כבר כמעט שנה שאנחנו נמצאות במצב של סטרס מתמשך, אבל גם בבתים שלנו, בנישואים השניים בשנים הראשונות ודאי – יש מתחים ולא מעט.
ויש לזה מחיר. המחיר עלול להתבטא בכוחות הגוף שלנו, בתחלואים וכאבים ואנרגיה ירודה, הוא גם מתבטא בכוחות הנפש שלנו – ביכולת להחזיק מעמד בתוך המצב, ובעיקר לנהל אותו.
במצבים האלה – מה שעוזר לנו ולמעשה מבדיל אותנו מאחד לשני הוא החוסן שלנו. היכולת שלנו לא רק לתפקד בתוך המצב – שגם זה קשה בוודאי – אלא גם להשתמש במצבי החיים המאתגרים שלנו כקפיצת מדרגה. אישית, זוגית ומשפחתית.
בנישואים השניים שלנו – אנחנו חוות הרבה מצבי מתח, חוסר ודאות ולעיתים חוסר אונים.
רגשות שונים, חלקם ממש קשים, כמו כעס, תסכול, כאב, אשמה ועוד, מגיחים מאי שם – ורובינו – לא ממש יודעות מה לעשות עם הרגשות האלה.
ואז אותם הרגשות מתחילים לנהל כל חלקה טובה בתוכינו, בזוגיות ובמשפחה שלנו וגם ככה – אנחנו בתהליכי בניה וייצוב של הבית אז לרגעים, יש תחושה, שהדברים מתערערים, לפעמים עד היסוד.
נכון, שכל אחד שחי ומחובר היום למה שקורה במדינה האהובה שלנו, חווה חוסר יציבות, חוסר אונים ברגעים מסוימים לפחות. אבל אנחנו, נשים שעברנו כברת דרך וחווינו זעזועים, חוסר אונים וחוסר וודאות – אצלינו זה יכול לערער עוד יותר.
היכן ממוקמת תשומת הלב שלך?
לוסי הון (Lucy Hone) חקרה במשך שנים תפקוד של אנשים בעלי גמישות וחוסן נפשי גבוהים.
לוסי מציינת 3 דרכי חשיבה ופעולה מרכזיות המאפיינות אנשים בעלי גמישות וחוסן נפשי גבוהים. במאמר הזה אציין אחד מהם:
אנשים בעלי גמישות וחוסן נפשי גבוהים ממש טובים בלבחור בקפידה במה הם ממקדים את תשומת לבם.
הם לוקחים אחריות על המחשבות שלהם ובוחרים להתמקד בחצי הכוס המלאה ובמה שניתן לעשות בכדי להתמודד עם המצב ולהתקדם.
שלוש הדרכים שהיא מציינת פשוטות להבנה וממש לא קלות ליישום.
במצבים קשים, חצי הכוס הריקה ממש ריקה.
הקושי גדול ופעמים רבות המשאבים הפנימיים שלנו מדולדלים.
למה הדבר דומה? למי שמקפידה לשמור על הבריאות שלה, כפועל יוצא בד"כ, המערכת החיסונית שלה חזקה יותר ועשויה להתמודד טוב יותר גם אם יש וירוסים וחיידקים מסביב.
אבל אם אנחנו מוחלשות, בגוף או בנפש, אנחנו עלולות למצוא את עצמינו חוות בעוצמה צינון פשוט, או עוד מקרה לא נעים של מתח שקרה במשפחה.
חוסן צריך לתרגל. נקודה. כל החיים. אני אומרת את זה מניסיון אישי קודם כל, לפני ניסיון של 30 שנה של עבודה ביעוץ, חינוך, בקליניקה ובסדנאות.
ויש דרכים לעשות את זה.
ואפשר לחזק גם כשאנחנו מרגישות ללא כוחות. גם מינסיון של נשים בתוכניות שלי ובקליניקה.
אני רוצה להציע לך, היום, בימים האלה – פעולות פשוטות שיכולות לעזור בזמן הזה:
1. שבי עם המחברת האישית שלך (אין לך? זה הזמן!) כתבי בזמן הזה, כמה דברים שאת מודה עליהם בחיים שלך.
2. כתבי רשימה של 5-10 דברים שמסבים לך הנאות פשוטות, קטנות של החיים ושאת יכולה ליישם אותם בימים האלה – יכול להיות שחופשה במקום רחוק ומפנק בהחלט גורמת לך הנאה אבל אין לך כרגע אפשרות כזו – אז זה לא נכנס לרשימה שלנו עכשיו. אבל הנאות קטנות כמו – קריאת ספר, לצאת לפארק קרוב ולכתוב לעצמי, לשתות קפה ארוך במרפסת, שיחה טובה עם חברה קרובה, הליכה באויר הצח (גם לאלו מאיתנו שחיות בכרך הסואן), להקשיב לשיעור או הרצאה שמחזקת אותי, להקשיב (ואולי גם לרקוד) לצלילי מוסיקה שמשמחת ומרחיבה את לבי, לבשל, לסדר מדף או מגירה בארון, לקבל טיפול פנים מפנק.. ועוד. באמת שלכל אחת יש את ההנאות שלה – ואם אין לך – זה הזמן לגלות!
3. קחי את היומן שלך ושבצי בו עוגנים – כאלה שתמרקרי או תדגישי, כאלה שתחכי להם: אם סדר היום שלך אינטנסיבי ולחוץ ועכשיו עוד יותר – נסי לשבץ לפחות עוגן אחד כזה ביום – זמן קבוע שיכול להסתכם בכמה דקות או יותר – של דברים שמסבים לך הנאות פשוטות, שמרחיבות את ליבך, שגורמות לך לצאת ממעגל הסטרס – ולו רק לרגעים אחדים. מה זה כבר יועיל את שואלת? האנרגיה, ההתחדשות, ההיזכרות שיש אותך ושיש לך אותך – עושה הבדל עצום. מניסיון.
4. מחקרים מראים חד משמעית – האזנה למדיטציות וכתיבה אינטואיטיבית מפחיתות באופן מוכח סטרס ומייצרות עוגן פנימי ואפילו ריפוי מטראומה.