תכלס, מה המצוות של חג הפורים? איך חוגגים אותו כהלכה, מה עושים מתי? זו השאלה ששאלתם הכי הרבה לקראת משדר הזום שייערך הערב, כהכנה לפורים. הנה תקציר:
1. ביום חמישי – צום תענית אסתר. החל מלפנות בוקר ועד צאת הכוכבים.
2. ובמוצאי הצום, ביום חמישי בערב – קוראים את מגילת אסתר בפעם הראשונה. מגילת אסתר היא הרבה יותר מהסיפור ששמענו בגן הילדים. קוראים בה את סיפור ההצלה שאנחנו חוגגים בפורים, על יום ההשמדה שלנו שהתהפך ליום הצלה. את ההיפוך הזה אנחנו חוגגים בפורים ומכוונים שכך גם בחיינו יתרחש היפוך לטובה.
3. למחרת, ביום שישי בבוקר – קוראים את מגילת אסתר בפעם השנייה. ביום שישי, בנוסף למקרא מגילה, מקיימים עוד 3 מצוות של חג הפורים – מִשְׁלוֹחַ מָנוֹת (המינימום: לשלוח שתי מנות, שני סוגי מאכלים, לאדם אחד), מַתָּנוֹת לָאֶבְיוֹנִים (לתת צדקה לשני עניים, בשווי של ארוחה לכל אחד. נותנים צדקה בסכום כסף כזה לפחות) וגם מִשְׁתֶּה וְשִׂמְחָה (יושבים לסעודה חגיגית ושמחה). וכך מקיימים את 4 המצוות של פורים, שכולן מתחילות באות מ':מקרא מגילה, משלוח מנות, מתנות לאביונים, משתה ושמחה.
4. בירושלים ובערים בצורות (מוקפות חומה), כידוע, חוגגים אחרת: המצוות מתחלקות השנה בירושלים בין יום חמישי בערב ויום שישי (קריאת מגילה, מתנות לאביונים) לבין יום ראשון (סעודת פורים, משלוח מנות).
5. בתפילה ובברכת המזון יש בפורים תוספת מיוחדת (ובירושלים – גם בשבת): "עַל הַנִּסִּים".
6. והעיקר – שמחה. שמחה אמיתית, עמוקה ופשוטה במה שיש לנו, בזהות שלנו, בסיפור הגדול שגם אנחנו חלק ממנו. שנזכה מתוך שמחת הפורים למילים שכתובות במגילת אסתר – "וְנַהֲפוֹךְ הוּא". שהכול יתהפך לטובה ולברכה.
* להצטרפות לזום הפתוח הערב (שלישי), שבו נסביר את המשמעות של כל המצוות האלה, הרשמו בקישור: https://bit.ly/4bnn6df
פורים שמח!