יום שלישי

|

|

29/04/2025

לאישה החרדית

|

|

|

29/04/2025

|

יום שלישי

אפיקומן משפחתי: ההכנות לפסח כהזדמנות לאימון משפחתי/ אסתר שפר

חג הפסח בפתח, ובניגוד לשנה שעברה, היציאה "מעבדות לחירות" מקבלת משמעות נוספת וחדשה: הקורונה ב"ה בדעיכה ושוב אנו יכולים להתכנס, על מבוגרינו וטפינו ולחוג את חג הפסח כהלכתו.

לצד השמחה על שנזכה כולנו לחגוג בע"ה עם משפחתינו, מגיעים גם הלחצים הנפשיים המתלווים לניקיונות הבית. מרוב לחץ, אנו עלולים לשכוח שמהות החג עמוקה ורוחנית, ואת ההכנות צריך לעשות לא רק בבית, אלא גם בנפש פנימה.

בעצם, זמן ההכנות לסדר פסח מספק הזדמנות מצוינת לעשיית סדר פנימי, רגשי ורוחני, וגם עם בני המשפחה. אנחנו יכולים להיעזר בתקופה לחוצה זו כדי ללמוד להירגע ולהרגיע, ללמוד לתעדף משימות מסויימות על פני אחרות, ללמד את הילדים לעבוד ביחד כצוות מנצח, לשים גבולות ולחזק ערכים חינוכיים שקצת נשחקו. בקיצור: פסח הוא זמן מצויין לאימון משפחתי, שילמד אותנו שיעור חשוב בהתנהלות גם בשגרה.

אז איך עושים סדר בניקיונות, במחשבות ובאווירה המשפחתית? 

7 טיפים חשובים, שעוזרים לעשות סדר – לפני ליל הסדר: 

  1. לנשום ולהירגע

לפני תחילת הניקיונות ננוח מעט וניקח קצת זמן לעצמנו, עם ארוחה קלה, כוס קפה או תה, תפילה. נעשה הרפיה, מעין "מדיטציה מהירה" שתחזיר לנו את האנרגיות ותטען אותנו בכוחות מחודשים. ננשום נשימות עמוקות (ניקח אוויר ונספור בלב: 1-2-3-4 ואז ננשוף באיטיות החוצה). תופתעו לגלות כמה הזמן הקצר שהקדשנו לעצמנו ישפיע לטובה על מצב הרוח, התפוקה, היחסים והאווירה בבית.

  1. לעשות סדר בעומס

תחושת המתח המתלווה לעומס המטלות עלולה להציף ולהלחיץ: "כמה עבודה מחכה לי", "איך אעמוד בכל המשימות בזמן?" המטלות אולי נראות אין סופיות, אך אם נעשה בהם סדר ונקבע משימות ויעדים לכל יום, נרגיע את תחושת הלחץ. 

מומלץ לשבת (אפילו עם דף ועט, זה "עושה סדר" בראש) ולהגדיר מה הן המשימות הכלליות שאנו מדרשים אליהן, ולאחר מכן להגדיר משימות לכל יום. כתבו מטלות הגיוניות שאפשר לעמוד בהם, ובסוף היום בדקו בכמה משימות הצלחתם לעמוד ומה שנותר – העבירו ליום המחרת או ליום אחר. 

 

  1. ללמוד לתעדף

כמו בחיים, גם בהכנות לחג, נצטרך להחליט מה חשוב ממה, ועל מה מוותרים, כדי שח"ו לא נקרוס מעומס עבודה… אנו יודעים שהמשימה החשובה מכל היא ביעור חמץ. אך אנו רואים בהכנות לפסח הזדמנות טובה לנקות גם את מה שהוזנח במשך חודשים ארוכים:  לכבס וילונות, לנקות תריסים, לנקות היטב גם את הבוידעם ולתקן את הארון במרפסת ועוד. 

חשוב לא להיסחף. להכניס לרשימת המטלות את מה שהכרחי וחשוב, ואם יישאר זמן – גם "מטלות משנה".

אצלנו בבית החלטנו שהמטבח שלנו יהיה הראשון שיוכשר לפסח, ולא משנה מה תהיה ההתקדמות בחדרים. החלטנו שבשבת הגדול, אפילו אם יוצא שבוע קודם הפסח, המטבח יהיה כשר לפסח. דבר זה אפשר לנו להכין ארוחות חמות ומשביעות ללא חמץ ולא להפוך את ילדינו ל"קורבן פסח"… 

ועוד משהו, כדי שלא נגיע לבישולים עייפים ומותשים, החלטנו שמראש חודש ניכנס למטבח ונתחיל בהכנת המאכלים לחג: צליית עופות, טיגון בצל בכמויות, צימעס, סלק, חריין, ועוד, הקפאנו כל מה שניתן היה, וסיימנו, כאמור, לכבוד שבת הגדול. דבר זה הקל עלינו בחג ובחוה"מ להכין סעודות עשירות ללא טורח, ואפשר לנו להזמין אורחים בכיף מבלי לשהות כל הזמן במטבח.

  1. תגמול ומילה טובה

הניקיונות מספקים לנו הזדמנות לתת חיזוקים, גם לילדים וגם לבן הזוג, חיזוקים החשובים כל כך ליצירת אווירה משפחתית טובה ומלוכדת. כדי שהניקיונות לא ייתפסו כמטלה אלא כמשימה קבוצתית מהנה, הקפידו לפרגן ולהגיד מילה טובה, למשל: "כל הכבוד! השיש אף פעם לא היה כל כך מבהיק!" החמיאו לבן הזוג המשקיע והעמל ולילדים שעוזרים (גם בדברים קטנים(. 

ומלבד זאת, הקפידו לפנק מדי פעם בצ'ופר טעים, בהזמנת פיצה, במתנות קטנות, בטיול משפחתי המובטח לאחר החג, וכך תחזקו האווירה הטובה ואת את המוטיבציה של כל השותפים למלאכה.

  1. לשתף 

נשתף את הילדים ובן הזוג בתהליך, וכך נרוויח אימון משפחתי: נלמד להכין לוחות זמנים ומטלות לכל יום (ולעמוד בהם), נחליט מי יהיה אחראי על מה, ונקבע כללי שיח ועבודה משותפת (למשל: אנו מבקשים עזרה אחד מהשני בנימוס, ולא צועקים. אומרים תודה למי שמסייע לנו ועוד). 

בביתי, כבר בראש חודש אדר, נהגנו לאסוף את הילדים ויחד איתם ערכנו את התוכנית, יצרנו רשימות מפורטות לכל נושא והחלטנו מי עושה מה ומתי, ומה יהיה התגמול הקבוצתי לילדים (מתנות אישיות, יציאה לפארק לפני החג, טיול לאחר החג – אם מחזירים את הבית לקדמותו במוצאי החג, ועוד). הכנו רשימת ניקיון ורשימת תיקונים חשובים. 

בזכות ההתנהלות החדשה והרשימות כשמחקתי מטלה שבוצעה, קיבלתי תחושה שגרמה לי לעונג רב. אגב, הכנו גם רשימת מטלות לביצוע מחוץ לבית כמו קניית בגדים לחג – אך אותה הקפדנו לסיים כבר לפני פורים… 

גם לשיתוף הרגשי ערך רב: בסוף היום מומלץ לשתף בתחושות וברגשות העולים בנו (מתח, עייפות, סיפוק ועוד) את בן הזוג, חבר/ה טובה, אמא או שכנה. שיתוף עוזר לפרוק רגשות ומקל העומס הנפשי. 

  1. להאציל סמכויות ולחזק ערכים

אם המשפחה לא צריכה לקחת על עצמה את הכל. תקופה זו מהווה הזמנות מצוינת ללמוד האצלת סמכויות מהי. מתן סמכויות לילדים על ידי ביצוע מטלות המתאימות לגילם עוזרת להם בפיתוח תחושת אחריות ונשיאה בעול, לצד תחושת שייכות ושותפות, כי "עשינו הכל ביחד, כשווים". דבר זה גורם לילדים לסיפוק רב ולשמחה. 

באמצעות הכנת רשימת המטלות, לוחות הזמנים ומינוי אחראים לביצוע משימות שונות, השגנו יעדים חינוכיים משמעותיים, כגון "סוף מעשה במחשבה תחילה", "מי שטרח בערב שבת – יאכל בשבת" ועוד. 

בחלק מהערבים, הילדים קיבלו מטלה רוחנית – לכתוב דברי תורה ושאלות לליל הסדר. בליל הסדר עצמו, מירב תשומת הלב ניתנה לילדים, והסבב החל מהקטנה לגדול. בכל פעם שהגענו מדי פעם עצרנו את קריאת ההגדה, בעלי שאל אם את הילדים אם יש להם מה לומר, והם קיבלו "במה" לספר על מה שהכינו או כתבו לחג, כשכל בני המשפחה קשובים לדבריהם. בתמורה קיבלו מילות הערכה, ולפעמים גם שוקולד או אגוז…

  1. לדאוג למנוחה, שינה, אוכל ומוסיקה.

בריאות הגוף והמנוחה חשובות לבריאות הנפש. משפטים כמו: "מרוב עבודה, לא הספקתי לאכול", "אני כל כך לחוצה, אין לי זמן לנשום", יוצרים יותר נזק מתועלת, ומחזקים תחושות מעיקות של לחץ ועייפות. לכן, חשוב מאוד להקדיש הזמן למנוחה וחידוש כוחות. לאכול ולשתות, להקפיד על ארוחות מסודרות וגם על נשנושים, ולשמור על מצב הרוח באמצעות מוזיקה אהובה, שמביאה לרוממות הנפש.

בביתי, במהלך הניקיונות שמענו מוסיקה שאהבנו. בעלי היקר היה "ממונה על השעון": הוא דאג שנעשה הפסקת אוכל מסודרת בצהרים, והוא גם דאג להכין לנו מטעמים יצירתיים שהמציא. הוא עמד על כך שנלך לנוח לפחות שעה, שבמהלכה עשיתי הרפיה שנתנה לי אנרגיה להמשיך. דאגנו שבלילה תהיה שעה קבועה בה מפסיקים לעבוד והולכים לישון, וכלל לא משנה אם הספקנו לעשות את הכל, וכך שמרנו, הן על בריאות הגוף, והן על בריאות הנפש. 

המלצה נוספת היא להשתדל לסיים את ההכנות לחג לפחות יום מראש. לצורך כך מומלץ להפחית בכמות העבודות שנותרו, אם אינן הכרחיות (גם אם לא הכל מושלם). עכשיו הזמן להתכונן לחג, נפשית ורוחנית. להתעמק במהות החג, לנוח ולשחרר. כך נגיע בע"ה לערב החג בהרגשה טובה, ונשמור על מצב רוח טוב ועל אווירה משפחתית נעימה ונינוחה.

 

אשמח שתשתפו אותי בטיפים אישיים או משפחתיים בזמן ההכנות לפסח. חג שמח ובריא!

 

יש לך שאלה? זקוקה לעזרה ולהכוונה ?

אסתר שפר, פסיכותרפיסטית קלינית (M.A.) ומאמנת משפחתית וזוגית מנוסה .

מומחית לטיפולי גוף-נפש, פתיחת חסמים אנרגטיים וארומתרפיה,

מזמינה אותך לפגישת ייעוץ אישית בקליניקה, שתפתח בפנייך עולם חדש של אפשרויות במישור הזוגי.

,052-5932500 לתיאום שיחת ייעוץ ראשונית חינם

או התקשרי לקו החם של הקליניקה בימים א-ה בין השעות 14:00-16:00

 

 

 

מצאת טעות בכתבה? יש תוכן שאינו ראוי ? כתבי לנו בלחיצה כאן

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של "קול כבודה"

WhatsApp Icon

להצטרפות לניוזלטר של "קול כבודה"

Gmail Icon

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך

שיחה

2 תגובות

  1. השנה את הקניות סיימתי ממש מוקדם, זה הוריד כל כך הרבה עול, והיה מבחר בחנויות ופחות לחץ של קונים. ממליצה בחום (בטח כבר לא רלוונטי לכן השנה…😉)
    נקיונות קשה להתחיל מוקדם מדי בבית עם ילדים, אם רוצים שהניקיון ישאר "טרי" לחג ולהוריד מהלחץ של "לא להיכנס לחדרים עם חמץ, לא לפתוח ארונות..😤😤😤

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים אחרונים