"ככל שאמא שלי מזדקנת כך אני מוצאת שקשה לי יותר לדבר איתה… כל פעם שאני רואה על הצג שהיא מתקשרת אני שולחת את אחת הבנות שלי לענות לטלפון.. אני מרגישה שאני לא מסוגלת… אני לא יודעת למה עכשיו? אני יודעת שיש לי מטענים רגשיים משנים עברו עליה וחשבתי שהנחתי לכך אבל אני מוצאת שוב את עצמי במקום הקשה הזה… עם השנים אמא השתנתה לטובה. אולי זה הגיל. היא נהייתה פחות קפדנית ויותר רכה, אני רואה שהיא אחרת עם הנכדים… אך אצלי משהו תקוע ואני רוצה לשחרר ולנהל איתה את הקשר בצורה נינוחה יותר , אך קשה לי ואני מבינה שאני לא יכולה להתחמק יותר ואני צריכה לטפל במה שניסיתי כל השנים לא לגעת, לא לפתוח… ואני רוצה לעשות זאת פה איתך " כך פתחה את הפגישה הראשונה…
ביון ,אחד מהתיאורטיקנים בעלי ההשפעה הגדולה בתחום הפסיכואנליזה העכשווית , טען כי תינוק שבא לעולם מחפש לגלות את האמת הפנימית הרגשית שלו (מוכר לנו מהעולם הרוחני שהנשמה מחפשת אמת רוחנית) והוא זקוק לאם/הורה שת/יעזור לו להבין את עצמו…
הורים שמסייעים לילד להבין את עצמם, את תחושתם, את המחשבות והרגשות שלהם בסיטואציות החיים השונות מסייעים לו להגיע למובנות עצמית שלמה יותר ובכך לעזור לו לווסת את החוויות חיים שלו. ילד זה יגדל למבוגר שמסוגל להבין את עצמו, את האחרים וליצוק משמעויות נפשיות לחייו המורכבים.
ידועה האימרה "מודעות לבעיה היא חצי פתרון"… נערה שמגיעה לטיפול עם הפרעת אכילה שטוענת שהיא חושבת שאין לה בעיה וכך נכון לה לחיות וזו בעיה של המורה שלה ששלחה אותה לטיפול נמצאת במצב נפשי קשה יותר מנערה אחרת שאף היא עם הפרעה אכילה אך מבינה שיש לה בעיה ורוצה להבין למה היא משתמשת בצורות אכילה וריקונו כפי שעושה.
היכולת לתובנה (Insight), נחשבת לאחד ממרכיבי היסוד בבריאות נפשית. היכולת לתובנה מגיעה לא רק מהראש (מהאינטלקט) אלא מהתבוננות וממפגש עם חוויה רגשית ישירה. מדובר על תהליך פנימי של הקשבה ומיכולת לנוע בגמישות (מנטלית) בין הקשבה פנימה להקשבה החוצה לעולם שמסביבי. יכולת תנועה גמישה זו מאפשרת לפגוש את הבעיות ולהתמיר אותן כחלק מההתפתחות והצמיחה הנפשית האישית. אין זה אומר שלא יהיו בעיות, אלא שאפשר לפגוש אותן מבלי להתמוטט, אפשר להבין אותן מבלי לקרוס תחתן ומנגד לא להתעלם, לא לחיות כי "כך צריך" ו"כמו שצריך". הנפש שלנו הפנימית אינה מוכנה לחיות באופן זה, היא מחפשת את המובנות והמשמעות הרגשית מה שמאפשר לה חירות פנימית גדולה יותר אם לא נצליח ליצור את המרחב הנפשי הפנימי שמאפשר לחשוב , להרהר, להרגיש ולחוות בצורה גמישה ורבת פנים , היא תמצא דרכים אחרות להתריע כמו סימפטומים סומטיים כמו מיגרנות וכד', היא תנסה להדליק נורות אדומות בצורות של חרדות ופוביות למיניהן ועד מצבים נפשיים קשים יותר.
יכולת זו אינה עומדת בפני עצמה אלא קושרה ליכולות הקודמות שתיארתי בפרקים הקודמים וקשורה גם ליכולות נוספות שאסקור ב'ה בהמשך
המשך חורף בריא
2 תגובות
נהניתי מהמאמר ,רק כמו שנכתב כאן שמודעות היא חצי פתרון זה נכון רק רציתי לשאול מה החצי השני של פתרון הבעיה?
רונית יקרה !
תודה על המאמר המחכים, וכמובן על השיעורים המרתקים !