כן, יולדת זקוקה להמון מנוחה, גם אם היא לא מפונקת, גם אם לה עצמה נראה שהכל בסדר!
ואי אפשר לבטל את העובדות שהוכחו שחוסר מנוחה, חוסר תמיכה סביבתית
מעלים מאד את הסיכון לדכאון לאחר לידה.
אז כמה שיש לנו עיסוקים חשובים באמת,
תחשבו על האידיאל הזה שמביא אותנו ואת חברות שלנו לבחור פעם אחרי פעם
להביא נשמות לעולם, למרות הקושי העצום
ובואנה ניקח חלק גם בעקיפין!!
בואנה נעזור לעוד אחות יקרה במשימה!
גילי
אהבתי את התגובה
זוהי גישה בריאה
לא אוהבת את הגישה הזו שחייבים לי
אלא גישה שמגיעה מתוך שליחות ורצון זה אחרת
אני אחרי לידה חמישית. אף פעם לא נחתי אצל משהו למרות שלפעמים אני משוועת לזה….
הפעם הרגשתי שאני ממש מתפרקת ולא חוזרת לעצמי.
לפחות עכשיו אדע שאני צריכה להילחם על שעות שינה שכה ויתרתי עליהם מחוסר ברירה. ..
מקווה לחזור לעצמי מהר.
בקלות ובשמחה פנימית אצל כולכן
תפיצו כמה שיותר את התוכן המחכים.
תודה רבה לך נעמה.?
רק אני חושבת שהמשפחה שלי לא חייבת לי כלום?
תודה ענקית על כל מה שהם כן יכולים להעניק ולתת
ולא מעבר לזה.
כשאני הולכת ללדת אני יודעת שאם אמא שלי יכולה, היא תעזור לי בשמחה.
ואם לא, אני אחזור הביתה ואסתדר בכוחות עצמי ובעזרת בעלי.
לא חושבת שיולדת צריכה לצפות מאמא שלה שתטפל בה ובתינוק…
ותאמינו לי, הקב"ה נותן כוחות!
חלי מסכימה איתך בכל מילה
לא אוהבת את הגישה המתמסכנת הזו שהנה ילדתי וכל העולם חייב לי כולל ההורים
אישה שמביאה תינוק לעולם הוא מחוייבות שלה בלבד
ולכן קודם שתחשב אם היא מסוגלת או לא
יש המון ארגונים שעוזרים יש שכנים חברים שרק ישמחו לעזור אם יבקשו
תגידו תודה להורים על מה שהם נתנו, וזהו!
הם לא חייבים לתת מעבר למה שהם מסוגלים
ואם היולדת תאמין בעצמה היא גם תקבל את הכוחות
הדיכאון לא תלוי באם האמא ארחה אותה למשך חודשיים + ילדי היולדת במלון 5 כוכבים…
לתשומת ליבכם
כואב לי מאד לקרא תגובה מן הסוג הזה.תפקיד האמא הוא ניצחי כלומר הוא לא מסתיים בגידול הילדים! אמא יהודיה ממשיכה לתמוך ולעזור ולהיות שם בשביל הילדים שלה כל זמן חיותה.הנתינה והתמיכה בילדים זה הכוח העוצמתי של האשה זהו תפקיד לכל החיים!!! זה ממש להכנס למקום צר וקטנוני כאשר מתחילים לחשוב האם היולדת חושבת שמגיע לה וכו.זה לא הענין.הענין הוא התמיכה והיכולת להיות גב בעבור ילדנו.המציאות מוכיחה שנשים שמקבלות תמיכה עזרה וסיוע לא הופכות לנשים תלותיות ומסכנות אלא הופכות לנשים עם עוצמה שמעניקות לילדהם הכל במסירות רבה!
כמה נכון!!! ילדתי לפני חודש וחצי, ולצערי הרגשתי שכל העזרה מצד המשפחה נעשית בתחושה של נטל וקושי, העדפתי לוותר ולא לבקש, הרגשתי את ההקלה המיידית. אני לא רוצה להטיף אבל חשוב שהעזרה תהיה בשמחה ובמאור פנים.
פעמים רבות, יולדת שמרגישה שהיא מכבידה, שעדה לויכוחים בין בני המשפחה מי יהיה אחראי לטפל בילדיה וכו׳, תעדיף לוותר, ול"התאוששות המהירה" הזו יש תמיד מחיר פיזי ונפשי. לצערי, מניסיון…
אל תאמינו להצהרות הגבורה של היולדת, וגם אם אתן רק אחיות או שכנות וכו׳ תציעו עזרה, ולפעמים עדיף שתתנו בלי להציע ולהיתקל בסירוב מחוסר נעימות…! תהיו שם בשבילה, זה חשוב!!!
נכון מאוד נעמה
אבל צריך להוסיף עוד כמה מילים:
הרבה יולדות לא מתארחות אצל ההורים-כי ההורים לא יודעים איך לארח
לא תמיד יודעים לשמור על השקט בזמן המנוחה
לא תמיד נמצאים בבית כשהיולדת צריכה את העזרה לשמה היא מתארחת
לא תמיד האוכל בריא ומחזק
והרבה פעמים יש ציפיות מהאימהות -שכעת הבת תעזור לאמא בכל מיני דברים-כמו התארגנות לפסח וכ"ו
נשמע הזוי?אז זה קורה במשפחות הכי טובות,אצל האימהות הכי זורמות וקלילות
כן-אולי אם האימהות תקבלנה הדרכה ,כל הצדדים יהיו מרוצים?
הייתי שמחה אם הייתי יכולה להתארח אחרי הלידה המתקרבת בעזרת ד', מתפללת שבבא היום אזכה לארח את היולדות במשפחה הפרטית שלי ולתמוך בהן
כמה חשוב לעורר בנושא הזה כשהנוחות היום מחליפה את האמהות העוטפת של פעם…
בס"ד
כמה חבל שהמודעות לנושא עולה רק אחרי אסון.
עצם הידיעה ליולדת שהיא הולכת להתארח תמנע ח"ו דיכאון לאחר לידה וכדומה ל"ע
המאמר כל כך אמיתי ופותח את העיניים, כמה העזרה אחר הלידה, חשובה.