כתוב בפרשה "ויכר יוסף את אחיו והם לא הכרהו" איך יתכן שאחי יוסף לא מכירים אותו והרי חז"ל אמרו שיוסף היה נראה בדיוק כמו יעקב?
יש ניסוי מרתק ומפורסם שיכול אולי לשפוך אור על השאלה הזו. מראים לנבדקים קבוצת אנשים שמשחקים כדור, חצי מהמשחקים לובשים חולצה שחורה וחצי לובשים חולצה לבנה. על הנבדק לספור כמה פעמים האנשים עם החולצה הלבנה מעבירו ביניהם את הכדור. מסתבר שתוך כדי המשחק ישנה גורילה שעוברת בין המשחקים לזמן קצר. כששואלים את הנבדק שלא יודעים על הגורילה אם הם ראו אותה, כמחצית מהנבדקים משתוממים לגלות שלמרות שהם היו ממש מרוכזים במתרחש, הם פספסו את הגורילה. וכאלו שכן ראו אותה או ידעו שהיא אמורה להופיע (נניח שסיפרו להם על הניסוי) לא שמו לב לשחקן עם חולצה שחורה שעזב את המשחק או לוילון שהחליף צבע.
כשאנחנו לא מחפשים משהו קשה לנו למצוא אותו. השאלה "מה היית רוצה שיקרה?" היא שאלה שאני מרבה לשאול בקליניקה שלי, משום שהיא גורמת לנו לסמן את המטרות שלנו. כשהמטרה מסומנת אפשר לחשוב על דרכים להגיע אליה. אך אם אין מטרה ברורה, האוצר יכול להימצא מתחת לגשר, והתשובה יכולה להיות ממש מול העיניים שלנו, ואנחנו עדיין נפספס אותה, כי הקשב שלנו ממוקד במשהו אחר.
בחנוכה, חג של אור, של זמן עם המשפחה, אפשר לשאול מה המטרה שלי בכל התכנסות משפחתית, הרבה סופגניות או אוירה טובה? תוכנית מושקעת או שלווה?
לפעמים מסתדר גם וגם וזה נפלא, אבל הרבה פעמים צריך לבחור, ואם נסמן את המטרה, יהיה לנו יותר קל להשיג אותה.
שבת שלום וחנוכה שמח,
בתיה הרשקוביץ
יועצת ומטפלת אישית לבחורות ונשים צעירות