המשך משבוע שעבר-
רב הנשים סבורות שאסור להן לזוז לפחות 6 שבועות אחרי לידה, כי ככה אמר הרופא. בינתיים הן באמת לא זזות, הן רק תולות כביסה, שוטפות כלים ועושות ספונג'ה בין הנקה להחתלה, ומאבק עם שמורות העיניים המבקשות להעצם..
רגע, בואו נעשה סדר:
ההמלצה הרפואית הקלאסית של 6 שבועות משכב לידה, נועדה להבטיח את מנוחתך. ולמנוע מנשים ספורטאיות לבצע פעילות עצימה בתקופה זו, כמו ריצה, אירובי, חדר כושר. אכן סוגי הכושר הללו לא מתאימים לדעתי גם אחרי 6 שבועות משום שהנזק בהם רב על התועלת.
בפעילות עצימה ומאומצת כזו יש עומס גבוה על המפרקים, דבר שמביא עם הזמן לשחיקת סחוס במפרק. ולא זו בלבד אלא שהעומס העצים הזה לא עושה טוב לרצפת האגן, כן לערסל השרירי המופלא הזה שהחזיק את ההריון 9 חודשים, ונמתח עד לקצה גבול היכולת בלידה. השרירים הללו זקוקים לחיזוק ספציפי.
אז מה כן?
כפי שצוין כאן בפעם הקודמת, באירופה זוכה כל יולדת להנחיה צמודה של תרגול נכון המותאם ליולדת החל מ24 שעות אחרי לידה ובמהלך 6 השבועות הבאים. התרגיל מתמקד בתרגול עדין ונכון של שרירי רצפת האגן, בטן וגב. ובקיצור כל מה שמכונה בשפת הפילאטיס 'שרירי הליבה'. או באנגלית : power house .
התרגול הזה הוא קריטי וחיוני להתחיל איתו סמוך ככל הניתן ללידה, ולהתמיד בעקביות במהלך משכב הלידה. אפשר להשוות את זה לפצע כלשהו שטופל מיד סמוך לפציעה, פצע כזה יגליד ויחלים היטב ללא עקבות, לעומת פצע ש'הוזנח' וטופל מספר שבועות לאחר הפציעה..
מה קורה לשרירי הבטן שלנו בזמן ההריון?
שרירי הבטן שלנו הם יריעת השריר הרחבה ביותר שיש לנו בגוף. היריעה הזו מורכבת מ4 שכבות ומחולקת לצד הימני ולצד השמאלי, שני הצדדים מחוברים באמצעות גיד המכונה: ליניה אלבא (Linia Alba)
פילאטיס היא שיטת תרגול מומלצת ונכונה להריון ולאחר הלידה ולחיים בכלל.
השרירים שלנו עובדים כמו על עקרון הקפיץ, הם מתכווצים ומתארכים בהתאם לעומס המופעל עליהם. מכשירי הפילאטיס מבוססים על תרגול בהתנגדות משתנה לקפיץ. וזו הסיבה שהגוף מגיב לתרגול הזה מהר וטוב יותר מכל שיטה אחרת. הדרך השגויה של 'לבודד שרירים' המקובלת בחדרי הכושר לא נכונה לגוף, וכל שכן לא מתאימה לנשים ועוד בהריון ולאחר לידה. הגוף שלנו עובד עם מספר קבוצות שרירים גדולות תוך הרמוניה ואיזון. כדי להשיג אפקט של תרגיל פילאטיס אחד על המכשירים נצטרך לעבור מספר מכשירים וזמן ארוך יותר בחדר הכושר.
שרירי הבטן שלנו נמתחים ונפתחים החל משלב ההריון בו הרחם צומח ועולה מחוץ לאגן. חסד ה' הוא שגיד ה Linia Alba-נפתח ומאפשר ליריעה הימנית להתרחק מזו השמאלית. הפתיחה הזו מאפשרת ל'איבר החדש' הצומח ברחם לגדול ולהתפתח מבלי לחכות להיתרים מיותרים…
היתרון הגדול הוא ששרירי הבטן מתארכים בכשלושים אחוז מאורכם המקורי בלבד, אלמלא הפרדות השריר, היו שרירי הבטן שלנו נמתחים בסוף ההריון עד לקרוב למאה אחוז מאורכם המקורי, כלומר פי שתיים. עכשיו תארו לעצמכן איך היינו נראות אחרי לידה… די לחלקנו במראה של העור הנופל כשקית ניילון רופפת ומדובללת..
מי שלקחה את עצמה בידיים עוד מההריון והתעמלה במהלך ההריון, הרויחה שלוש פעמים: ראשית היא עברה 'הריון חטוב', שנית היא שמרה על טונוס שרירים טוב בפרט בשרירי הבטן שלה, הדבר יתבטא על פי המחקרים בשלב לחיצות קצר יותר בלידה!. ושלישית היא תחזור לעצמה מהר יותר וטוב יותר אחרי הלידה.
הבקע הבטני הזה או כפי שהוא מכונה בשפה הרפואית DIASTASIS RECTI לא ייסגר מאיליו. זה דורש תרגול עקבי וקבוע, נכון ומדויק לך , לקצב שלך וליכולת שלך.
שרירי בטן סגורים משמעותם תמיכה קריטית לגב, חיים ללא כאבי גב, הגנה ותמיכה לכל האיברים הפנימיים בחלל הבטן, רצפת אגן חזקה יותר ומניעה של צניחת רחם בעתיד.
הבקע ה'טרי' הזה לאחר לידה זקוק לטיפול בהקדם המיידי, וזו בדיוק הסיבה לכך שבאירופה לא תניח לך המיילדת לנפשך עד שתדעי לתרגל את שרירי הבטן ורצפת האגן שלך נכון. זה חלק בלתי נפרד מהתאוששות טובה והחלמה לאחר הלידה.
בדיוק כמו שפצע שטופל מהר יחלים ויגליד היטב. למרבה הצער רב הנשים לא מודעות לענין הזה כלל, ומשכב הלידה שלהן כולל את הכלים, הכביסות ואפילו יציאה לגינה עם הקטנים… אבל להתעמל? חס ושלום… לעבוד על שרירי הבטן? מי משוגע לעשות דבר כזה? זה הרי אסור בתכלית האיסור ל6 שבועות לפחות.
כמה חבל, הנזק מורגש בטווח המידי, ביולדת שהעייפות והעצבים הולכים ועולים אצלה..אפשר אחרת. בטיפול נכון ומדויק כפי שצריך להיות עם התרגול הספציפי הזה, האמא הטריה תרגיש טוב יותר וחזקה יותר..זה עדיין לא המלצה לרוץ לעבודות הבית. אלא להמשיך להיות א.מ.ה טובה:
א – אוכל מזין ובריא בכמויות של 'לפני השובע'.
מ – מנוחה, מנוחה, מנוחה
ה – התעמלות ספציפית ונכונה למשכב הלידה.
רוצה לדעת עוד על הבקע הבטני הנפוץ אצל יותר מ95% מאתנו? בפעם הבאה
מעונינת גם לטפל בעצמך ולקבל ייעוץ מקצועי בהתאמה אישית אצל אורה?
התקשרי: 052-7689272
או כתבי: [email protected]