אחרי שהבנו שהבית שלנו מכיל למעלה מ50% פריטים מיותרים, בכתבה הזו נבין, מדוע הפריטים הללו כ"כ מיותרים בחיינו. למה גורם העומס ועד כמה הוא משפיע עלינו מכ"כ הרבה בחינות? וכיצד נדע ונצליח להפטר מאותם פריטים מיותרים מבלי להוציא את הדברים הנחוצים לנו? איך נבחין בין 'מה נצרך' ל'מה מיותר'?
אתחיל בנקודות איתם תבינו מדוע הפריטים המיותרים שנמצאים אצלינו בבית, חייבים לצאת החוצה ומהר?
- כל מה שיש לנו בבית – תופס מקום בראש שלנו. גם מה שנמצא בתוך הארון ולא נראה לעין – תופס מקום בראש! פירוש הדבר, מעיק עלינו, מעמיס עלינו, גורם לנו לסבל, בלבול וחוסר שליטה.
ברגע שנוציא מהבית כמה שיותר פריטים מיותרים – נגרום לעצמינו הקלה משמעותית וסדר בראש.
- כשהבית שלנו מלא – אין מקום לשפע חדש להגיע. ברגע שנרוקן את המיותר, נפנה מקום לדברים חדשים, לאנרגיות חדשות, למזל חדש. וכך נפתח כלי לשפע טוב בעז"ה.
- כשיש לנו כ"כ הרבה פריטים בבית, רוב הסיכויים שאין להם מקום אחסון בבית. וברגע שאין להם מקום, זה אומר שהבית מתבלגן במהירות אדירה. ואולי הוא אף פעם לא מצליח להיות מסודר. אנו צריכים שיהיה מקום לכל חפץ בבית. רק בצורה כזו נצליח להשליט סדר בבית בעז"ה.
- ונניח ויש מקום לכל דבר, אבל יש מלאאא פריטים. גם יהיה קשה מאד להשליט סדר בקלות. כי לא צריך כ"כ הרבה פריטים. הכמויות הללו מעמיסים כפי שכתבתי קודם. עלינו להפנים את זה טוב טוב, כל מה שלא בשימוש = מיותר!
- הרבה פעמים קורה שיש בביתנו פריטים שלא משמחים אותנו, זה יכול להיות פריטים לא שלמים – שבורים/דהויים וכו'. זה יכול להיות פריטים המעוררים בנו זיכרונות לא טובים, כמו בגד שכבר קטן עלי כי השמנתי. וכל פעם שרואה אותו, מזכיר לי עד כמה השמנתי. וכו' וכו'.
עד כאן הבנו מדוע הפריטים המיותרים שנמצאים אצלינו בבית, חייבים לצאת.
כעת נדבר על איך ניתן לעשות זאת? מהיכן ניגשים למלאכה?
הכלי הראשון שיש עלינו ליישם, זה לעבור על כל תכולת הבית עד לפריט האחרון. אני יודעת שזה נשמע הזוי ואפילו מטורף, אבל זה אפשרי בהחלט! זה נעשה ע"י חלוקת תכולת הבית לקטגוריות. כל פעם עוברים על קטגוריה אחת בצורה יסודית. כך עוברים אחת אחת ללא דילוגים, ולפי סדר. סדר הקטגוריות הוא כזה: בגדים, ספרים, ניירת, פרטי שונות (כולל כלי מטבח, משחקים, פיצ'יפקס וכו'), ופריטים סנטימנטליים (המעלים בנו זיכרונות מהעבר).
הכלי השני שעלינו ליישם, הוא המיון. עלינו למיין כל אחת מהקטגוריות ולהחליט מה נשאר איתנו ומה מיותר בחיינו. אמחיש ע"י דוגמא בקטגוריית הבגדים. יש לקחת בגד, בגד, ולשאול את עצמינו, האם הבגד הזה משמח אותי? האם הוא ראוי שאלבש אותו? האם הוא מספק אותי מבחינת צניעות? וכו'. חשוב לי להבהיר נקודה נוספת – יתכן ויהיה לך בגד בלוי וישן, אבל הוא יכול לשמח אותך מסיבות שונות. ולעומת זאת, יכול להיות לך בגד חדש ויפה, אבל אחרי שלבשת אותו מס' פעמים, ראית שהוא לא מחמיא לך/לא הולם אותך. ולא חשבת לרגע שאת יכולה להפטר ממנו, כי הוא חדש… אז הגיע הזמן להבין טוב טוב, שאת משאירה סביבך, רק את הדברים הנחוצים עבורך ועבור בני ביתך, רק את הפריטים שמשמחים אותך ואת בני ביתך, ועוברים על הכל לאט לאט, לפי הסדר – קטגוריה, קטגוריה. ובכל קטגוריה לעבור פריט, פריט, ע"מ שהמיון יהיה יסודי ועמוק.
הכלי השלישי, הוא לרכז במקום אחד את כל הפריטים של אותה קטגוריה, ורק אז להתחיל במיון. אני אסביר – אם את עכשיו אוחזת במיון הבגדים שלך, עלייך לרכז למקום אחד בלבד, את כל הבגדים שלך, מכל רחבי הבית. אבל כולם! פרט לאלו שנמצאים בכביסה שהם מן הסתם נמצאים בשימוש, אחרת לא היו בכביסה.. יש סיבה לריכוז הזה – שתראי בעיניים את הכמות האדירה של הבגדים שיש לך. תוכלי לקבל החלטות יותר בקלות – מה נשאר איתך ומה יוצא, כי תראי שיש לך המון, ואת לא באמת צריכה כ"כ הרבה (כפי שציינו למעלה).
הכלי הרביעי והאחרון שתקבלי כדי שתוכלי להתחיל למיין את תכולת הבית שלך כבר עכשיו, הוא כלי שיעזור לך במיון עצמו. אתן דוגמא על הקטגוריה הראשונה שלנו במלאכה, הלא היא קטגוריית הבגדים. כשאת עוברת בגד, בגד, עלייך ליצור עבור אותם בגדים, 3 ערמות. האחת – היא ערמת הבגדים הנשארים בבית. השניה – ערמת הבגדים היוצאים מהבית. השלישית – ערמת הבגדים שיש לך ספק לגביהם. קשה לך לקבל החלטה. אל ערימה זו נשוב בסוף מלאכת המיון של אותה קטגוריה. ואז יש מצב שתצליחי לקבל החלטה יותר בקלות, מה נשאר איתך ומה יוצא. מהסיבה שאת כבר תהי יותר מיומנת במלאכת המיון, וגם כי תראי את כמות הבדים שנשארים איתך, ותביני אם את צריכה עוד, או שיש די והותר… יתכן ויהיו לך כמה בגדים שעדיין יהיה לך קשה להחליט מה דינם. זה בסדר להתלבט, וזה בסדר להחליט להשאיר אותם. פעולת המיון הזו אמורה להיעשות לפחות פעמיים בשנה. וככל שנחזור על פעולה זו שוב ושוב, כך נדע לדייק את עצמינו יותר ויותר, את מה באמת משמח אותנו ומה לא.
אם את תהי רצינית במשימה זו, תוכלי לרוקן מביתך המון פריטים מיותרים בחייך. כמובן שבאותו אופן, עלינו לפעול על כל הפריטים של כל אחד מבני הבית.
נקודה חשובה מאד שעלייך לקחת בחשבון – אין להוציא מהבית פריטים ללא ידיעת/רשות בעלי הפריטים. ואני אסביר – כשאנו ממיינות קטגוריה של אחד מבני הבית, עלינו לשתף אותו במלאכת המיון. ממליצה לעשות זאת עם בני הבית מגיל 5 ומעלה. עליהם להחליט מה נשאר ומה יוצא. אנחנו רק יכולים לעזור להם, אבל בשום אופן לא להחליט בשבילם. גם כי לא מכבד לזרוק לשני חפץ אישי מאחורי הגב (כן, גם אם הוא ילד), וגם כדי שיהיו שותפים במלאכת המיון, שזו מלאכה חשובה מאד, ועוזרת להתפתחות האישית של כל אחד ואחד מבני הבית.
בכתבה הבאה, אסביר וארחיב מה המטרה שלנו בכל הסדר הזה? וכיצד נמנע מדרך שעלולה לשבש את המטרה היקרה שלנו, שהיא לגמרי חלק מהשליחות שלנו בזה העולם.
אז נתראה בהמשך ובהצלחה בינתיים,
שירה מנדרזיצקי
תגובה אחת
מיינתי את קטגוריית הבגדים😀
איזה כיף להישאר רק עם מה שצריך ומשמח
עושה סדר בארון ובלב
תודה!!
סדרה מהממת