ישנן לא מעט אימהות אשר מגיעות אל החופש הגדול מותשות מראש. הן סחוטות מעצם הרעיון, עוד מלפני שהחל בפועל. קל וחומר עכשיו, כשהוא בעיצומו. הן התחילו את החופש עם תשישות מובנית, וכעת הן מנסות לשרוד את היום עם מינימום נזקים, מחדש, כל יום ביומו. השבוע מצטרפות אליהן גם האימהות האופטימיות, שקיוו שהשנה החופש יראה אחרת. באמת! הן אפילו גם הצטיידו בכמה משחקי קופסא חדשים, ערכות יצירה, והפעלה, והחופש התחיל לא רע. רק חבל שההתלהבות של ההתחלה לא יכולה להימשך במשך כל החופשה.
אז למה אמהות מתוסכלות מהחופש?
אנו לומדים להעריך מאוד את הדברים שיש לנו, במיוחד כאשר הם אינם עוד. זאת בדיוק ההתייחסות שלנו כל שנה מחדש לשגרה. גם אם ביומיום השגרה שוחקת, משעממת, מעייפת, בחופש היא הופכת באחת להיות "השגרה הברוכה". בחופש מרגישים היטב עד כמה שגרה משעממת יכולה להיות מבורכת! לעיתים נדמה כי היכולת להפוך את זמן החופש לזמן מבורך נשאר בגדר תעלומה סודית אשר ה"מתכון" לכך חסוי בהחלט ושמור רק לבני האצולה.
אפשר כמובן להפוך את החופש הגדול להזדמנות נהדרת וחוויה מופלאה בלתי נשכחת, מבלי לצאת מהבית כל יום אל עבר אטרקציה חדשה ולבזבז בזמן הקצוב הזה את כל המשכורת השנתית. אך כדי לבצע זאת, כדי להגיע אל הנוסחה המסתורית, אנו נדרשות לבצע אי אילו שינויים. ואין הכוונה לעוד רכישה או השגת משהו חומרי. השינוי חייב להתחיל אצלינו, בראש. בנקודת המבט. בכל הקשר הרגשי שיש לנו עם המושג "החופש הגדול".
כל מי שצמד המילים "החופש הגדול" גורם לה להרגשה של סלידה, ריחוק, ורצון עז לשקוע בשינה עמוקה עד ראש חודש אלול הבא עלינו לטובה, זה מכיוון שהיא צברה כמה שנים, או ליתר דיוק, אי אילו חופשים, עם חוויות פחות מוצלחות בלשון המעטה. מה עולה בך כשאת חושבת על החופש הגדול? מריבות? כאוס בבית? חוסר סדר יום? מריבה עם המתבגרים על היציאות שלא תואמות את הרמה הרוחנית של הבית? מלחמה על שעת כיבוי אורות ולאחריהן על זמן היקיצה, ועדיף שיקומו לפני שהשמש מגיעה לרום השמיים? עם את מזהה כי עולים בך קולות, זכרונות ומראות שליליים המקושרים למילה חופש, אין פלא שאת כה מותשת ומתוסכלת!
בואי נחזור רגע אחורה… אל שנות הילדות
אז נכון שתמיד אפשר לחזור מעט אחורה, אל שנות ילדותך שלך, ולתהות איך היה החופש כשאת היית ילדה ומה בעצם ההבדל בין אז לבין היום. אקצר לך את התהליך: יש המון הבדלים! לא רק בגלל העובדה כי העולם השתנה מאוד, ורמת החיים הבסיסית הוחלפה, אלא גם נוצר שינוי משמעותי ועיקרי בזוית החוויה. שונה עד מאוד החוויה של להיות ילדה בחופש, של מתבגרת בחופש ושל אמא בחופש. אין מדובר באותם הדרישות, ציפיות האחריות ומטלות אשר מונחות על כל אחת מהדמויות הללו.
האימהות בת ימינו עמוסה ומורכבת עשרות מונים מאשר בשנים עברו, ללא כל קשר לחופש. לעומתך, לילדים ולנוער, יש לרוב הרבה יותר זמן פנוי, ואיתו דרישות שונות ומשונות. אין זה נכון להעמיס על אם המשפחה את הציפייה לעמוד בכל אותן דרישות וציפיות. זוהי הדרך המהירה לקריסה ושחיקה. האם את יכולה להתבונן על החופש מזוית אחרת, הטוענת כי בשל הזמן הפנוי אשר עומד לרשותם של שאר בני הבית, זה זמן מעולה ללמידה של דברים חדשים, להתנסות ופיתוח מיומנויות אשר יכולות להקל מעליך ולהוריד ממך את עול היומיום?
יצירתיות יעילה
נכון שמטלות הבית לרוב אינן מעוררות דחף, התלהבות ומוטיבציה כמו יציאה לאטרקציה חדשה, אך מי אמר שחופש חייב להיות מלא אטרקציות? ממתי שיעמום, ביצוע מטלות הבית, או הישארות בבית במשך ימי החופשה מבלי לצאת בכל יום אפשרי לאתגר מזדמן הפכו למוקצה מחמת מיאוס? אין כל פסול בכל אלו כל עוד הם נעשים במידה המתאימה לרוח המשפחה ולתקציב הכלכלי. נדמה כי שכחנו כי ישנם לא מעט ילדים ומתבגרים אשר יראו במטבח אטרקציה חדשה: הכנת ארוחת צהריים משפחתית, מתכון שונה ויצירתי לארוחת הערב, התנסות עם עוגה מורכבת, קינוח קיצי מרענן יכולים להיות חוויה חיובית בחופשה.
אפשרי לילדים להביע את רעיונותיהם כיצד ניתן להפוך את שגרת היומיום למעניינת יותר. לפעמים דווקא הרעיונות הכי טובים ומפתיעים יכולים להעלות מדעתם של אלו החווים את הבית מהצד השני, שלא מעמדת הניהול. ייתכן ותופתעי לשמוע על מגוון משחקי דמיון בזמן חלוקת הכביסה, ריקודי טאטוא ושטיפה, ואף התאמנות על סדר יום אשר הם הרכיבו והכינו בעצמם!
עליך לקחת בחשבון שייתכן והדברים לא יעשו כבשגרה או לא לשביעות רצונך המלאה. אחרי הכל, את מבצעת את אותם הפעולות במשך שנים ויש לך ניסיון חיים עשיר אשר העניק לך מיומנויות רבות. כאשר את מאפשרת לילדים לבצע חלק ממטלות הבית, זה אומר, לאפשר להם להתנסות בדרכם שלהם, ולא בדרך שלך. הדרך לצבירת מיומנות עוברת דרך התנסות, ולא מעט טעויות והפקת לקחים. אל תפספסי את ההזדמנות לדון עם ילדיך וללמד אותם פרק חיים חשוב זה! אי עמידה בתכנון אינו אומר כישלון. ביצוע מטלה בפרק זמן פי כמה מהרגיל אינו מעיד על עצלנות. זכרי שהחופש זה זמן לפיתוח מיומנויות אישיות. היכולת להתבונן ביום החולף וללמוד ממנו, היא מעלה גדולה ביהדות. חשבון נפש אנו קוראים לה.
חני רחמין
קאוצ'ינג לאימהות ונערות | לתגובות hanirhamin@gmail.com