שנת הלימודים תשפ"ה החלה בשעה טובה, אט אט מתפוגגים המתח, החשש והדאגה וכן, גם ההתרגשות שליוותה אותנו ואת ילדינו בדרכם אל המסגרת החדשה/ הכיתה שאליה עלו בשנת לימודים זו. וכעת, כל מה שאנחנו רוצים כהורים זה לדעת שטוב להם, שהם שמחים, שהיום עובר עליהם בנעימים שהם מתקדמים בלימודיהם והציפיה שהם ישתפו אותנו היא גדולה מאוד. בכל השנה ובתחילתה אף יותר. ובכן- איך נגרום לילדנו לשתף אותנו בחוויות שלהם?!
- חשוב מאוד לדעת ולהכיר בשוני בין הילדים. לא כל הילדים שלנו שווים וממילא גם רמת השיתוף שלהם שונה. יש ילדים שמשתפים יותר ויש כאלו פחות, חשוב מאוד להבין שלמרות הרצון העז שלנו לדעת מה מתרחש אצלם, לא לכל ילד יש צורך דומה בשיתוף. האחד מספר פחות והשני יותר, האחד מפרט מאוד והשני עונה בכלליות, וזה בסדר. חשוב מאוד שנכיל את השוני הזה ולא נפעל מהמקום החרד שלנו לדעת עוד פרטים על החוויה של הילד, כי עצם ההכרה בשוני וקבלת הילד כפי שהוא, מפחיתה מתח ביחס בין ההורה לילד ומאפשרת לילד להיפתח ולשתף יותר.
- יש לנו נטייה לשאול: איך היה? היה לך כיף? מה היה בגן היום? וזה בסדר. אך חשוב לדעת ששאלות מסוג זה הן כוללניות ו'גדולות' על הילדים, הם לא יודעים מאיפה להתחיל ואיך להתמודד עם כזו שאלה (זו שאלה למבוגרים…) על מנת לגרום לילדים לשתף, נשאל אותם שאלות קונקרטיות וממוקדות, שאלות שמתמקדות בפרטים ספציפיים. כמו: עם מי שיחקת היום בגן? ליד מי אתה יושב בכיתה? אמנם התשובות לשאלות אלו קצרות אך בגלל המיקוד שלהם, הילדים שאסוציאטיביים מטבעם, יזכרו בחוויות קשורות ויחלו לשתף. קל יותר לילדים לענות תשובות לשאלות ממוקדות ומשם הם נוטים לפתח נושאים ביתר קלות.
- כמה פשוט- כך לא פשוט ליישום- הקשבה כנה ואמיתית. הקשבה נקיה, בלי הסחות דעת. כשילדה באה ומספרת ששפכו לה חול על הראש, כשנערה משתפת במשפט מעניין שהמורה אמרה בכיתה, חשוב שנבין הרגעים האלו לא חוזרים, אנו צריכים לתפוס אותם בשתי ידיים, לזקק את הרגעים האלו ולהנציח אותם. ילד שבא ומשתף זה רגע טהור, רגע שבו הוא אומר: אבא, אמא, אני צריך אתכם עכשיו בהקשבה. תהיו איתי. ככל שהילדים גדלים, יש להם יותר אנשים סביבם שהם יכולים לשתף במקומנו או בנוסף אלינו, אם אנחנו רוצים להיות הראשונים לדעת עליהם ולשמוע מהם חשוב מאוד שנתפנה כדי להקשיב, נגלה התעניינות במלוא הרצינות ונייחס חשיבות רבה לדברים שהם אומרים- ילד שמרגיש שהדברים שהוא מספר חשובים להורים שלו- יבוא וישתף שוב ושוב.
בתפילה להצלחה וסייעתא דשמיא בשנת הלימודים ובחינוך בכלל,
חני ברים- מנחת הורים מוסמכת.