שואלת אותנו תמי מהמרכז שאלה שאולי נראית תמימה אבל טומנת בחובה לא מעט:
קוראים לי תמי, אני בת 28 ונשואה באושר כמה שנים טובות. יש לי עניין שאני לא כ"כ יודעת איך להתמודד איתו: בעלי הוא אברך בן תורה אמיתי יושב ולומד ברצינות רבה. העניין שהוא לא אומר דברי תורה בשולחן שבת. ביקשתי ממנו והסברתי לו עד כמה זה חשוב לי ומשום מה המצב לא משתנה. הוא איש ממש טוב ובדר"כ הוא ממש מקשיב לבקשותי ובא לקראתי ופה כאילו משהו חסום. מה אני יכולה לעשות בנידון?
שלום תמי יקרה,
שמחה בשבילך על כך שאת נשואה באושר ב"ה, זה כל כך לא ברור מאליו. ודווקא בגלל זה אני יכולה מאוד להבין את המקום המבולבל והמתוסכל שלך של "מה כבר ביקשתי ממישהו שיושב ולומד כל היום… רק להגיד דבר תורה קטן בשולחן שבת… מי ישמע".
לפני שנתחיל באיך את בוחרת לפעול חשוב לי שתקדישי זמן לדבר הכל כך בסיסי שאני מרבה לכתוב עליו. והוא "להכיל את עצמך בסיטואציה". חשוב שתביני שהכאב שלך הוא נורמאלי ולגיטימי. כל אחת במצב שלך היתה מרגישה בדיוק מה שאת מרגישה. תתבונני בזה… תשהי בזה… תחבקי את עצמך על ההתמודדות שנקרתה לדרכך ובעז"ה תראי שאחרי שאת נותנת מקום לסיטואציה משהו משתחרר בכאב ומתפנה לך אנרגיה להסתכל על העניין מנקודת מבט אחרת.
כותבת לך כמה נקודות שיכולות לעזור לך להתבונן ממקום אחר על מה שאת מתארת:
- כשמפעילים לחץ מקבלים התנגדות
את כותבת שביקשת מבעלך והסברת וכלום לא קורה. בעולם שלנו יש כלל ידוע: "כשמפעילים לחץ מקבלים התנגדות" – כל השיטות והניסיונות "להכריח" מישהו לעשות דבר מה לא עובדות לטווח הרחוק אלא להפך, הן רק מזיקות. מציעה לך ככל האפשר לנסות "לשחרר" את הרצון הזה שהעלך יאמר דבר תורה לפחות בשלב הראשון. יהיה לך קל לעשות את זה אחרי שתתני לעצמך אמפתיה והכלה כמו שכתבנו בתחילת התשובה. תביני את עצמך כמה את מתוסכלת וחסרת אונים מול זה שאת מבקשת משהו שלך הוא נראה כה פעוט והוא עדיין לא קורה לשביעות רצונך. - נסי להבין למה
פעמים רבות כשהצד שמולנו מביע התנגדות אנו חווים את זה כאיום על עצמינו וביטול הערך העצמי שלנו אך אם נזכור את הכלל הידוע שאומר: "אף אחד לא נגדך כל אחד בעד עצמו" נוכל לבחון ולהסתקרן מה גרם לצד השני להתנהג כפי שאנו חווים ורואים. בסיטואציה שאת מתארת אני ממש בטוחה שאם תשבי עם בעלך לשיחה נעימה ורגועה (אחרי שעשית את עבודת השחרור עם עצמך) ותנסי להבין מדוע הוא לא מצליח להגיד ד"ת בשולחן שבת – תשמעי דברים שתופתעי מאוד לשמוע.
נסי להיות בסקרנות ובענווה מול מה שבן הזוג מספר לך, ולכבד את המקום הרגיש שלו גם אם הוא "מתנגש" עם הרצון שלך וגם אם את לא מבינה אותו עד הסוף. אתם די בתחילת הדרך של נישואיכם. לנקוט בחמלה ובאמפתיה מול שיתוף בקשיים של בן הזוג זהו אחד מאבני הייסוד לבניית אמון זוגי ומערכת מיטיבה לשניכם.
אני מאמינה שאחרי שיחה כזו תשמעי דברים שעוד לא הכרת וידעת ואולי יפלו לך / לכם כמה אסימונים בעניין
- להתפלל על זה
התפילה היא העצה הכי טובה שאני מכירה להתמודד עם כל דבר בחיים. יש אדון אחד לבירה הזו שיש לו את היכולות והכוחות כולם והוא היחיד שבאמת יש לו את האפשרות לשנות מצבים ולגרום לך להרגיש טוב יותר עם כל מצב שיקרה לבסוף. מציעה לך לקבוע זמן לתפילה יומית במילים שלך עם אבא שבשמים. ספרי לו כמה כואב לך, כמה הלימוד חשוב לך וכמה ישמח אותך שבעלך ילמד.
- לבקש ב"שפת האני"
את כותבת שביקשת והסברת לבעלך כמה חשובים לך דברי התורה בשולחן השבת. אני מציעה לך לעשות זאת ב"שפת האני" שהיא שפה שגורמת לבקשות שלנו לא להתקבל כדרישה אלא כשיתוף.
השפה עובדת על פי 5 עקרונות ברזל פשוטים ליישום - את פותחת במחמאה כנה ולא מוגזמת על מה את מעריכה בבעלך בהקשר עליו אתם הולכים לדבר. למשל: אני כל כך מעריכה את ההתמדה שלך והיכולת שלך ללמוד בכולל ולנצל כל רגע ללימוד
- את מדברת רק על עצמך: הייתי מאוד שמחה אם היית אומר דבר תורה בשולחן שבת. זה ממש חשוב לי (את חלילה לא מדברת עליו או אומרת משפטים כמו: "מה כבר כל כך מסובך לך לעשות את מה שאני מבקשת?" או "אחים שלך גם אומרים…") את מדברת אך ורק על עצמך ולא על אחרים או עליו
- מציינת מה מילוי הבקשה יגרום לך להרגיש. למשל: "אם תאמר דבר תורה בשולחן שבת זה כל כך ישמח אותי. זה יגרום לי עוד יותר להרגיש שאני חשובה בעיניך"
- מבהירה מה היית רוצה שיקרה – תהיי ממוקדת וספציפית: אני אשמח שתגיד דבר תורה 'פשוט' שגם הקטנים יבינו או משהו משמעותי יותר שיהיה לי מטען רוחני וטעימה מהפרשה – תחשבי עם עצמך מה את באמת רוצה
- את מגיעה ערוכה נפשית לעניין שלא כל בקשה שלך יכולה להתגשם ושגם לצד השני יש אירועי עבר שמשפיעים עליו לטוב ולמוטב
בהצלחה רבה!
ותזכרי תמיד שלבקשות ורצונות בעניינים רוחניים יש מקום מיוחד לפני כסא הכבוד 😊
משהו שכדאי לכל אחת לנסות בבית:
מה את יכולה "לשחרר" מחייך שיגרום לך להקלה? כדאי לך לנסות!
לשליחת שאלות למענה במדור, תגובות והארות כיתוב לי: [email protected]
בשורות טובות ישועות ונחמות
רותי איזנטל, מאמנת רגשית הוליסטית