שבת

|

|

09/11/2024

לאישה החרדית

|

|

|

09/11/2024

|

שבת

פגיעה מוחית? אפשרי לשקם!

צילום: נעמי אדלר
צילום: נעמי אדלר

קרדיט צילום: נעמי אדלר

האם ילד עם פגיעה מוחית זכאי לנכות קבועה? כיצד נשקם את הילד ומה הדרך להעניק לו חיים מאושרים יותר? מומחיות 'אפשרי' אם כלים וטיפים להתמודדות מיטבית עם הפגיעה.

פגיעה מוחית AT  (Ataxia) – אטקסייה, מתבטאת בדרך כלל בפגיעות של הצרבלום (מוחון/המוח הקטן), שעיקרן הפרעות בתאום בין המוח לגוף. היא תגרום להפרעות בתנועה; חוסר קואורדינציה או תנועות מגושמות של הגפיים, לא כתוצאה מחולשת שרירים.

הביטויים האופייניים הם: הליכה בלתי יציבה מלווה בתחושת סחרחורת סיבובית, נטייה לנפילות, קושי לעמוד עם רגליים צמודות כשהעיניים עצומות, תנועות הידיים אינן נשלטות ואינן מדויקות, לעיתים ניכר רעד בתנועה, תתכן הפרעה בתנועות העיניים- מרצדות מידי או אינו נעות במהירות הרצויה, וכדו'. תפקודו של החולה נפגע באופן משמעותי. 

סוגי האטקסיה השונים נבדלים זה מזה בגורמים להם ולכן גם בדרכי הטיפול.

אטקסיה יכולה להופיע באופן פתאומי וזמני בעקבות פגיעתם של חומרים בתפקוד המוחי (אלכוהול, תרופות, הרעלות, מחסור בוויטמין B12) או להתפתח באופן איטי ובלתי הפיך על רקע תהליכים מתפתחים או הפרעות מטבוליות. 

אטקסיה שתאובחן אצל פעוטות תהיה לרוב פגיעה מוחית מולדת.

אפשרויות טיפול ושיקום:

הטיפול הרפואי המוצע לסובלים מאטקסיה נקבע בהתאם לגורם האחראי לה. במידה והסיבה לכך קשורה למחסור בוויטמין B12, הטיפול המוצע יהיה נטילת תוספי מזון. במידה והסיבה לכך היא זיהום נגיפי, הטיפול המוצע לסובלים מהמחלה יהיה סטרואידים. במידה ומדובר בגידול מוחי, הסרתו היא המענה הטיפולי המוצע, וכדו'.

הילדים הלוקים בה מוכרים, בד"כ, כבעלי "נכות התפתחותית סומטית" ויהיו זכאים לקבל מקופות החולים שירותי אבחון וטיפול של צוות רב מקצועי במסגרת המכונים להתפתחות הילד, ללא השתתפות עצמית. יש לדאוג לעדכן על הלקות בקופ"ח. כמו"כ, הם זכאים לקבל שירות במכון מתמחה, להנחה ברכישת תרופות וכדו'

עפ"י החלטת ועדת השמה ישובצו הילדים בחינוך מיוחד, או בחינוך רגיל בעזרת שעות סיוע לסייעת רפואית צמודה (במקרים מסוימים). תהיה להם זכאות להסעות לביה"ס מטעם העירייה.

טיפ "אפשרי": לעיתים קרובות יגלה הילד חוסר בטחון בתנועה במרחב. היות שכך ימנע ממשחק חברתי מוטורי, או יתבודד בפינה כדי לא להיתקל בילדים הנעים בסביבתו בשובבות בריאה. כדי למנוע היווצרות של קשיים חברתיים נדאג לסביבה הנוסכת בילד תחושת בטחון;  בכיתה נקבע את השולחנות לרצפה, בחצר נדאג לריפוד הקרקע ואף ניתן, במקביל, להסביר את הקושי בנעימות לחברים.

אם אתם מתמודדים עם הקושי הספציפי או קושי התפתחותי אחר, אתם מוזמנים לקבל מאיתנו ליווי מקצועי, חם ומסור, ולממש את כל הזכויות המגיעות לכם. בטל' 073-7257817 או במייל הקליקו על כתובת המייל: [email protected]

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של "קול כבודה"

WhatsApp Icon

להצטרפות לניוזלטר של "קול כבודה"

Gmail Icon

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך

שיחה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים אחרונים