יום שישי

|

|

17/01/2025

לאישה החרדית

|

|

|

17/01/2025

|

יום שישי

ניהול האימהות בעידן המודרני | חני רחמין

לצד ההתפתחות המודרנית המאפשרת לנו נוחות מקסימלית מתרוצצות אימהות חסרות נשימה שמצד אחד מרגישות כיצד הטכנולוגיה מקילה עליהן, אך מאידך משהו בסדר היום יוצא משליטה. אז מי שולט כאן וכיצד נוכל ליעל את ההתפתחות המודרנית באופן שלא יפגע בניצול הזמן שאנו בהחלט מנסות לפעול לטובתו?
| קרדיט: shutterstock

אנו חיות בעידן רווי טכנולוגיה, אשר מביאה לנו נוחות לאין שיעור. האם עצרנו לבחון כיצד היא משפיע על חיינו?! הרי לא ניתן להשוות את הפעלת מכונת הכביסה בימינו אשר עורכת דקות ספורות לאותם הימים בהם נשים סחבו את הכבסים עד לנהר ועמלו שעות בשמש הקופחת כדי לכבס בצורה ידנית. איך עדיין נשים אפפות בתחושת ה"אין לי זמן" ומתלוננות על מלאכה כה קשה?!

אמנם רוב הנשים בדורות הקודמים לא עבדו מחוץ לבית ונדמה שהיה להן שפע של זמן פנוי, אך לו היה ביכולתינו לבצע פגישה רב דורית עם סבתותינו והיינו שומעוות על מהלך חייהן, אין ספק שהיינו מתביישות להתלונן לצידן. אנו חיות בעידן שופע נוחות וקידמה, ובאותה נשימה, תסכול, מרדף אינסופי, אשמה ובושה. כל אישה עובדת יודעת עמוק בפנים שמה שמקשה על חייה אינו בהכרח רק העבודה שהיא יוצאת לעבודה.

נכון שבשנים האחרונות פעלו מיטב המוחות והכשרונות כדי למצוא פתרונות על מנת להקל על חיינו, ולהפוך אותם לפשוטים יותר ולהקל על פועלן הרחב של האמהות, אך נדמה שדווקא בגלל זה העסק מסתבך. רשימת המטלות שעלינו להספיק לא תמיד נדחסת לתוך 24 שעות ביממה. יש פעמים שמדובר בציפיות גבוהות מדי או בשאיפות בלתי הגיוניות. אך יש פעמים שפשוט שכחנו או לא למדנו איך לנהל את הדבר הזה שנקרא אימהות בעידן המודרני.

לשלוט על השליטה

עידן הטכנולוגיה לימד אותנו שאנו יכולות לשלוט על המציאות. היום אנו יכולות לדעת בדיוק מתי יסתיים המכשיר החשמלי שהפעלנו, מה יהיה מזג האוויר לשבוע הקרוב, ואפילו להכין ארוחת צהריים משפחתית תוך חמש דקות. אנו מקבלות את האשליה, שיש בנו את הכוח להכתיב את המציאות אם רק נדע ללחוץ על הכפתור הנכון, אם רק נקנה את הטכנולוגיה החדשה, ואם רק נשתמש בתוכנה הנכונה.

ישנן נשים החוזרות הביתה לאחר יום עמוס ומתחילות להסתער על כל מה שנקרה בדרכן. הן עוברות כמו סופה מחדר לחדר, מהסלון למטבח, מנסות להשתלט על הכאוס הקיים. הן מפעילות מכונת כביסה תוך כדי בישול ומנסות להפעיל בפקודות או בקשות תחינה – את שאר יושבי הבית. הן כל הזמן בתנועה מתמקדת, וניסיון להספיק יותר. הרבה יותר. והן אינן יודעות בכלל, יותר ממה?! פלא שהן מסיימות את היום בתחושת קריסה ומשוועות לכל מה שייתן להן מעט שליטה על המציאות ההזויה הזו?

תחושת האשליה שיוצרת בנו הטכנולוגיה גורמת לנו לרצות להמשיך ולהחזיק את השליטה המדומה. לרכוש את המכשיר שינקה במקומי את הבית, ללמוד את השיטה החדשנית בהנחיית הורים שתראה לי איך לדבר כדי שהילדים ישמעו בקולי, את הדבר הבא שיעזור לי לנהל את המציאות לשביעות רצוני. אנו שוכחות את האמת שידעו אימהותנו לפני שנים: אין לנו באמת שליטה על המציאות . עם כל הכבוד לטכנולוגיה, היא אכן מסייעת במידה הנכונה אך עדיין, אנו לא באמת יכולות לחזות מה ילד יום. אנחנו יכולות לשלוט ולנהל דבר אחד בלבד: את עצמנו .

אותן נשים עתיקות ידעו מעט מאוד בהשוואה עלינו. אך מנגד, הן ידעו לנהל את עצמן, בתוך המציאות המאתגרת, טוב מאיתנו. בעבר ברחוק, אם לא היית מתוכננת, היה לך כמעט בלתי אפשרי לשרוד. כל יום במהלך השבוע הוקדש למשימה עיקרית אחת. היה יום של קניות, יום של כביסה, יום של בישול, וכו' נכון שהן נאלצו לחיות בצורה שכזו הרי כל מלאכה כזו הייתה אורכת זמן ממושך, הזמינות לא הייתה קיימת והשוק לא היה פתוח 24/7. אך הייתה מציאות מאוד מוגדרת. עצם ההגדרה יוצרת תחושה של שליטה כלשהי. יודעים מתי צפוי להתרחש מה. בדיוק כמו שהטכנולוגיה מנסה לעשות לנו בחיינו.

אך האם לך יש באמת שליטה על הזמנים שלך? דווקא בתוך מציאות שאפשר לכבס ללא קשר למצב השמש בשמיים, להכין ארוחה ממוצרים שיושבים במזווה ובמקפיא במשך חודשים רבים, ומכולת הנגישה במרחק הליכה מהבית, האם יש לך זמנים בשבוע המוגדרים מראש?! האם את יודעת מתי תכבסי את בגדי השבת? מתי הבגדים יעברו גיהוץ? האם ברור לך מתי יהיה הזמן בו תכיני את הארוחה הבאה, והאם חוץ מערב שבת יש זמן המוקדש לניקיון הבית?! ועוד לא דיברנו על זמן איכות עם הילדים, עם בעלך ולא פחות חשוב, הזמן המוקדש לך לעצמך. ככול שהמטלות המונחות על כתפיך יהיו מתוחמות בזמן מוגדר, יום בשבוע ושעה, כך תרגישי יותר שליטה על העומס שאת חווה.

אחת התופעות המדהימות נשים כל פעם מחדש היא הניסיון לתחום בזמן את מטלות השגרה. הן באמת ובתמים מופתעות מהפער בין השערה לבין המציאות בפועל. התחילי לעבוד עם שעון ולכמת את הזמן שלוקח לך לבצע כל פעולה. ייתכן ותופתעי כמה משימות את מנסה לבצע במקביל, או שעצם תשומת הלב הזו תגרום לך לבצע תיעדוף מחדש ולהבדיל בין המשימות החשובות יותר לאלו שפחות. נסי לערוך רשימה במשך שבוע אחד בלבד של סדר יומך. מה ביצעת, מתי וכמה זמן ערך לך לבצע זאת בפועל. כמה שליטה עצמית תוכלי לקבל ממהלך שכזה!

חני רחמין – מטפלת רגשית ואשת חינוך 

מצאת טעות בכתבה? יש תוכן שאינו ראוי ? כתבי לנו בלחיצה כאן

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של "קול כבודה"

WhatsApp Icon

להצטרפות לניוזלטר של "קול כבודה"

Gmail Icon

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך

שיחה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים אחרונים