תמונה: freepik
כולנו הורים שמעוניינים בקשר אמיץ וטוב עם ילדינו, חפצים בהתפתחותם בכלל המישורים ומוכנים לעשות הכל על מנת להביע להם כמה אנחנו אוהבים ומסורים.
החיבוק הוא פעולה פשוטה ואולטימטיבית שמביאה עימה יתרונות ותועלות רבים. אבל האמת היא, שלמרות הרצון הפנימי לאפשר לילד חיים בריאים נפשית, חברתית ופיזית, אנחנו לא תמיד מקפידים ודוגלים בו.
ויש לכך מגוון סיבות אמיתיות וצודקות, אך אם נדע את ערכו האמתי של חיבוק אחד בכל יום, כנראה לא נוותר עליו כל כך בקלות.
חיבוק בין-דורי
בעידן שבו אנחנו חיים היום, עם טכנולוגיה רבה אתגרים וריבוי משימות שאינן תקשורת עם ילדינו, מצטבר מיום ליום פער בין הצורך של ילד לקבל חיבוק מהוריו, לבין המציאות בשטח.
פער זה, לא רק נצבר כחסך, אלא הופך את פעולת החיבוק בין הורה לילדים לעתים, לדבר שלא מורגלים בו ונמנעים ממנו בסלידה או במבוכה.
בנוסף לכל אלו, לא נוכל להתעלם מכך שחוסר המודעות של הורים בעבר לחבק את ילדיהם יכול להשפיע עלינו באופן בלתי מודע. השפעה שלא ניתן לזהות ממבט ראשון, אך משפיעה על הילדים של אותם אנשים, השפעה נסתרת.
במאמץ להבין כיצד זה קורה ומהם ההשלכות, נוכל להתמודד עם הבעיה ולהתחיל בצעדים חיוניים לתיקון המצב.
רוצות שנדבר קצת על חיבוק?
החיבוק הוא יכולת טבעית של האדם לתת ולקבל אהבה, חיבוק מעניק תחושת בטחון, חמימות ואהבה. כאשר הורים מחבקים את ילדיהם, הם מעניקים להם הרגשה של אהבה ותמיכה, אשר מסוגלים מאד להשפיע על באופן חיובי על התפתחות הילדים.
החיבוק הוא לא רק דרך להביע אהבה ותמיכה, אלא גם כלי חשוב בפיתוח הילד וביצירת קשר אמיתי עם ההורים.
בואו נתמקד בהשפעת החיבוק של הורים על ילדיהם ונחקור את היתרונות הפיזיים, הרגשיים והחברתיים שהוא יכול לספק.
השפעה פיזית: חיבוק הורים מעניק לילדים תחושת בטיחות ואינטימיות פיזית. במהלך החיבוק, נשימת הילד תתאים לנשימת ההורה וקצב הלב יתאם לקצב הלב של ההורה. דבר המקנה לילד תחושה של שלווה ורוגע, ומפעיל את מערכת העצבים הפרסימית שלו. בנוסף, החיבוק מעודד את יכולת התפתחות המוטוריקה העדינה של הילד ומשפר את יכולתו לשלוט בתנועותיו.
השפעה רגשית: חיבוק הורים משפיע על רגשותיו של הילד ומסייע בפיתוח רגולציה רגשית ויכולת להתמודד עם רגשות שונים, חיוביים או מאכזבים.
במהלך החיבוק, גם כאן, התהליך בו נשימת הילד מתאימה את עצמה לנשימת ההורה – מסייע להרגעת הילד ולהתחברות לרגשותיו וכן להתמודד טוב יותר עם תחושות פחד, חרדה ודאגה.
חיבוק מספק לילד תחושת אהבה וביטחון, מה שמקנה לו תחושה של ערך עצמי וביטחון בעצמו. כמו כן, החיבוק מקנה לילד חוויות חיוביות ומפתח אותו שכלית ורגשית לחוות עוד קשרים מייטיבים ומצמיחים, ובכלל לחוות הצלחות. בנוסף, ובאותו ענין, החיבוק מסייע לילד לזהות קשרים הרסניים ולהתנזר מהם.
השפעה חברתית: חיבוק הורים מקנה לילד תחושת קשר ושייכות למשפחה ולקהילה. החיבוק מקנה לילד תחושת אהבה וקירבה עם ההורים, מה שמקנה לו בטחון לחקור ולגדול. חיבוק מסייע גם בבניית יכולת התקשורת והחברתית של הילד, מה שמקנה לו כלים להתמודד עם קשיים חברתיים ולפתח קשרי ידידות אמיצים עם סביבה טובה.
תחושת החיבוק, הן הפיזי והן הנפשי, מלמדת את הילד דינאמיקה חברתית ומשפחתית מהי ומאפשרת לו לגדול ולהיות בבוא הזמן, הורה ובעל משפחה המסוגל להעניק חיבוק, להיות קשוב לאחרים ולעצמו ולהכיל קשר אישי אמיץ ואמיתי.
תגובה אחת
כל מילה בסלע….
רוצו לחבק את הילדים.