הכותבת הינה פסיכולוגית בהתמחות קלינית.
תנשמי עמוק ותקשיבי לך, כדאי לך!
מי הכי מאושרת בעולם?
מחקר מרתק באוניברסטית הארוורד שבארה"ב במעבדה לחקר האושר, בדק על אלפי אנשים מכל העולם במשך מספר חודשים מה גורם להם להיות מאושרים. במשך היום נשאלו כמה פעמים שלושה שאלות:1. מה רמת האושר שלך? 2. מה אתה עושה כעת? 3. איפה הראש שלך נמצא- על מה אתה חושב כעת?.
לדוגמא, כאשר אנשים ענו מגוון רחב של תגובות, רמת אושר 6, שוטפת את הרצפה, חושבת על החופשה הקרובה. לעומת רמת אושר 9 שוטפת את הרצפה, חושבת על שטיפת הרצפה.
מי לדעתך הייתה מאושרת יותר? לא, לא זו שחשבה על החופשה הקרובה.
המחקר המרתק מצא כי אין קשר בין מה האדם עושה לרמת האושר שלו, אלא על מה הוא חושב. ויותר מכך, אם האדם חושב על מה שהוא עושה באותו הזמן, הוא דיווח על רמת אושר גבוהה יותר!. ולמה? לנוכחות ולקשיבות שלנו ב"כאן ועכשיו" יש עוצמה רבה לסיפוק שיש לנו, לאיזון הרגשי. כשהקשב שלנו מחובר למה שקורה איתנו כעת, רמת האושר גבוהה יותר. קשיבות היא היכולת להיות מודעים למחשבות שלנו, לרגשות, לתחושות הפיזיות ולהתנהגותינו ברגע הנוכחי, מבלי לשפוט או לבקר את עצמינו או את החוויה. פשוט להיות בכאן ועכשיו.
את שנמצאת עם הילדים ביצירת אחר הצהריים וכולך שקועה בדבק, בחול, או בגואש. מבלי לחשוב על הכביסות שמחכות לך, המשימות בעבודה, המקלחות או ארוחת הערב. רק להיות נוכחת בכאן ועכשיו. את שמונחת על הספה, מרשה לעצמך פשוט להיות. מבלי לחשוב על איזו אמא את, מה הספקת ומה לא, מבלי לבקר את עצמך, או לתכנן תוכניות. פשוט להיות, מושלכת בכאן ועכשיו לקבל את תחושותייך הפיזיות, הרגשיות והחוויה הנוכחית. תקשיבי לך, כך תהיי מאושרת!
מחקר נוסף מצא, שתרגולי מיינדפולנס – מצב תודעתי של קשיבות מלאה ללא שיפוטיות- 8 דק' ביום במשך שלושה חודשים, הראו שיפור ברמת הרווחה הנפשית של אנשים. מדהים! לא? בעולם עם מוסחות קשב גבוהה כל כך, עולם דיגיטלי רועש וסוחף, ריבוי משימות וחוסר פניות, מומלץ לנו עוד יותר לתרגל קשיבות. חופש מהנה, ולא אל תחכו שהוא יעבור ושהילדים יחזרו למוסדות. תהיו בו, עם כל מה שהוא.
מיינדפולנס איך עושים את זה?
מיינדפולנס – בתרגום חופשי זהו מצב תודעתי, בו האדם מקבל את המציאות ללא נסיון לשינוי. זאת, תוך קשיבות מלאה לחוויה הרגשית, הפיסית וההתנהגותית, כאשר הקשיבות לעצמינו (או לאחר) לא מלווה בשיפוטיות או ביקורתיות אלא מלווה בקבלה של ההוויה העכשיות.
יש הרבה דרכים להגיע למצב תודעתי כזה, נמנה כאן חמישה מהן, מומלץ לנסות בבית:
- קחי את האויר ברצינות – הנשימה היא אחד העוגנים הבסיסיים בתרגול מיינדפולנס- לדוגמא בלילה, כאשר מחשבות מטרידות אותך ולא נותנות לך מנוח, הפני את תשומת הלב לנשימה על מנת להשקיט את המחשבות. אם המחשבות יעלו שוב (וקרוב לוודאי שזה יקרה) פשוט השיבי את תשומת הלב בעקביות לנשימה. יתכן שתגלי שהנשימה שלך שטחית או עמוקה, איטית או מהירה. אל תשפטי אותה כטובה יותר או פחות. הניחי לה להיות כפי שהיא.
- מתי לאחרונה השתמשת בצבעי קרש או פסטל? צביעת מנדלות– ניתן לרכוש חוברת מנדלות בהרבה חנויות. צביעת מנדלות נמצאה כפעולה שעשויה לסייע לילדים ומבוגרים הסובלים מבעיות קשב וריכוז להתרכז ולהגיע למצב של רגיעה שלא מתאפשרת להם בחיי היום יום, עוזרת בהפחתת מתחים ולחצים, ומעודדת בהירות מנטלית, ואפילו נמצא קשר בינה לבין הפחתת כאב (על ידי הפרשת אנדרופינים –חומרים מרגיעים למוח). חשוב לציין כי כדאי להתחיל לצבוע מנדלה מהמרכז כלפי חוץ. זו הדרך המומלצת.
- שמת לב לציוץ הציפורים? הקשבה – אם תהיי בשקט לרגע קט ותקשיבי לקולות שסביבך; מכונית נוסעת, ציפורים מצייצות, דיבור הנשמע מרחוק או כל דבר אחר. לעתים יהיו אלה קולות נעימים, ופעמים אחרות תסייע לך ההקשבה, ללא הפרשנות האוטומטית המתלווה לה בדרך-כלל, להיות מושפעת פחות מקולות לא נעימים.
- להתבונן בנפלאות הבורא- תשומת לב לתחושות הגוף – בגופנו חולפות כל העת תחושות שונות, חלקן נובעות מחיותו וחלקן קשורות לפן הפיזי והרגשי. התמקדי בתחושה הפיזית גם אם היא לא נעימה,היי במנוחה רגע ונסי להרגיש את תחושת החיות של הגוף. זוהי מעין תחושה עדינה של זרימה או מעין עקצוץ קל. אולי תוכלי לחוש זאת ביתר קלות בכפות הידיים, הרגליים או בשפתיים. בחני אם כאשר אתם מתחילים לשים לב אליה היא מתפשטת למקומות נוספים בגופכם. מומלץ להתחיל מכפות הרגליים ולעלות עד הראש, ניתן להעזר בשמיעת מוזיקה מרגיעה.
- בלאבוסטע? זה בשבילך! הטיפ המומלץ ביותר הוא לעשות כל פעולה שאת מבצעת ממילא במלוא תשומת הלב – הכנת אוכל, שטיפת כלים או קיפול כביסה – זה יתן לפעולה איכות אחרת, ולך מנוחה ממחשבותייך.
חופשה מהנה!!
להאזנה לפודקאסט של ברכי שלוחה 5 – 02-3134089 אודות הסדנא לחצי כאן