שבת

|

|

15/03/2025

לאישה החרדית

|

|

|

15/03/2025

|

שבת

המרוץ לציונים – עידוד להצלחה או לחץ? | שירלי שמש

ט"ו בשבט אוטוטו בפתח, ילדים והורים רבים נכנסים למתח – התעודות בדרך. רגע לפני שהן נוחתות על השולחן בבית, נשאל את עצמנו : האם אנחנו מחנכים את הילדים שלנו להצלחה אמיתית? עד כמה הציונים שלהם קריטים עבורנו? האם אנחנו מעודדים הצלחה או...אולי יוצרים לחץ?
| קרדיט: shutterstock

מערכת החינוך בנויה על הערכה מספרית, שמגדירה תלמידים במונחים של "מצטיין", "ממוצע" או "מתקשה". אנחנו רגילים לחשוב שהציונים הם מדד להצלחה, אבל הם לא משקפים את היכולות האמיתיות של הילד. תלמיד יכול להיות בעל חשיבה יצירתית יוצאת דופן, יכולת בינאישית גבוהה, כושר ניתוח מצוין – אבל אם זה לא הצליח במבחן במתמטיקה, פתאום כל היכולות נעלמות

ילדים גדלים עם המסר שציונים הם מה שקובע – מי שיצליח, יתקבל לבית ספר טוב, לתיכון טוב ולמשרה נחשקת. אבל האם זה באמת כך? המציאות מלמדת אותנו שלא תמיד הציון הגבוה הוא המדד להצלחה בחיים. הרי כמה מהאנשים המשפיעים בעולם לא הצטיינו  בלימודים, אבל כן פיתחו יכול חשובות אחרות שהובילו אותם להצלחות מדהימות.

מה ההשלכות של הלחץ על הילדים?

כאשר הילד מרגיש שכל ערכו על המספר בתעודה, הוא יכול לחוות לחץ עצום, חרדת מבחנים ואף חוסר ביטחון. ילדים שלומדים מפחד לא באמת מפתחים אהבה ללמידה, אלא פשוט עושים מה שצריך כדי "לשרוד". מערכת שמחשבת רק בהישגים עלולה לגרום לילדים לחשוב שנמדדים רק על סמך התוצאות שלהם.

הלחץ הזה לא יעבור בילדות אם לא ננווט את זה נכון ,זה עלול ללוות גם בהמשך החיים. אנשים התרגלו כל חייהם למדוד את עצמם על פי הישגים חיצוניים, ועשויים להרגיש תסכול אם הם לא עומדים בציפיות של עצמם, גם אם מדובר בסטנדרטים לא הגיוניים.

איך ההורים צריכים להתייחס לתעודה של ילדיהם?

הורים הם הגורמים המשפיעים ביותר ביצירת קשר עם ציונים. כאשר הילד מביא הביתה תעודה, חשוב שהתגובה לא תהיה רק ​​"איזה יופי, קיבלת 100" או "למה לא למדת מספיק וקיבלת רק 70?". במקום זאת, אפשר לנהל שיחה מעמיקה:
מה למדת מהתהליך שעברת במחצית הזאת?
איפה הרגשת שהשקעת?
איזה מקצוע את אוהב במיוחד?
מה אתה מרגיש לגבי הציון שלך?

כשמנתקים את השיח היבש ומעבירים את עצמו את הדגש על מאמץ, השקעה והתהליך – הילד לומד שהלימודים הם לא רק דף מלא בציונים, אלא דרך לרכוש ידע ולהתפתח.

לסיכום – הצלחה אמיתית היא לאוו דווקא ציונים מעולים.

ציונים הם כלי מדידה חשובים, אך הם לא צריכים להיות חזות הכל. חינוך להצלחה אמיתית צריך לכלול פיתוח ביטחון עצמי, יצירתיות, , ויכולת להתמודד עם אתגרים. כדאי לעודד שיח חיובי, לשבח את ההשקעה והתקדמות ולעזור לילדים לפתח אהבה ללמידה מתוך רצון פנימי ולא מתוך לחץ חיצוני .מקום לגרום לילדינו לרוץ במרוץ אין-סופי אחרי ציונים, נעזור להם לרוץ במסלול החיים עם כלים אמיתיים להצלחה.

 

 

מצאת טעות בכתבה? יש תוכן שאינו ראוי ? כתבי לנו בלחיצה כאן

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של "קול כבודה"

WhatsApp Icon

להצטרפות לניוזלטר של "קול כבודה"

Gmail Icon

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך

שיחה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים אחרונים