קרדיט תמונה: אתר pixabay
עד עכשיו עסקנו בהיבטים שונים של חוק המתווכים הפעם אנחנו כבר נוגעים בחוק חשוב נוסף "חוק השכירות והשאילה". בחוק זה מוגדרים היבטים שונים של יחסים בין שוכר ומשכיר דירה. החוק גם מתייחס לדמי התיווך.
מהם דמי תיווך בשכירות?
דמי תיווך מקובלים בשכירות נקבעים לי של חודש אחד בשכירות + מע"מ. תשלום דמי התיווך בשכירות מוסדר בחוק השכירות והשאילה או יותר נכון בתיקון לחוק זה. התיקון מכונה בשפה היומיומיות "חוק שכירות הוגנת".
בהתאם לחוק החבות לשלם דמי שכירות חלה על הבעלים, ששוכר את שירותי המתווך. במקרה שהבעלים שוכר את שירותי התיווך אסור לגבות דמי תיווך מהשוכר. למשכיר אין זכות לגלגל את דמי השכירות על השוכר. איסור זה חל רק על עסקה שנכנסת להגדרות החוק.
יחד עם זאת יש שני מקרים שבהם השוכר ישלם דמי תיווך
- המתווך הודיע לשוכר כיהוא גובה דמי תיווך משני הצדדים. הודעהזו מאפשר לשוכר לבחור האם להתקדם עם העסקה או לבחור בדירה אחרת.
- השוכר בעצמו פנה למתווך וביקש לשכור את שירותיו.
בפועל, במקרה שהמשכיר נעזר במתווך והוא גם זה שביקש את שירותיו דמי התיווך יהיו חודש אחד של שכירות + מע"מ.
במקרה שגם השוכר וגם המשכיר ביקשו שירות של מתווך או שהמתווך ביקש דמי תיווך משני הצדדים – דמי התיווך יהיו חודש אחד של שכירות + מע"מ, מכל צד בעסקה. דהיינו, חודשיים שכירות + מע"מ.
שימו לב שהרווח שלהמתווך בעסקאות שכירות קטן משמעותית מהרווח שלובמכירה. זו הסיבה שלא מעט מתווכים אינם מתעסקים בעסקאות שכירות. עובדה זו גם משפיע על צמצום האפשרות למיקוח עם המתווך.
מה הקשר בין דמי תיווך למס שבח?
הוצאות של תיווך נחשבות להוצאות מוכרות שניתן לקזזם ממס שבח. אם אתם משלמים דמי תיווך דאגו לשמור את החשבונית.
מס שבח הוא מס לא מבוטל ולכן חשוב להקטין אותו.
האמור אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי והשימוש בו הינו באחריות המשתמש
הכותבת היא עו"ד אסתי וייסלר בעלת משרד לעריכת דין וגישור
מזניקה כלכלית אנשים ועסקים באמצעות כלים משפטיים
ז'בוטינסקי 155 רמת גן, estw10@gmail.com , 050-6750691