שבת

|

|

05/10/2024

לאישה החרדית

|

|

|

05/10/2024

|

שבת

"הילד שלי מגיע כועס מבית הספר, איך אוכל להרגיע אותו?" / משחק רגשות להורדה

לנו כהורים תפקיד חשוב בחיי הילדים שלנו, אנו צריכים לשמש עבורם כעוגן ובטחון ולתת להם כלים וחוסן להתמודדות בחברה.

האם יצא לכם לשאול את עצמכם עם מי הבן של נפגש? מי החברים שלו? מתי שוחחתי אתו לאחרונה? האם יש לו חבר טוב? כמה חברים?

לכולנו יש כוחות ומשאבים להתמודדות, לדוגמא: משפחה, אמונה ותפילה, פעילות ספורטיבית, נתינה והתנדבות בקהילה, וכמובן- המעגל החברתי.

על פי מודל הצרכים של הפסיכולוג מאסלו, הצורך באהבה ושייכות הינו צורך בסיסי כמו בטחון, כבוד, מסוגלות, אוטונומיה ומימוש עצמי. הם הבסיס להתפתחות, ללמידה, לחוסן ותחושת מיטביות. גם על פי אדלר, הצורך בשייכות הינו צורך בסיסי שפירושו הצורך להיות נאהב, שייך לקבוצה אנושית ומקובל על ידי אחרים. אהוב נחוץ יכול – ר"ת "אני".

כולנו משתייכים למספר קבוצות שייכות בחיינו. משפחה, חברים, כיתה, תנועת נוער, קהילה וכד'. ככל שאנו עולים בגיל יש לנו יותר הזדמנויות להצטרף לקבוצות שייכות רבות יותר. בגילאי גן עד כיתה ב', השייכות המשפחתית חשובה מאד. המשפחה היא העוגן והבסיס ולנו כהורים יש השפעה רבה על הילד. בכיתות ג' ומעלה, ההשפעה החברתית חשובה מאד ולנו ההורים יש אפשרות להדריך ולכוון את הילד איך להצליח ולהתמודד בחברה ולרכוש כישורים חברתיים. בגילאי חטיבה ותיכון המתבגר עסוק בעצמו ובפיתוח הזהות הייחודית שלו, ועדיין זקוק לסביבה ולחברה וכמובן לתחושת השייכות.

לכן תפקיד ההורים חשוב בפיתוח מיומנויות חברתיות אצל ילדנו, שהן אבני הבניה למסוגלות החברתית שלהם. הן עוזרות להבין את האחר ולהביע את עצמנו. כעין גשר בין העולם הפנימי של הילד לעולם החברתי.

ישנם מיומנויות חברתיות בסיסיות ומורכבות:

המיומנויות הבסיסיות מבוססות על התנהגויות שהן לא מילוליות. לדוגמא: מחוות גוף, תנועות גוף, הבעות פנים, יצירת קשר עין, שמירה על המרחב של האחר ושלי, היגיינה אישית ולבוש.

המיומנויות החברתיות המורכבות נדרשות כשנכנסים לתוך סיטואציה חברתית מורכבת יותר. לדוגמא: כל הנושא של שליטה עצמי כמו בכי או התמודדות עם עלבון, פרגון ומילה טובה, נדיבות, אכפתיות והקשבה לאחר, וכן- הבנה רגשית. כמה הילד יודע לשיים רגשות? להסביר מה הוא מרגיש, לדבר על עצמו ועל האחר.

ככל שהילד יתאמן על המיומנויות החברתיות הן יתפתחו בו יותר. ברגע שהילד משפר את המיומנויות החברתיות יש לו יכולות רגשיות גבוהות יותר, כגון: אמפתיה וראיית האחר והבנה של סיטואציות חברתיות.

כאמור, להורים יש תפקיד משמעותי בפיתוח הכישורים החברתיים והרווחה הנפשית של ילדנו והם מושפעים מאד ממה שאנחנו נעביר ונשדר להם.

ישנם חמישה משתנים שקשורים אלינו ההורים:

  1. העמדות והערכים שלנו – ההורים, ביחס לחברות. האם אתם חושבים בצורה חיובית על חברים וחברה? מחקרים מצאו כי הורים שמעניקים ערך חיובי לחברות, ע"י אמירות שתומכות בחברות, זה מסייע בשיפור ההסתגלות החברתית של הילד.
  2. מידת המודעות והנגישות של ההורים לקשרים חברתיים של הילדים משפיעים מאד על מצבו החברתי של הילד. עלינו להיות מעורבים אבל לא להתערב, להיות מאחורי הקלעים.
  3. הזדמנויות למפגשים עם חברים. לפעמים, לא פשוט לנו ההורים, אחרי יום עבודה להפגיש אותם עם חברים או לארח את חבריו
  4. דוגמא אישית – המרחב החברתי הוא עוגן עבור כולנו, צריך שתהיה לילד דוגמא אישית טובה לקשרים חברותיים של ההורים, ונהווה מודל עבורם.
  5. כדאי לעודד את הילדים להשתתפות ומפגש עם חברים גם בשעות אחר הצהרים, כמו חוגים, קבוצות ספורט וכדומה, וכך תהיה לילד הזדמנות נוספת, מעבר לכיתת הלימוד שלו, להתאמן על המיומנויות החברתיות ולחוות חוויות טובות של שייכות, משמעות ונחיצות.

איך נוכל לתת לילדים כלים?

ניתן תיקוף לרגשות של הילדים שלנו. לאפשר להם לחוות את הרגש, גם אם הוא לא חיובי. ולתת לו כלים להתמודד עם הרגש ולהמשיך קדימה. נתייחס לרגשות של אחרים, במידה והילד מספר על מקרה שקרה בבית הספר – נפתח איתו את הסיפור על ידי שאילת שאלות: איך הרגשת? ומה החבר הרגיש? וכדומה. נחזק ונשבח התנהגות אמפתית של הילד. וכך הוא יקבל את המסר שזה חשוב ונכון.

דבר נוסף – נתינת תפקיד לילד, במסגרת עבודות הבית, נותנת לילד הבנה שגם אצל ההורה יש צורך בעזרה וסיוע מהילד, כך הוא ילמד לראות את הצרכים של הסובב אותו ולא להיות עסוק רק בעצמו.

חשוב לראות את הדברים הטובים שקרו לנו במהלך היום, כדאי תוך כדי שיחה משפחתית סביב השולחן, זו חוויה משפחתית חשובה ביותר.

המשימה השבועית:

כדי שנלמד לשיים רגשות ולתת להם ביטוי, גזרו את טבלת הרגשות, הניחו בכוס או בקופסא את כל הפתקים,

כל משתתף בתורו ירים פתק אחד ויציג אותו ללא מילים (בפנטומימה) כמה רגשות הצלחתם לזהות?

הכותבת אימא ל-3 מתוקים, מנחה ומאמנת ילדים ונוער להעצמה ופיתוח כישורים חברתיים ומנחת הורים לילדים עם קושי חברתי

 להורדת המשחק: משימה2 (3)

 

 

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של "קול כבודה"

WhatsApp Icon

להצטרפות לניוזלטר של "קול כבודה"

Gmail Icon

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך

שיחה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים אחרונים