רמת החרדה עולה מידי שנה דווקא בערבי חגים הכוללים תפילות, אירוח, ומפגשים. הורים רבים נוטים לחשוש ולעסוק בנושא המוגנות, אולי, כי עדיין הרבה מאיתנו מחזיקים במיתוס העוצמתי "מוגנות היא מפני זרים", בעוד כ86% מהמקרים מתרחשים לצערינו דווקא על ידי אנשים מוכרים וקרובים. כדי לא להרוס את אוירת החג, לא מומלץ להיכנס לתהליכים היסטריים ונוקשים סביב הנושא, אלא בימות החול והשגרה כשההורה פנוי יותר והילד גם.
באופן כללי חגים וזמנים של חוסר שגרה אינם עיתוי מתאים להנחלת הרגלים בכלל והרגלי מוגנות בפרט. גם ההורים לא צריכים עודף חרדה בימים בהם הלחץ עולה בשל העומס, חרדה לא מסייעת להביא לאורח חיים מוגן להיפך היא מרחיקה אותנו ממנו. גם בלי שנדבר, החרדה שלנו ההורים מורגשת בקרב הילדים והם מזהים היטב כאשר ההורה פועל מתוך לחץ, ולא מתוך רציונל ורוגע.
אחת התובנות הקריטיות בנושא זה, היא כאשר הילד חש את הבהלה של ההורה סביב נושא מוגנות כמו גם סביב נושאים אחרים, סביר שהוא פחות ישתף אותם במידה וחלילה מתרחש משהו, זה לא סוד שלילדים יש חיישנים עוצמתיים והדבר האחרון שילד רוצה הוא: "להבהיל או להלחיץ את אבא ואמא" חווית האשמה והקושי לשאת את הלחץ לא "שווים" לילד את השיתוף, גם כאשר המצוקה גדולה.
מה כן לעשות? על קצה המזלג…
קודם כל ננשום עמוק. להרגע ולגשת למשימה החשובה הזו מתוך שלוה.
כמטמיעת אורח חיים מוגן בקרב אמהות ונשות חינוך, אני ממליצה להכניס דווקא בשגרה את השפה והנורמות לקידום אורח חיים מוגן. בזמנים של חוסר שגרה אל תצפו מילדים להיות פנויים ו"להכיר דברים חדשים ", במידה וטרם הכנסתם שיח על אורח חיים מוגן, אל תעשו את זה בחגים, המתינו לשגרת החורף כשהילדים רגועים יותר ובטוחים ואז הנחילו נורמות בצורה הדרגתית.
במידה ואתם כבר עמוק בשיח על אורח חיים מוגן, חדדו והזכירו לילדכם בזמן רגוע כמה דברים , במטרה להכין אותם לתקופה בה יש הרבה יציאות מהבית ומפגשים:
-אבא ואמא יהיו עסוקים וטרודים מאוד בתקופת החגים, אבל אל תהסס לשתף אותנו אם אתה מרגיש/ שיש לך משהו מעיק בלב.
– אבא ואמא צריכים תמיד לדעת איפה את/ה
– דייקו שוב את פרטיות המקומות האישיים בגוף, מצאו הזדמנות והקשר מתאימים לעשות זאת (כמו מקלחות, הלבשה)
– השתדלו להפגין נוכחות הורית, דווקא בימים בהם אתם צפויים להיות עמוסים. זכרו שזהו התפקיד שלכם לנכוח ולא רק להיות.
– תנו שמות לרגשות וכן לגיטימציה לחוויה רגשית, זכרו כי שיח רגשי הוא קריטי לאורח חיים מוגן ילד שלא מכיר ברגשותיו לא ידע למלל אותם לעצמו ולא להסביר לכם מה הוא מרגיש, אלא יבטא את הרגשות הסוערים דרך התנהגות לא מובנת בתקווה שאתם המבוגרים תנחשו מה הוא מרגיש ומדוע, שיום רגשות הוא בסיס לויסות הרגשי .
ובעיקר, אל תיזכרו במוגנות דווקא בחגים, אלא תמיד.
ההקשר הזה מוטעה בעיקר כי מוגנות היא לא אוסף כללים על הקיר, אלא אורח חיים הכולל הרגלים התנהגותיים ונורמות בכל זמן בדיוק כמו צחצוח שיניים והיגיינה שאנחנו זוכרים ומקיימים אותם תמיד…
חגים שמחים ומוגנים
בברכת שנה טובה ומבורכת!
ברכי שגב – פסיכולוגית בהתמחות קלינית. יוצרת סדנת "פרח מוגן" להטמעת אורח חיים מוגן
אודות הסדנא ולהאזנה לפודקאסט קצר לחצי כאן או חייגי 02-3134089 שלוחה 5
עוד כתבות שעשויות לעניין אותך:




