אי שם בצפון אפריקה, שוכן האי ג'רבה, מתגוררות בו כמה מאות משפחות מיוחסות עד ימי בית המקדש הראשון והשני. הוא מכונה אי הכהנים. היהודים שם חוששים לעלות לארץ ולהשתנות, שם הם מקיימים אורח חיים שמרני מאוד וייחודי עם מנהגים ומסורת מרתקים. לדוגמא ממתינים שנה או שנתיים בין האירוסין לחתונה, חוגגים בר"ח טבת -בחנוכה את "חג הבנות" בכדי להעלות על נס את יהודית שהייתה שליחה להצלת עם ישראל ועוד מנהגים מרתקים.
הערב, לפני פרשת יתרו נהגו בני תוניסיה- ג'רבה לחגוג את סעודת יתרו,למה?
ההסבר ראשון והמקובל ביותר הוא, שהייתה מגפה שפגעה והפילה חללים רבים, בעיקר בקרב הילדים הבנים הזכרים, והמגפה פסקה בשבוע שבו קראו את פרשת יתרו. ההסבר שני הוא שהסעודה מקורה בפרשת השבוע (פרשת יתרו) בה כתוב: " … ויבוא אהרון וכל זקני ישראל לאכול לחם עם חותן משה לפני האלוקים … " (שמות י"ח יב'). לזכר הארוחה שסעדו אהרון וזקני ישראל אצל יתרו, חותן משה, עורכים יהודי תוניסיה "סעודת יתרו" בשבוע שבו קוראים את הפרשה.
ההסבר השלישי קשור בפרשת יתרו בה קוראים את עשרת הדיברות (שמות כ' א'-יג'). זאת הייתה הזדמנות לילדים הקטנים שלמדו קריאת התורה ב"כותאב" (ב"חדר"), לקרוא בתורה בפעם הראשונה את עשרת הדיברות. לציון האירוע היו ההורים עורכים חגיגה וסעודת מצווה.
"סעודת יתרו" נקראת גם "חג הבנים", לכן, היות שמדובר בחג לילדים הסעודה מוגשת כסעודת ילדים בכלים קטנים.
הסעודה כוללת יונה או פרגית היונה לזכר מרק העוף שהכינו לילדים החולים בזמן המגפה שהשתוללה בתוניסיה וכך נרפאו, הסבר נוסף לאכילת היונה הוא שעם ישראל נמשלו ליונה כי היונה מסמלת את עם-ישראל, מה יונה אינה ניצולת אלא בכנפיה אף ישראל אינן ניצולין אלא במצות. בנוסף מחלקים בסוף הסעודה ממתקים לילדים כדי להגביר אצל הילדים את האהבה לתורה.
תודה לליאורה מהקהילה מג'רבה על התמונה של הקינוח המיוחד.
איזה עם מדהים יש לנו, מנהגים מיוחדים ודרכים להחדרת אהבת תורה!
יש לכם מנהג מיוחד בקהילה? שתפי אותנו ואולי נעלה מאמר מערכת בנושא.
kollkvoda@gmail.com